keep it simple

Kad je kuhinja apsolutna kraljica stana: Mali zagrebački stan koji vraća osmijeh na lice

Projektni ured 4uHa
Pogledajte kako su arhitekti iz projektnog ureda 4uHa maleni stan prilagodili suvremenim potrebama

Kolumnisti Dom i dizajna tim arhitekata iz projektnog ureda 4uHa s vama će družiti svakog tjedna, a kako bi druženje bilo zanimljivo i edukativno pripremili su za vas niz korisnih tema i primjera. Odgovarat će na bitna i česta pitanja, i kroz vlastite projekte ukazivati na pozitivne i negativne strane odluka.

Projekt koji vam predstavljamo zadovoljava tri funkcije. Naime, investitori su vrlo mudro predstavili projektni zadatak za nas, arhitekte. Stan mora zadovoljiti 3 scenarija, odnosno mogućnosti - zadovoljiti funkciju stana za najstarije dijete, zatim se mora moći prilagoditi funkciji dnevnog najma, ali i eventualno staviti na tržište kao stan za dugoročni najam. Tako se u slučaju prevelike ponude ili premale potražnje baš takvih stanova za kraći, dnevni najam na tržištu uvijek mogu okrenuti dugoročnom najmu za studente ili mlađe parove.

image
Projektni ured 4uHa

Inače, projekte predstavljamo počevši od ulaznog prostora. Ovaj put ćemo, za promjenu, krenuti od kuhinje, koja je apsolutna kraljica ovog stana. Kraljica koja mudro skriva razne tajne koje ćemo vam otkriti u nastavku. Ali samo ako ste bili jako dobri ove godine.

image
Projektni ured 4uHa

Dakle, kuhinja u ovom slučaju čini dio otvorenog prostora (eng. open space) koji objedinjuje kompletnu dnevnu zonu stana. Ugrađena je cijelom dužinom zida, a s obzirom na to da je stan malen, a suvremene potrebe su sve veće i veće, u kuhinjskom prostoru smo smjestili i dio prostora spremišta, garderobe, kao i mašinu za rublje i sušilicu za rublje.

Plići kuhinjski elementi se nalaze u samom otvorenom dijelu kuhinje, kako ne bi smetali pri radu nad kuhinjskom plohom, a ostali dio je standardne "ormarske" dubine. Otvoreni dio kuhinje je, ustvari "oduzeti volumen", što je tema koja se ponavlja i u drugim dijelovima stana.

image
Projektni ured 4uHa

Dnevni boravak je uređen neutralno, minimalistički, bez posebnih akcenata, s nježnim naglaskom na stolice i rasvjetna tijela.

image
Projektni ured 4uHa
image
Projektni ured 4uHa

U spavaćoj sobi i ulaznom prostoru smo decentnim ugradbenim ormarima maksimizirali spremišne prostore, a efekt "kutije šibica" smo izbjegli oduzimanjem dijela volumena u tim elementima. Tako je iz "oduzetog volumena" u spavaćoj sobi nastao radni kutak, a u ulaznom prostoru prostor za vješanje kaputa i odlaganje.

image
Projektni ured 4uHa
image
Projektni ured 4uHa
image
Projektni ured 4uHa

U kupaonici su korištene sive pločice, uzorak kamena te je, baš kao u ostatku stana, tema uređenja bila "keep it simple".

image
Projektni ured 4uHa

Do sljedećeg čitanja,

Vaš tim 4UHA

Arhitekte iz projektnog studija 4uHa možete kontaktirati: www.4uha.com ili Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Pratite ih na Facebook stranici 4uHa i Instagramu @_4uha ili posjetite u Jurkovićevoj 3 u Zagrebu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. srpanj 2024 16:21