Stan od samo 25 metara kvadratnih!

KADA NEMOGUĆE POSTANE MOGUĆE

Kolumnisti Dom i dizajna tim arhitekata iz projektnog ureda 4uHa s vama će družiti svakog tjedna, a kako bi druženje bilo zanimljivo i edukativno pripremili su za vas niz korisnih tema i primjera. Odgovarat će na bitna i česta pitanja, i kroz vlastite projekte ukazivati na pozitivne i negativne strane odluka.

Pogledajte kakve sve tlocrtne varijante možemo izvesti u malom prostoru.

Manje nije uvijek više. Kada govorimo o kvadratima stana, manje je jednostavno manje. No manje nije nužno i loše.

U posljednje vrijeme mali stanovi proživljavaju svoje proljetno buđenje. Svojih 5 minuta slave. Uređenje malog životnog prostora arhitektima i dizajnerima predstavlja veliki izazov, a samim time i veliko zadovoljstvo. Upravo ovakvi zadaci često rezultiraju izuzetno kreativnim i domišljatim rješenjima.

Više-manje kao kod pakiranja avionske prtljage. Sve što nam je potrebno moramo strpati u onaj mali „besplatni“ kovčeg. Što je prava mala umjetnost.

via GIPHY

Popularnost manjih stanova je sasvim logična. Dugoročno, manji stan znači i manja ulaganja, niže režije, brže i jednostavnije održavanje, lakše iznajmljivanje ili prodaja.

No, kada se radi o preuređenju doma, manje kvadrata ne podrazumijeva da će sve nužno biti jednostavno, lako i brzo. Kompleksnost nekog projekta ne čine njegove dimenzije. Ponekad i stan od samo 25 metara kvadratnih može biti tehnički i kreativni pothvat dostojan puno veće stambene jedinice.

Na zagrebačkom se području sakrio baš takav mali stan, a mi smo dobili priliku poigrati se s njegovim idejnim tlocrtnim varijantama.

Trenutno se sastoji od dvije sobe i male, izdvojene kuhinje. Iako je naizgled veličina samog prostora najzanimljiviji dio projekta, WC smješten izvan stana i tuš koji se nalazi u sklopu kuhinje su ubrzo isplivali na vrh projektnih prioriteta.

Netko bi mogao reći da je situacija zabrinjavajuća. S naše točke gledišta druge, situacija je odlična. Odlična jer je spremna za adaptaciju. Da spremnija ne može biti. Na ovakvim projektima je promjena koju unosimo u prostor zaista jako velika, a kvaliteta življenja se vrtoglavo poboljšava.

VEZANI ČLANAK: Od viška kvadrata do zarade viška!

Ideja je stvoriti funkcionalan stan za samca ili par. Dok smo razmišljali, kombinirali i maštali o svemu što bi htjeli napraviti u tih 25 i nešto sitno kvadrata, dogodio se jako velik broj mogućih varijanti. Toliko smo se zaigrali da nam je zaista bilo teško prekinuti ovu našu tlocrtnu slagalicu.


Danas vam donosimo uži izbor tlocrtnih prijedloga. Veoma su šaroliki jer se temelje na različitim prostornim koncepcijama. Otvoreni ili zatvoreni prostor, fleksibilan ili fiksan namještaj, kružna ili linearna komunikacija se međusobno nadmeću kroz crteže.




Ovakav pristup izradi idejnih rješenja može odluku o konačnoj varijanti pretvoriti u pravu mozgalicu. Kao kada u restoranu morate birati između 50 različitih tipova pizze. Znate da su sve fine, ali morate pronaći onu koja vam najviše odgovara. Detaljno razmotrite mane i vrline svakog prijedloga. A kada konačno odaberete onu finalnu deliciju, često njoj pridružite i neke fine dodatke.








Isto je kod slaganja projektnih varijanti. Važno je investitorima prikazati što više kvalitetnih mogućnosti u prostoru. Možda s prvim prijedlogom nećemo pogoditi u sridu, no kombinacijom i prekrojavanjem više tlocrtnih rješenja puno lakše i brže izvlačimo dobitnu kombinaciju.


Finalnom varijantom je stvorena prostorna protočnost. Središnji dio stana je zid oko kojeg su koncentrirane različite funkcije. S jedne strane zida se razvija kupaonica, svedena na minimalne dimenzije i jasno odijeljena od dnevnog i spavaćeg prostora. Na nju se nastavlja kuhinja i blagovaonski stol. Druga strana zida je poprimila funkciju garderobnog ormara.


Dnevna zona zauzima najveći dio površine stana. Prostor spavaće sobe je fleksibilan, odnosno kliznom stijenom odijeljen od dnevnog boravka. Time noćna zona može biti privatna ili sudjelovati u dnevnom prostoru. Dnevna zona, s druge strane, može postati privremena spavaonica. Sve po potrebi.


Trenutno je ovaj projekt adaptacije stana u fazi izrade glavnog i izvedbenog projekta, čemu se izrazito veselimo. Marljivo radimo na njegovoj realizaciji i jedva čekamo pokazati vam izvedeno stanje koje će biti prava mala fuzija ideja. Rezultat procesa kombiniranja, eliminiranja i razrade punog kufera varijanti.

Jer mi smo tu da osmislimo, stvorimo, predložimo, mućkamo i prekrojimo. Vama preostaje onaj slatki dio. Izabrati jedan broj. Sigurni smo da nećete pogriješiti.

Jer tko bolje od vas poznaje vaš dom?

Do sljedećeg četvrtka pozdravljaju vas arhitekti iz tvornice tlocrtnih varijanti,

Tim 4UHA

Arhitekte iz projektnog studija 4uHa možete kontaktirati: www.4uha.com ili Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Pratite ih na Facebook stranici 4uHa i Instagramu @4uha_arhitekti ili posjetite u Jurkovićevoj 3 u Zagrebu.

VEZANI ČLANAK: Kuhinjska poslastica za prave gurmane

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 22:00