Top interijer

Kako graditi u današnje doba u Dalmaciji: Kuća PQ u mirisnoj oazi otoka Brača

 ROBERT LES/
Poznati arhitektonski ured kreirao je ovaj prekrasni objekt u mjestu Splitska za par Hrvaticu i Amerikanca

Otok Brač, divan mediteranski ugođaj, miris lavande, borova i čempresa krajem lipnja. Sunce prži na najjače. Što čovjek više poželjeti može? Kuća za odmor PQ, koju smo posjetili, nalazi se u mjestu Splitska, na padini okruženoj maslinicima s pogledom prema Bračkom kanalu i obali. Kao na dlanu iz nje se pruža pogled na plavetnilo mora i sve njegove mijene.

image
ROBERT LES/
image
ROBERT LES/
image
ROBERT LES/
image
ROBERT LES/

Decentna, prozračna, ali i raskošna kuća u svojoj ljepoti savršeno se uklopila u okružje. Arhitektonski ured DAR612 pomirio je vječna pitanja kako graditi u današnje doba u Dalmaciji, kao što su zaštita od sunca, zaštita od vjetra, makrolokacija, mikrolokacija, bogato kulturno naslijeđe, tradicionalni elementi i tehnike građenja i njihova suvremena interpretacija.

Kuća je smještena na prostranoj parceli blagog nagiba. Sastoji se od niza kamenih prizemnih volumena između kojih se formiraju zatvoreni prostori dnevnog boravka i blagovaonice te vanjski prostori terasa i zelenih zona.

image
ROBERT LES/
image
ROBERT LES/

Svaki volumen prizemnice zaokružena je prostorna cjelina za pojedini sadržaj: kuća za domaćine, kuća za goste, kuća za kuhanje s unutarnjom i vanjskom kuhinjom

image
ROBERT LES/
image
ROBERT LES/

"Svaki od volumena zaokružena je prostorna cjelina koja udomljava pojedini sadržaj: kuća za domaćine, kuća za goste, kuća za kuhanje s unutarnjom i vanjskom kuhinjom", kaže Andrea Donatović Poljičak, arhitektica ureda DAR612. "Prostorni koncept kuće čini prizemnica razvedenog tlocrta čija dispozicija omogućuje neprekinute tokove kretanja između unutarnjih i vanjskih prostora. Tako je stvoren niz mikroambijenata za različite scenarije korištenja prostora", dodaje.

Kameni volumeni su pozicionirani tako da prostori između njih formiraju središnju os kuće koja se proteže cijelom parcelom povezujući unutarnje prostore i njihove vanjske ekstenzije: ulazno dvorište i ulazni prostor kuće, blagovaonica i niz vanjskih terasa koje završavaju stepenicama koje se spuštaju u bazen.

Ulazimo u centralni dio kuće. S ulaza u daljini kroz terasu puca pogled na more. Atmosfera je prava ljetna, lagani propuh hladi. Središnji prostor dnevnog boravka i blagovaonice ima visinu od četiri metra koju prate i staklene stijene kojima se unutarnji prostori na obje strane otvaraju prema terasama i bazenu.

image
ROBERT LES/
image
ROBERT LES/
image
ROBERT LES/

Bazen je obložen keramičkim pločicama u tamnim tonovima plave boje, a u okružju kuće su maslinici, čempresi i drugo mediteransko raslinje, koji stvaraju zeleni okvir

image
ROBERT LES/
image
ROBERT LES/
image
ROBERT LES/
image
ROBERT LES/
image
ROBERT LES/
image
ROBERT LES/
image
ROBERT LES/

"Na sjevernoj strani uz blagovaonicu i boravak ugrađene su Jansen Arte zaokretne staklene stijene i Jansen Arte harmo krila, po visini podijeljeni na tri polja. U ulaznom prostoru postavljene su fiksne staklene stijene s punim ulaznim vratima u sredini, obloženim crnom limenom oblogom", objasnio je arhitekt Jakov Poljičak.

Uređenje interijera osmislili su vlasnici ove predivne kuće, bračni par Hrvatica i Amerikanac. Cilj im je bio stvoriti dom u kojem će sami uživati, ali i u krugu obitelji te dragih prijatelja.

"S arhitektima smo osmislili centralni dio kuće kao mjesto za druženje - veliki dnevni boravak, otvorenu kuhinju na koju se nadovezuje ljetna kuhinja i terasa. Domoljublje je prevladalo pri odabiru važnih dizajnerskih detalja, od fasade koja je od bračkog kamena Veselje, namještaja Prostoria i na kraju predivnih umjetničkih radova Nine Atević Murtić, Saše Šekoranje i Lovre Jakšića", otkrila nam je vlasnica.

A masivni, drveni stropni ventilatori podsjećaju ih na njihovu prijašnju kuću na istočnoj obali Sjedinjenih Država.

