KOJA DOBRA IDEJA!

Kad građevinski inženjer testira svoje vještine... Drvarnica za obiteljska druženja u Podsusedu

 Berislava Picek/Cropix
Nalazi se u sklopu proizvodne hale na imanju u Podsusedu, a namijenjena je za obiteljska druženja

U pitoresknom okruženju zelenila, slikovitog podsusedskog krajolika, uz dolinu rijeke Save i tajanstvenih zidina starog grada - Susedgrada, a podno izletišta, krivuda ulica Sutinska vrela. Njezini geotermalni izvori i općenito predivan krajolik u tom dijelu Zagreba inspirirali su Josipa Markanovića, inače velikog zaljubljenika u prirodu, na izradu manje urbane drvarnice za obiteljska druženja, kuhanje i različite manje prigode.

image

Građevinski inženjer Josip Markanović snimljen u urbanoj drvarnici

Berislava Picek/Cropix

- Postavio sam si mali projektantski i dizajnerski zahtjev koji mora objediniti funkcionalnost i topli ambijent - govori Markanović dok nas vodi imanjem u Podsusedu na kojem se nalazi kuća njegovih roditelja, a iza nje proizvodna hala. Jedan je dio hale, gdje se modificira stolarija, u najmu, a drugi se koristi za privatne potrebe. U tom dijelu se nalazi i urbana drvarnica.

image

Sve radove sam je izvodio, a pritom je vodio stručni dnevnik popraćen brojnim fotografijama i detaljima

privatna arhiva
image

Proces izrade

privatna arhiva
image

Proces izrade

privatna arhiva

Želio je da drvarnica bude prirodna, živa, interijerski nenametljiva, da svojim oblikovanjem i razigranim bojama unese živost i da se postigne topli ugođaj boravka. U tome je i uspio, a cijeli je proces izrade, koji bi laicima bio itekako zahtjevan i kompliciran, za njega predstavljao testiranje vještina, preciznosti i znanja, ali i pomalo eksperimentiranja. Naime, Markanović je građevinski inženjer i stručni savjetnik u području visokogradnje, tako da je sve radove sam izvodio, a pritom je vodio stručni dnevnik popraćen brojnim fotografijama i detaljima.

image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix

Zidove čine regali izrađeni od dasaka raznih formata, a ispunjeni su cjepanicama. Ukupno je potrošeno osam kubika grabova i bukova drva

image

Peć na kruta goriva spojena je na cijev sa svim potrebnim priključnim elementima uz dimovod izvan objekta. Dimovodna cijev je izolirana te skrivena unutar drvenog okvira regala

Berislava Picek/Cropix

- Kada gajiš ljubav prema prirodi, nije se teško odlučiti za osnovni materijal. Što može biti prirodnije od drveta i drvenih dekoracija - ističe, dodajući kako je za zidove nabavio daske raznih formata od kojih je izradio dvostruke regale koji su vijčano i međusobno povezani te s jedne strane u prostoru slobodno oslonjeni, čineći tako zamjenu za zidne stijene. Na suprotnoj, južnoj strani, gdje je hala djelomično ukopana, izvedena je hidroizolacija te je izrađen niži regal iznad kojeg polikarbonatni prozorski otvori hale propuštaju difuzno dnevno svjetlo.

image
Berislava Picek/Cropix

- Kako bi se spriječila savijanja uslijed opterećenja, kroz kvadratni korpus regala ugradio sam horizontalne i vertikalne daske, čime se postigao dodatni spreg i dobio vizualni raster - kaže, dodajući kako je cjepanice složio na regale obostrano, tako da su popunjene police dale željeni efekt. Ukupno je potrošio osam kubika bukova i grabova drva koje je nabavio iz Vrbovačke šume te procijepao. To mu je, kaže s osmijehom, bila adekvatna zamjena za teretanu, a ujedno i antistres program.

image

Ulazni korpus u drvarnicu s hrastovim vratima i prozračnim dovratnikom ojačan je OSB pločama, a unutar njega integriran je kupljeni ormarić za posuđe koji je modificiran prema potrebama

Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix

Grede stropne konstrukcije ostale su vidljive, dok pokrov čine compact paneli. Riječ je o vanjskim oblogama protuprovalnih vrata

image
Berislava Picek/Cropix

U srednjem pojasu regala, nastavlja pojašnjavati proces izrade, postavio je kamenu vunu radi sprječavanja toplinskih gubitaka, dok je unutar regala na rubnim dijelovima postavio vertikalna ojačanja za preuzimanje tlačnih opterećenja stropa.

