Kada arhitekti uređuju svoj stan

Saznajte kako su profesionalci pretvorili 56 derutnih i zapuštenih ‘kvadrata’ u modernu oazu po svojoj mjeri

U trenutku kada je tržište nekretnina u Hrvatskoj dobro stajalo i kada se za kvadrat stana trebalo itekako puno iskeširati, arhitekti i životni partneri Vera Ružić i Hrvoje Čuljat pronašli su povoljan stan, praktički u centru grada. No, niža cijena nije ih dočekala bez razloga. Riječ je bila o derutnom stanu koji je trebao kompletan makeover. Stan su kupili 2008. godine i iako ih je dočekao ružan prizor jer u stanu godinama nitko nije živio, stručno oko arhitekata odmah je zaključilo da se od stana može napraviti pravo malo čudo.

– Zaista je sve bilo u katastrofalnom stanju, zato smo i uspjeli postići dosta dobru cijenu. Generalno je raspored bio loš, ali, hvala Bogu, samo su obodni zidovi bili nosivi pa smo sve porušili – priča simpatična Vera i dodaje kako je stan u originalu bio jednosobni i sastojao se od ostave, kuhinje, kupaonice i WC-a, sobe te lođe s balkonom. Odmah im je bilo jasno da će porušiti sve zidove i napraviti potpuno drugačiji raspored. Tako je jednosobni stan postao dvosobni, a unatoč tom pothvatu, u konačnici djeluje iznimno prostrano. – Unutar 56 kvadrata napravili smo komotan dvosobni stan s velikom blagovaonicom spojenom s kuhinjom na mjestu gdje je prije bila lođa – kaže Vera. Raspored je sada ovakav: ulazi se u minijaturni hodnik koji je paravanom odvojen od ostatka stana.

Ugradbeni namještaj ima najveći udio u opremanju, što je idealno rješenje za male prostore

Ravno se nalazi blagovaonica i spavaća soba iz koje se izlazi na balkon, a uz spavaću sobu se nalazi kupaonica. S desne strane je kuhinja, a u produžetku dnevni boravak. – Apsolutno sve je renovirano. Ne samo da su zamijenjeni parketi, nego se i pod rušio. Cijela ova priča trajala je gotovo dvije godine, ali, na sreću, tada smo Hrvoje i ja živjeli svatko kod svojih roditelja, u blizini, pa smo mogli često dolaziti i komunicirati s izvođačima – objašnjava Vera. Par je odlučio da za sve radove uzmu iste izvođače jer su smatrali da je tako bolje.

Jedina mana je što su radovi znali stajati kada bi njihovi majstori otišli na drugo, veće gradilište. Ideja je bila da cijeli stan praktički bude open space, ali s obzirom na to da Hrvoje i Vera imaju malo drugačiju dinamiku života, sobu su odvojili tako da se ipak može ponekad zatvoriti. Naime, soba je od blagovaonice odvojena zidom koji se nalazi na sredini, a prema potrebi se s lijeve i desne strane mogu povući klizna vrata.

– Najdraži dio stana nam je dnevni boravak i u njemu se nalazi veliki ugradbeni ormar oko kojega su se koplja lomila čak osam mjeseci. To vam tako ide kad imate dva arhitekta. Oko samog stana smo se brzo dogovorili, ali ormar… e, to su bile duge seanse – smije se Vera i priznaje kako je na kraju ipak postignut kompromis oko rješenja. Zaljubljeni par imao je još jednu zanimljivu idelju.

Naime, kupaonicu od dnevnog boravka dijeli zid pa su htjeli staviti veliko staklo kroz koje bi gledali televiziju dok su u kadi. – U jednom smo trenutku shvatili da to ne bi funkcioniralo kada nam dođu prijatelji pa smo odustali, ali smo ostavili nekoliko rupa s pjeskarenim staklom kako bi se razbila monotonija. S druge strane imamo jednu rupu koja je komunikacija izmađu kuhinje i dnevne sobe, a nju najviše koristi naša mačka – priča Vera.

Što se tiče ulaznog dijela, htjeli su izbjeći vrata pa su stavili kulisu koja se pokazala kao dobro rješenje jer dobro zadržava toplinu i hladnoću. Cijeli je prostor umirujući i svijetao, što od prirodnog svjetla što zbog odabira boja. Uglavnom je sve bijelo, osim crnih detalja, zidne tapete u dnevnom boravku i zelenog zida u blagovaonici. – Većina stvari u stanu je ugradbena. Ormari, kuhinja, ali to je logično za manje stanove. Zato nemamo pretjerano dizajnerskih stvari.

Naš domet su lampe Flos i Artemide te stol od Bo Concepta – priča Vera koja je sa stanom zadovoljna i četiri godine nakon useljenja. Mislila je kako će joj s vremenom dosaditi, ali nije. Kaže kako je tek neke sitnice shvatila u hodu. – Kako smo prije živjeli kod roditelja, nismo kuhali pa smo tek naknadno, u praksi, shvatili da smo neke dijelove u kuhinji možda trebali postaviti na drugo mjesto. Osim toga, danas bih stavila svijetli pod. To nam je bila ideja i ranije, ali tada u Hrvatskoj nije postojao pod kakav smo željeli – objašnjava arhitektica i otkriva kako je cijena radova plus namještaj po kvadratu bila oko 500 eura.

Ako vam se svidio ovaj interijer, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 15:46