Projekt: arhitekt Juraj Kralj

Kako je donjogradski stan u Zagrebu od 31 kvadrata dobio dodatnih 15

Arhitekt Juraj Kralj iskoristio je visinu klasičnog donjogradskog stana u Zagrebu te osmislio galeriju na kojoj su krevet, radni kutak i biblioteka. Za izvedbu galerije utrošeno je čak 800 kilograma čelika, a sve je koštalo oko 200 eura po kvadratu

PROFIL

INFO: stan površine 31 kvadrat s galerijom od 15-ak kvadrata
LOKACIJA: Gundulićeva, Zagreb
PROJEKT: arhitekt Juraj Kralj

Nekada je to bio klasični starinski donjogradski stan veće površine s velikim prostorijama i visokim stropovima, u zgradi sagrađenoj prije više od 100 godina u zagrebačkoj Gundulićevoj ulici. No, sredinom prošlog stoljeća primaća soba stana pretvorena je u jednoipol sobni stan standardno pregrađen u razdvojene prostorije predsoblja, kuhinje, kupaonice i sobe, u svemu neskladnih proporcija s obzirom na visinu. Stoga je osnovna ideja vlasnika bila vratiti prostranost i doživljaj prvobitnog prostora.

Danas je to i dalje klasičan donjogradski stan s visokim stropovima, ali s netipično malom tlocrtnom površinom. A zahvaljujući mladom arhitektu Juraju Kralju, danas je to stan koji u svojih 30-ak kvadrata ima boravak, blagovaonicu, kuhinju, kupaonicu, spavaći i radni dio te ulazni pretprostor! Naime, visina stropa poslužila za izvedbu atraktivne galerije s kojom je dobiveno dodatnih 15-ak kvadrata za smještaj kreveta, radnog kutka i biblioteke.

- Izvedbom galerije dobiven je prostrani dnevni boravak na donjoj etaži u punoj visini, dok su kuhinja i kupaonica zadržale su svoje pozicije. Na galeriji su spavaći i radni dio te biblioteka - kaže Kralj.

Visina stana je 410 cm, a izvedbom galerije donji je dio dobio visinu od 210 cm, a galerija od 190 cm, što je manje od standarda, ali je dovoljno za korištenje. Galerija se proteže u obliku slova "L" iznad boravka, gdje je smještena komoda s TV-om, dok je sjedeći dio dislociran prema prozoru gdje je puna visina stana, zatim iznad ulaznog pretprostora koji je zatvoren staklenim vratima te iznad kuhinjske niše. Dubina galerije od 220 cm prilagođena je dužini kreveta, koji je smješten iznad boravka na poziciji komode s TV-om, iznad ulaznog pretprostora nalazi se radni stol, a iznad kuhinjske niše biblioteka.

- Konstrukcija galerije je izrađena od čeličnog okvira oslonjenog na čelični stup te na okolne nosive zidove. Ukupno je iskorišteno oko 800 kg čelika, a svi dijelovi vareni su na licu mjesta zbog kompliciranog transporta, a i iz razloga prilagodbe elemenata na licu mjesta s obzirom na nepravilnosti u staroj zgradi. Na konstrukciju su posložene ploče od iverice te izolacija za apsorpciju vibracija, a završna podna obloga je laminat - objašnjava Kralj i dodaje kako su radovi na preuređenju stana i izvedbi galerije trajali pet mjeseci, a sama galerija stajala je oko 200 eura po kvadratu.

Zanimljive su i stepenice s naizmjeničnim drvenim gazištima koje tlocrtno zauzimaju najmanje mjesta, kuhinja izrađena po mjeri od iverala, koja se može zatvoriti u elemente i sakriti od pogleda, te prototipi stolaca Bernarda Bernardija koji su pronađeni na otpadu. Također, cijeli je stan ukrašen umjetninama i detaljima, kao što su šarena zdjela iz Etiopije, skulptura Zvonka Lončarića, Kožarićev "Ribar"...

Foto: Berislava Picek/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. travanj 2024 21:14