Kakav spektakl!

Kad vlasnici, arhitektica i njezin suprug, naprave sveobuhvatnu adaptaciju stana u staroj kamenoj zgradi u Splitu!

 Marin Trebotić
Adaptaciju, transformaciju i uređenje potpisuje arhitektica Helena Miler. Rezultat? Jednostavan i moderan interijer s odličnim detaljem u obliku žive masline stare deset godina kao središnjim akcentom dnevnog boravka

U Splitu, na Zapadnoj obali, prvi red do mora nalazi se atraktivan stan u koji vas vodimo. Vlasnici, arhitektica Helena Miler i njezin suprug Pero Krivić, odmah na početku razgovora objašnjavaju nam kako je u stanu odrađena temeljna i sveobuhvatna adaptacija.

image
Helena Miler
image
Marin Trebotić
image
Marin Trebotić

Drugim riječima, svi nenosivi elementi su srušeni, ojačana je podna konstrukcija, ogoljeni svi zidovi, promijenjeni otvori i generalno tlocrt i funkcionalna dispozicija stana. Originalni tlocrt stana tako je obuhvaćao sljedeće prostorije: ulazni dio, kuhinju, dnevni boravak, smočnicu, tri spavaće sobe, kupaonicu i zatvorenu lođu. Vlasnicima raspored nije odgovarao zbog drukčijih životnih navika i svakodnevice pa su odlučili da će nakon adaptacije stan biti organiziran na sljedeći način: dnevni boravak i kuhinja postali su jedna otvorena prostorija, središnji dio stana kojem je pridodana i blagovaonica. Zatvorena lođa podijeljena je u dvije prostorije: dio je ostao u funkciji balkona, a drugi dio pretvoren je u radni kutak. Umjesto izvorne tri, novi tlocrt sadrži dvije spavaće sobe, a tu su još kupaonica i WC.

image
Marin Trebotić
image
Marin Trebotić

- Ukupno stan ima 85 četvornih metara plus 5 četvornih metara balkona, a ovim rasporedom smo suprug i ja više nego zadovoljni - ističe arhitektica Helena Miler i dodaje da bi renoviranje ovog stana najbolje mogla opisati kao “mirnu integraciju arhitektonskih elemenata u staru kamenu kuću, uz naglašavanje njezina prirodnog šarma”.

image
Marin Trebotić
image
Marin Trebotić
image
Marin Trebotić
image
Marin Trebotić

- Dizajn stana je zapravo vrlo jednostavan i nepretenciozan, ravnih linija, elegantne jednostavnosti i prirodnih boja koje ističu postojeće kamene zidove. Ideja nije bila natjecati se s prirodnom ljepotom okoline, već nadopuniti postojeće kamene zidove i stvoriti kohezivnu i mirnu atmosferu koja omogućuje da prekrasan pogled na more zauzme središnje mjesto. Jedan od najznačajnijih izazova renoviranja bio je kako optimizirati prostor da bi se u potpunosti iskoristila lokacija stana. Odluka je bila otvoriti prostor, maknuti pregrade, pustiti što prirodnije svjetlo i dopustiti da pogledi, povjetarac i miris mora dođu u svaki kutak stana - objašnjava Helena Miler i ističe da nakon što su uklonjene sve pregrade, dnevni dio je dobio dvoransku strukturu pa se pristupilo projektu tako da se tako ostavi i postave jednostavni samostojeći samostalni volumeni koji bi bili multifunkcionalni i služili kao kuhinjski elementi, smočnice i spremišta u hodniku. Ostali elementi namještaja također su razbacani, a raspored omogućuje više scenarija, što pridonosi uzbudljivoj atmosferi boravka u ovom životnom prostoru.

image
Marin Trebotić
image
Marin Trebotić

Što se tiče namještaja, govori arhitektica, on je promišljeno dizajniran i izrađen po mjeri, Tako, primjerice, sofa služi za tri scenarija i može obuhvatiti običnu popodnevnu kavu, obiteljsku filmsku večer ili večeru i druženje kao dodatak stolu za blagovanje.