- Po izradi bočnih zidnih regala sa svim pričvršćenjima te inovativnim drvenim vinklima, dopremio sam stolarski obrađene štafle, daske i letve te sam pristupio izradi lake polulamelirane stropne konstrukcije radi sprječavanja progiba. Linijski se horizontalne grede, prethodno lijepljene, stezane i rezane na zadanu dužinu, oslanjaju na regale, a dio u betonski zid hale, koji sam sidrio kemijskim tiplama - kaže i ističe kako je izvedba bila u blago lepezastom rasteru, što mu je bio dodatni izazov. No, sve mu je bilo lakše koristeći mjernu lasersku tehnologiju i razne stolarske alate.

image
Berislava Picek/Cropix

Od detalja se uočavaju mnoge starine, a za neke je Josip Markanović i sentimentalno vezan. Primjerice, pegla iz 1905. godine bila je prabakina, staru bavčicu poklonio mu je otac...

image
Berislava Picek/Cropix

Na kraju je dobio stropnu konstrukciju s najvećim rasponom, od oko 4,50 metara te visine 2,30 metara. Drvene grede stropne konstrukcije ostale su vidljive, između njih se uočavaju postavljeni compact paneli lakirani u pastelne boje, a riječ je o vanjskim oblogama protuprovalnih vrata, koje imaju visoku izdržljivost i postojanost. I sam pokrov je toplinski izoliran.

- Drveni regali na sebe su preuzeli dio stropnog te stalnog i pokretnog opterećenja - pojašnjava i sa smiješkom dodaje kako kao ovlašteni inženjer potpisuje nosivost i stabilnost.

Izrada dekorativne obloge od drvenih kolutića bila je čista poslastica, kaže Markanović

Ulazni korpus u drvarnicu s hrastovim vratima i prozračnim dovratnikom ojačan je OSB pločama, a unutar njega integriran je kupljeni ormarić za posuđe koji je modificirao prema potrebama. Drvarnica je opremljena stolom koji je sam izradio, stolice i vrtnu klupu kupio je u Lesnini, a tu je i peć na kruta goriva koja je spojena na cijev sa svim potrebnim priključnim elementima uz dimovod izvan objekta. Dimovodnu cijev je izolirao i sakrio unutar drvenog okvira regala. Zanimljive su i dekorativne obloge od drvenih kolutića koje se nalaze iznad peći te na vanjskom zidu, kod ulaza u drvarnicu. Kolutići su od drva šljive, lješnjaka, bagrema, graba... a njihova je izrada, kaže, bila čista poslastica.

Obraća nam pažnju i na podnu oblogu - imitaciju microtoppinga, otkrivajući kako je izveo mali tehnološki eksperiment.

image
Berislava Picek/Cropix

- Dekorativni pod postigao sam pravilnim miješanjem te doziranjem triju vrsta fleksibilnog ljepila, od kojih jedno obavezno mora sadržavati mikrovlakanca. Dodaje se malo hidroizolacijske smjese i tekuće komponente, uz dodatak dvokomponentne fugir mase u boji, a sve uz prethodno impregniranu površinu i punoplošno nanošenje spravljenog gradiva gleterom podne površine. Tako sam dobio dekorativni pod. Finalno se može lakirati da se postigne sjaj, što ima prednost kod lakšeg održavanja, no ja sam zadržao završnu površinu u primarnoj izvedbi isključivo zbog postizanja protukliznosti - pojašnjava.

image
Berislava Picek/Cropix

Dekorativni pod dobiven je pravilnim miješanjem te doziranjem triju vrsta fleksibilnog ljepila, od kojih jedno sadrži mikrovlakanca

image
Berislava Picek/Cropix

Od detalja se uočavaju mnoge starine, a za neke je i sentimentalno vezan. Primjerice, fenjer iz 50-ih godina bio je bakin, pegla iz 1905. prabakina, bačvicu mu je poklonio otac, imitaciju brodskog kormila donio je iz Frankfurta, a bilo je u vlasništvu jedne židovske obitelji... Uočavaju se i starinski mlinac za orašaste plodove, stari kazić, pa čak i ostaci revolvera koji su iskopani na gradilištu neposredno uz Palaču pravde.

Cijeli proces izvedbe trajao je svega dva i pol mjeseca, a pomagao mu je i osmogodišnji sin koji, s ponosom zaključuje, uživa radeći s bušilicom, štemericom, fleksericom...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 11:30