Vrhunski projekt

Kako je bunker iz Drugog svjetskog rata transformiran u udobnu kuću za odmor s pogledom

 WILL SCOTT/
Britanski studio Corstorphine & Wright pretvorio je bunker iz Drugog svjetskog rata u Dorsetu u Velikoj Britaniji u kuću za odmor s prozorom u obliku eksplozije na pročelju

S pogledom na La Manche, bunker je izgrađen kao dio sistema za otkrivanje radara Chain Home, tijekom 1939. godine, a sada funkcionira kao kuća za odmor s dvije spavaće sobe.

Arhitekti su na projektu surađivali sa strukturalnim inženjerima iz tvrtke Symmetrys, kako bi zadržali povijesni duh objekta i cjelokupnu postojeću strukturu.

image
WILL SCOTT/

"Željeli smo prenamijeniti napuštenu građevinu u kuću za odmor, ali učinite to tako da omogućuje iskustvo povijesti i povijesnog značaja objekta svakome tko boravi u njemu", rekao je Jonny Plant, direktor Corstorphine & Wrighta za Dezeen.

"Unatoč fizičkim izazovima, nama kao projektantima najvažnije je bilo ispričati priču o bunkeru. Da smo ožbukali i obojili zidove, postavili standardnu armaturu i drvene podove, izgubio bi se svaki osjećaj izvorne građevine", nastavlja.

image
WILL SCOTT/

"Imperativ je bio da kada boravite u bunkeru budete svjesni da boravite u bunkeru, a ne u bilo kojoj drugoj kući za odmor i da proživljavate povijest."

image
WILL SCOTT/

Većina strukture bunkera od 76 kvadrata zadržana je i ostavljena izloženom, a kreiran je dodatni element isijecanjem velike rupe u prednjem zidu, kako bi služila kao prozor.

Kao razigrano dizajnersko rješenje prema ratnoj povijesti zgrade, Corstorphine & Wright oblikovali su ovu rupu da izgleda kao eksplozija bombe.

image
WILL SCOTT/

Unutar bunkera prostorije su raspoređene oko središnjeg stambenog prostora koji sadrži peć na drva, garnituru za sjedenje i stol za blagovanje.

Glavna spavaća soba je odvojena od dnevnog boravka staklenim vratima, dok su kuhinja, druga spavaća soba i kupaonica smještene u sobama s obje strane. Drugi, manji otvor dizajniran kao eksplozija bombe napravljen je kako bi svjetlost ušla u drugu spavaću sobu.

image
Will Scott

Corstorphine & Wright željeli su da interijeri zadrže karakter zgrade, a istovremeno da budu ugodni za goste. Betonski zidovi su ostavljeni vidljivi, a u cijeloj kući postavljen je polirani betonski pod.

"Bez nanošenja završnih slojeva na unutarnju stranu konstrukcijskog betona, uspjeli smo zadržati osjećaj bunkera", rekao je Plant.

image
WILL SCOTT/

"To je značilo hidroizolaciju i izolaciju zgrade izvana. Novi izolirani, polirani betonski pod s podnim grijanjem koji pruža ugodno okruženje s novim namještajem i stolarijom", nastavio je.

"Beton ima prirodno toplu nijansu, koja u kombinaciji s novom rasvjetom pruža toplu dobrodošlicu u prostore."

Projekt je izvorno dizajnirao britanski studio Lipton Plant, koji se u međuvremenu spojio s uredom Corstorphine & Wright.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. svibanj 2024 12:30