Budući da padina na kojoj je kuća smještena ima sjevernu orijentaciju, vanjski prostori terasa su na obje strane kuće kako bi se koristili u različita doba dana, ovisno od željene insolacije. Vanjska kuhinja smještena je unutar longitudinalnog kamenog volumena kome je u tom dijelu fiksni krov zamijenjen pergolom od tkanine koja propušta difuzno zenitalno svjetlo istovremeno štiteći od izravnog sunčeva svjetla.

image
ROBERT LES/
image
ROBERT LES/

Uređenje interijera osmislili su vlasnici, a domoljublje je, kažu, prevladalo pri odabiru važnih dizajnerskih detalja - od fasade koja je od bračkog kamena veselje i namještaja do umjetničkih radova

image
ROBERT LES/
image
ROBERT LES/
image
ROBERT LES/

Šećemo mirisnim dvorištem i oko kuće kroz vijugav prolaz. Potporni zidovi prema maslinicima obloženi su kamenom postavljenim na način zidanja suhozida, dok dio zida čini i prirodna stijena obrađena i očišćena od zemlje. Tako se postiglo uklapanje kuće u postojeći prirodni ambijent. Na strani okrenutoj prema moru nalazi se bazen, smješten na kraju deniveliranih terasa u visini sunčališta tako da s obzirom na nagib parcele njegova pozicija omogućuje nesmetani pogled preko bazena na pučinu. Bazen je dimenzija 4 x 12 metara, obložen keramičkim pločicama u tamnim tonovima plave boje.

Najljepši dio ugođaja ovdje stvara prožetost vanjskih i unutarnjih prostora kuće te kružno kretanje kućom i terasama. Konfiguracija zgrade omogućava različite vizure iznutra prema van i obrnuto, te zanimljivu igru svjetla na kamenoj fasadi i u međuprostorima.

image
ROBERT LES/
image
ROBERT LES/

Najljepši dio ugođaja stvara prožimanje unutarnjih i vanjskih prostora te kružno kretanje kućom i terasama

image
ROBERT LES/
image
ROBERT LES/

Pitali smo arhitekte ureda DAR612 da nam kažu nešto o materijalima gradnje.

"Osnovni materijal korišten u oblikovanju kuće i okoliša je kamen. Koristili smo ga na više načina, kontrastirajući obradom, teksturom i bojom nekoliko pozicija njegove upotrebe, a sve kao referencu na tradicionalne tehnike rada s kamenom. Fasada kuće obložena je mehanički cijepanim kamenom s horizontalnim redovima nejednake visine i grubom vanjskom vidljivom strukturom, a ista obrada proteže se i u dijelovima interijera", pojasnila nam je Andrea Donatović Poljičak.

Ogradni zidovi građeni su na tradicionalan način gradnje suhozida kako se gradilo stoljećima, bez vezivnog materijala. Potporni zidovi veće visine oblagani su istim načinom gradnje, koristeći kameni materijal sa same parcele. Ulazne stepenice i dijelovi terasa obloženi su podnim štokanim kamenim pločama različitih dimenzija.

image
ROBERT LES/
image
ROBERT LES/

Stanovanje je predviđeno u prizemlju, a vodospremnik i spremište zauzimaju podrum

image
ROBERT LES/
image
ROBERT LES/

"Prilikom oblikovanja kuće željeli smo uspostaviti jasan kontrast između mehanički obrađenog kamena kojim je obložena kuća u cjelini i prirodnog kamena ogradnih i potpornih zidova", dodao je Jakov Poljičak, dok stojim u divnom vrtu koji odvlači pažnju.

Kuća je okružena maslinicima tako da stabla masline čine osnovni okvir unutar kojih se nalaze i ostale autohtone biljke. Dio starih maslina izvađen je prilikom gradnje te ponovno posađen tvoreći tako zeleni okvir koji stapa kuću s okolišem.

U blizini kuće PQ smještena je Villa Ana koju je također projektirao njihov arhitektonski ured prije nekoliko godina. Za kraj zanimalo nas je što je još važno kod kreiranja kuće u Dalmaciji?

"Odnos prema lokalitetu u najširem smislu i odnos prema mikrolokaciji sa svojim specifičnostima. Kontekst vremena u kojem gradimo stvara obavezu da se graditeljsko naslijeđe interpretira suvremenim jezikom, kroz raspoložive tehnologije i nove programe.

Također, klimatska obilježja Dalmacije omogućuju korištenje vanjskih prostora veći dio godine, što ih postavlja na ravnopravno mjesto s onim unutarnjim te naglašava potrebu njihova međusobnog povezivanja i prožimanja", istaknula je Andrea Donatović Poljičak. Ostavljamo ih, pomalo ljubomorni, da uživaju u ovoj ljetnoj idili otoka Brača...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. travanj 2024 17:18