POGLED JE SVE

Kad je zemljište za gradnju na padini: Obiteljska vila koja uranja u prirodu

 Arash Akhtaran
Obzirom da se zemljište za gradnju našlo na padini, arhitekti iz studija 35-51 ARCHITECTURE su morali biti jako kreativni

Danas virtualno putujemo do Irana u poprilično neobičnu vilu od 440 metara četvorni čiji su vlasnici prije svega željeli imati predivan pogled. Obzirom da se zemljište za gradnju našlo na padini, arhitekti iz studija 35-51 ARCHITECTURE su morali biti jako kreativni i moramo priznati doista su vrijedno odradili svoj zadatak.

image
Arash Akhtaran
image
Arash Akhtaran
image
Arash Akhtaran
image
Arash Akhtaran

Kuća se smjestila u hladnoj klimi, gdje nije moguće provoditi puno vremena vani pa su arhitekti bili primorani unijeti vanjske vizure u samu kuću. Vlasnici su se pitali kako je to biti unutra, a da ne izgubite osjetilnu, vizualnu i psihološku povezanost s vanjskim dijelom, a jednako tako su željeli dio gdje mogu doživjeti te hladne uvjete van kuće, a da su opet na sigurnom mjestu.

image
Arash Akhtaran
image
Arash Akhtaran
image
Arash Akhtaran
image
Arash Akhtaran
image
Arash Akhtaran

- Ovim zahtjevima nije bilo lako udovoljiti, morali smo pronaći način kako zamagliti liniju između iznutra i izvana i tako osloboditi kuću – objašnjavaju arhitekti i nastavljaju - Na početku projektiranja, zbog proširenja terena u smjeru sjever - jug (dužine 50 i širine 20 metara), odlučili smo objekt postaviti u istom smjeru tla i bliže sjevernoj granici, kako bi se iskoristio prekrasan pogled na sjever. Zatim smo dijagonalnim rezom uzduž kuće doveli sjeverni pogled u srce samog objekta, a uz to je napravljen vanjski krov odnosno dvorište je dobilo natkriveni dio koji bi omogućio fizičku prisutnost vlasnika u tom dijelu za vrijeme snijega, kiše i također im omogućio da koriste podnevnu toplinu (dok su zaštićeni od izravne sunčeve svjetlosti).

Ovaj postupak je omogućio vlasnicima da ne budu ograničeni samo na unutrašnjost zgrade i da mogu koristiti veći dio dvorišta u hladnim godišnjim dobima, što je i bila njihova prvotna želja.

image
Arash Akhtaran
image
Arash Akhtaran
image
Arash Akhtaran
image
Arash Akhtaran
image
Arash Akhtaran

U južnom dijelu zgrade, arhitekti su stvaranjem staklene komore s debelim kamenim zidom i otvorima na vrhu i dnu postigli da se toplinska energija koja se isijava tijekom dana može pohraniti i koristiti za grijanje zgrade na noć.

image
Arash Akhtaran

Izbjegavanjem izravnavanja terena (uobičajeno rješenje za nagnuta zemljišta), horizontalni i vertikalni pristupni putovi postali su rampe kako bi se omogućilo lakše i udobnije kretanje kroz kuću i poboljšao osjećaj slobode. Osim toga, sama unutrašnjost kuće imitira vanjski dio, doista je teško odrediti nalazite li se vani ili unutra. Materijali, stabla te bazen na najgornjoj etaži koja je isturena u okoliš pružaju nadrealan doživljaj stapanja kuće i prirode.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. travanj 2022 10:31