- Gotovo sav namještaj dizajnirala sam sama i dala napraviti po mjeri: kuhinju, smočnicu, blagovaonski stol, regal za knjige i TV, balkonski namještaj, već spomenutu sofu i krevet. Ima i par komada s drugim potpisom, poput naslonjača naziva Shell chair, a rasvjeta je uglavnom Faro - nabraja vlasnica.

image
Marin Trebotić
image
Marin Trebotić
image
Marin Trebotić
image
Marin Trebotić
image
Marin Trebotić

Fleksibilnost prostora ipak se najbolje može prepoznati u spavaćoj zoni, gdje je glavna spavaća soba projektirana kao prostrana svijetla zona s korisnikom u središtu, ali uz produženje samo jedne pregradne stijene i s već postavljenim podnim grijanjem i električnom instalacijom, lako se može postaviti dodatna soba.

image
Marin Trebotić
image
Marin Trebotić
image
Marin Trebotić
image
Marin Trebotić
image
Marin Trebotić

Kako ništa ne bi narušilo jednostavan dizajn stana, jedini dopušteni uzorak u stanu bio je jedan od kamenih zidova, a sve ostale površine, uključujući microtopping podove, tretirane su jednobojnim bojama ili nježnim prirodnim drvenim uzorcima.

image
Marin Trebotić
image
Marin Trebotić
image
Marin Trebotić

Podna rasvjeta odabrana je kako bi naglasila strukturu i grubost zidova i svodova, dajući mističan dojam noćnom okruženju. Jedini detalj koji se ističe je živa maslina stara deset godina kao središnji dio dnevnog prostora.

- Postojeći stan prije adaptacije imao je dugačku lođu, zatvorenu staklenim pločama s tri strane. Podijeljena je u dva dijela, jedan služi kao otvoreni balkon s pogledom na more, a drugi kao potpuno ostakljeni kućni ured okrenut prema vrtu. Taj dio renoviranja nekako je nama bio najvažniji zbog našeg načina života - objašnjava vlasnica i dodaje da je primarni cilj dizajna cjelokupnog stana bio u konačnici stvoriti elegantan i suvremen prostor s minimalističkim značajkama koje podižu povijesne kamene zidove, divan pogled na more i prirodno osvjetljenje.

image

Tlocrt stana prije

Helena Miler
image

Tlocrt stana poslije

Helena Miler

Najzahtjevniji dio ovog projekta, kaže Helena Miler, bila je sama adaptacija tako starih kamenih objekta, što je uvijek dosta zahtjevan zadatak.

image

Stan prije

Helena Miler
image

Stan prije

Helena Miler
image

Stan prije

Helena Miler
image

Stan prije

Helena Miler
image

Stan prije

Helena Miler

- To su stotinu godina stari kameni zidovi i drvene grede koje su uvijek pune iznenađenja. Neugodnih je bilo dosta, a najugodniji su bili, nakon skidanja stare žbuke, lijepi zidani lukovi iznad svih prozora i iznenađujuće veliki blokovi kamena u zidovima. Za razliku od kućica u Varošu, to je jasna potvrda da je ovo bila bogata kuća. Što se tiče interijera, najteža odluka bila mi je maknuti boravak iz ugaone prostorije s tri prozora. Tu odluka sam ipak donijela kako bih imala dnevni dio povezan s balkonom i još k tome veće površine. Rezultatom sam zadovoljna jer sam dobila vrlo atraktivnu spavaću sobu i svejedno pogled na jug i more iz čitavog boravka - smije se vlasnica i priznaje da joj je najdraži moment u priči pogled na more direktno iz kreveta i što je to prvo što vidi svako jutro.

- Generalno smatram najvećom kvalitetom to što sam uspjela prožeti svaku aktivnost u stanu s pogledom na more; i buđenje ujutro, i kuhanje za kuhinjskim otokom, i objedovanje za stolom, ali i sjedenje na sofi - zaključuje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 11:30