Ima sve i puno više

Kad se kvaliteta smjesti u 36 kvadrata. Kuća Runolist pruža vrhunsku udobnost gdje god poželite

 CABINI/
Neke male kuće povećavaju životni prostor širenjem prema gore ili prema van

Međutim, rumunjski studio Cabini vodi kućicu Runolist u novom smjeru slažući jednu kućicu na drugu.

Užurbani tempo modernog života često nas navodi da tražimo mirnija mjesta za odmor. Ali ne odričemo se svi lako udobnosti urbanog stanovanja na koju smo navikli. Problemi koje može izazvati gradnja kuće na izoliranim mjestima teško su zamislivi, ali ih zasigurno ima puno.

image
CABINI/
image
CABINI/
image
CABINI/

Zato modularna kuća Runolist može biti brzo, udobno, sigurno i povoljno rješenje kuće za odmor. Najjednostavnija verzija sastoji se od dva modula, kuhinje i kupaonice u prizemlju, te spavaće sobe i dnevnog dijela na katu, ukupne korisne površine 36 četvornih metara. Otvaranjem kliznih vrata ovom se prostoru dodaje prostrana terasa. Njezin interijer izgleda ispunjen svjetlom zahvaljujući ostakljenju od poda do stropa. Namještaj i završna obrada su visokog standarda, a neobičan cjelokupni oblik nudi dodatnu prednost pružanja praktične vanjske terase izvan spavaće sobe na katu.

image
CABINI/
image

i

CABINI/
image
CABINI/

Veći dio prizemlja zauzima velikodušno proporcionalan dnevni boravak s garniturom za sjedenje i nešto skladišnog prostora. U blizini se nalazi kuhinja s dosta ormarića, sudoperom, pećnicom i električnom pločom za kuhanje. U prizemlju se također nalazi kupaonica, koja je završena u neolitskom kamenu i ima tuš, umivaonik i WC.

image
CABINI/
image
CABINI/
image
CABINI/

Na gornji kat vode stepenice. Većinu toga zauzima spavaća soba, koja uokviruje pogled izdašnim ostakljenjem i, za razliku od većine malih kuća, ima dovoljno prostora za uspravno stajanje. Vani se nalazi i lijepa vanjska terasa.

Vrhunska udobnost u samom srcu šume

Ugodan ambijent interijera održava se zahvaljujući izolaciji zidova od bazaltne vune i stolariji koja se ponaša kao toplinska i zvučna izolacija. Veliki prozori pružaju obilje prirodnog svjetla koje nam je prijeko potrebno za dobro raspoloženje, a istovremeno pružaju panoramski pogled na okolinu, pogodujući povezanosti s prirodom. Također, vanjske rolete štite od prekomjernog sunčevog zračenja.

image
CABINI/
image
CABINI/
image
CABINI/

S estetskog gledišta, igra volumena je jednostavna, ali iznenađujuća, a boje ventilirane fasade i stolarije biraju se prema željama kupaca. Naravno, za dobivanje veće korisne površine može se spojiti više modula, no projekt će uvijek poštivati ​​samonametnute kriterije graditelja, kako bi se postigla konstrukcija s najmanjim ugljičnim otiskom. Za to se koriste suvremene tehnologije i najkvalitetniji materijali: ventilirana fasada, bazaltna vuna i visokoučinkovita Schüco aluminijska stolarija. Preko hidroizolacije krova mogu se montirati solarni i fotonaponski paneli, odnosno zeleni krov.

image
CABINI/
image
CABINI/
image
CABINI/

Pažljivo odabrana rješenja osiguravaju niske troškove održavanja

Energetska učinkovitost ove mini kuće proizlazi iz uvažavanja svih čimbenika, a posebno izolacije zidova i odabira energetski učinkovite stolarije (kroz prozorski sustav Schüco AWS 75.SI+ i trostruko izo staklo daje toplinsku izolaciju u razini pasivne kuće), ali i upotrebom vanjskih sustava zasjenjenja visoke učinkovitosti (kroz rolete Warema), koji odbijaju sunčevo zračenje prije nego ono dospije na staklenu površinu.

image
CABINI/

Strukturno, kućica Runolist sastoji se od potpornog okvira izrađenog od kvadratnih metalnih cijevi. Ovaj izoliran PIR sendvič koristi panel Rockwool, a završen je fasadom od vlaknastog cementa s drvenim detaljima. Izgrađen je u sjedištu tvrtke kao dvije odvojene jedinice prije nego što je kamionom prevezen na slikovito mjesto u Rasci u Rumunjskoj.

image
CABINI/
image
CABINI/
image
CABINI/
image
CABINI/
image
CABINI/

Cijena kuća Runolist može varirati ovisno o odabranim opcijama (kupci bi se mogli odlučiti samo za jednokatnu jedinicu, na primjer), ali model na slici košta 100.000 američkih dolara, uključujući namještaj i uređaje. Tvrtka kaže da je dostupna isporuka širom svijeta za 6 mjeseci i da može doći i kao izvanmrežna postavka sa solarnim pločama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. kolovoz 2023 18:13