U POSJETU

Kad soba pobuđuje kreativnost i radost: Zagrebački dom dizajnerice Matee Brajdić

 NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX
Vlasnica, priznaje, obožava sve vrste puzavaca jer joj se sviđa kako se objese i prostoriji daju osjećaj džungle

Posjetili smo zagrebački dom grafičke i digitalne dizajnerice Matee Brajdić i oduševili se sobom koju bi najjednostavnije mogli opisati kao “savršeno carstvo raznih biljaka i općenito zelenila”. Šarmantna vlasnica ispričala nam je zašto toliko voli prirodni ugođaj u interijeru.

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

Ljubav prema biljkama Matea je naslijedila od svojih baka. Tako je jedna baka na balkonu imala mnogo cvijeća, pa ju je učila i poticala da se brine za njih. Druga baka je također imala balkonsko cvijeće, ali i puno biljaka po stanu, što joj se odvijek sviđalo.

Da samu sebe opišem? Najbolji opis bio bi crazy plant lady, smije se Matea Brajdić čiji smo predivan Instagram profil @sa.suncem otkrili slučajno i odmah shvatili da je u kategoriji okorjelih ljubitelja biljaka.

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX
image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

- Baš sam napunila 26 godina, a po struci sam grafički dizajner. Radim kao freelancer, bavim se grafičkim i digitalnim dizajnom, fotografijom i snimanjem - kaže Matea čija nas je soba u obiteljskoj kući s dva stana na Trešnjevci oduševila. - Ovo je treća soba u kojoj sam bila i sve tri sam u potpunosti preuredila tako da odgovaraju meni i da me potiču na kreativu. Budući da sam grafički dizajner i jako vizualan tip, okruženje u kojem provodim vrijeme igra veliku ulogu u mojoj želji za radom. Ova soba je najveća od te tri pa tako u njoj imam najviše biljaka. U njoj sam tek godinu dana, ali sam je u tih godinu dana, od preuređenja, preokrenula tri puta - ističe i dodaje kako joj je konzistentnost najvažnija u interijeru.

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

Vlasnica, priznaje, obožava sve vrste puzavaca jer joj se sviđa kako se objese i prostoriji daju osjećaj džungle. Uz to, brzo rastu i jednostavni su za održavanje

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX
image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

- Ne volim kada se komadi namještaja jako razlikuju. Za svoj prostor izabrala sam namještaj bijele boje i svijetlo drvo. Budući da imam puno biljaka i dosta detalja s putovanja, svijetle boje bile su logičan izbor kako bi prostorija djelovala što prozračnije uz sve to zelenilo biljaka. Moglo bi se reći da sam pokušala urediti jednostavno i prirodno, iako imam puno sitnica i ukrasa. Gotovo sav namještaj je iz Ikee, ponešto je iz Jyska, a neke elemente u sobi sama sam izradila - kaže grafička dizajnerica kojoj je jedan od dražih komada starinski drveni rasklopni stolac odnosno fotelja koju je donijela iz vikendice u Gorskom kotaru.

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

Zavidan broj vrsta ovdje caruje: strelasti korijen, monstera, fikus gumijevac, benjamin, drvo novca, zeleni ljiljan ili klorofit, drvo žada, zamija...

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

- Odlučila sam da u sobi neću imati velike ormare da mi ne umanjuju prostor, pa tako imam dvije šipke pričvršćene za strop konopom na koje vješam odjeću. Jako volim podloge za organizaciju i isticanje stvarčica, recimo jedno vrijeme sam na dasci držala izložene parfeme. Najdraže su mi tri daske koje sam donijela s putovanja, iz Amerike, Istanbula, i Antwerpena - objašnjava Matea koja je ljubav prema bilju naslijedila od svojih baka.

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX
image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX
image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

- Baka je na balkonu imala mnogo cvijeća, učila me i poticala da se brinem za njih. Druga je baka također imala balkonsko cvijeće, ali i puno više zelenih biljaka po stanu, što mi se uvijek sviđalo. Svoju prvu sobu silno sam željela ukrasiti biljkama, ali to nije bilo moguće jer sam tada imala tavansku sobu s jednim prozorom i nije bila prikladna za biljke. Kad sam se napokon preselila u “normalnu” sobu, baka nas je, nažalost, napustila, a biljke iz njezina stana preselila sam u svoju sobu da ih oživim. Prvo jutro kad sam se probudila u sobi s novim biljkama, kad sam vidjela sve to zelenilo i taj osjećaj svježine, zaljubila sam se. Jednostavno je nemoguće probuditi se i biti loše volje - kaže simpatična Matea i dodaje kako je sve biljke podsjećaju na baku.

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX
image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

- Osobito njezin zlatni puzavac (golden pothos) koji sam uspjela oživiti iako je bio na samom rubu, dosad sam ga propagirala četiri puta i sada mi nove reznice stoje u vodi, pripremaju se da stvore još jedan bakin pothos. Moja ljubav prema biljkama nije počela s jednom biljkom, nego s bakama koje su me potaknule na sakupljanje biljaka, ali zbog njihove svježine i života koji donose u prostor nemoguće ih je ne voljeti - ističe. Za jednu prosječnu sobu, ovdje se nalazi zaista zavidan broj vrsta. Tu su strelasti korijen, više vrsta monstera i fikusa, kao fikus gumijevac i benjamin, drvo novca, svekrvin jezik, zeleni ljiljan ili klorofit, zamija, drvo žada...

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX
image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX
image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX
image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

Pitali smo Mateu koja joj je najdraža. - Ona najnovija mi je uvijek najdraža, haha, ali mislim da su mi sve vrste puzavaca malo draže. Sviđa mi se kako se objese i daju osjećaj džungle, brzo rastu i jednostavni su za održavanje - kaže, a na naše pitanje gdje ih nabavlja, kaže kako uglavnom na njih “naleti”. - Najmanje ih je iz Bauhausa gdje ljudi najčešće kupuju biljke, dosta ih je iz Lidla, Kauflanda, ponekad odem i do Vrtnog centra Flora, prijatelji mi poklanjaju reznice, jednom sam čak “ukrala” reznicu Tradescantia zebrina iz osnovne škole kada sam išla na glasanje - smije se i kaže kako se o njezi bilja informira putem interneta. - Čitam blogove ili gledam videe. Ako netko ima bilo kakvo pitanje o bilo kojoj biljci, Planterina sigurno ima odgovor na pitanje, to je super kanal na YouTubeu - savjetuje Matea Brajdić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 00:00