Priča sa Šolte

Kako je obitelj Kaštelanac obnovila i prenamijenila kuću na južnoj strani otoka

 Mario Paparela
Ribarska kućica površine 27 kvadrata uronjena u stijene. Nalazi se na južnoj strani otoka i odaje počast precim

Ovo smo se ljeto zaljubili u Šoltu, a nedavno samo se ponovno zaputili na doista posebnu lokaciju na južnoj strani otoka, po priču koja nam se jako svidjela. Iako Šolta nije razvikana kao neki naši drugi otoci, ona zapravo sada ima nešto što oni uglavnom nemaju, a što je itekako traženo - netaknuti mir.

image
Mario Paparela
image
Mario Paparela

Jedno takvo mirno mjesto na obali pronašli smo u uvali Stračinska, u domu Vicka Kaštelanca. Naime, obitelj Kaštelanac na Šoltu se doselila još prije tristotinjak godina, i to, kako samo prezime kaže, iz Kaštela. Njihovi preci naselili su se u uvali Stračinska, tamo kupili posjede, sagradili ribarske kuće i počeli novi život usko vezan uz ribarstvo. Godinama poslije novi naraštaji preselili su se malo dalje od obale u Gornje Selo, ali uvijek su gravitirali prema obali i ribarskim kućicama koje su tamo sagrađene. Odmah uz samu obalu doslovno naslonjena ili, mogli bismo reći, uronjena u stijene je jedna takva kućica u vlasništvu obitelji Kaštelanac. Zamolili smo vlasnike da nam malo više ispričaju o svome naslijeđu.

image
Mario Paparela
image
Mario Paparela

Zadržan je autohtoni eksterijer - vanjski dio kuće krasi kamen star gotovo 300 godina i tipične zelene škure

image
Mario Paparela
image
Mario Paparela

Unutrašnjost je organizirana kao otvoreni prostor, dok je kupaonica s walk-in tušem odvojena prostorija

image

Mario Paparela

- Kuća je prvenstveno sagrađena kao ribarska kućica koju su naši preci koristili za čuvanje ribolovnih alata, a moja ju je obitelj kasnih 80-ih počela koristiti kao vikendicu - objašnjava nam na početku Zorana Kaštelanac, vlasnikova kći.

Dugi niz godina kuća je korištena za obiteljske odmore, a onda su se vlasnici prije nekoliko godina odlučili na obnovu i iznajmljivanje.

- Kako se kuća nalazi u uvali s južne strane, na lokaciji koja nije spojena ni na vodovodnu, ni na električnu mrežu, svakako je bilo zahtjevno izvoditi radove tijekom obnove. Naši su se građevinari morali koristiti agregatom i tankovima vode, a radovi su se izvodili u zimu i proljeće kako ne bismo ometali početak turističke sezone. Također, do uvale se dolazi makadamskim putom, pristup samoj kućici automobilom nije moguć, a parking je udaljen 50-ak metara od kuće - opisuje Zorana Kaštelanac.

Dodaje kako se tijekom obnove eksterijer se nije renovirao, autohtoni izgled je zadržan, samo su promijenili zatvore.

image
Mario Paparela

- S obzirom na to da se kućica nalazi vrlo blizu mora, vodili smo računa o hidroizolaciji unutarnjih zidova. Renovirali smo kupaonicu, podove i zidove, elektroinstalacije, nabavili nove solarne panele i baterije za električnu energiju te opremili prostor novim namještajem. Danas je naša kućica vrlo udoban prostor, opremljen većinom stvari koje modernom posjetitelju trebaju, ali je i ekološki održivija od mnogih drugih objekata jer ima vlastitu proizvodnju električne energije, skupljanje kišnice kad god je to moguće te sadrži upute gostima za recikliranje otpada i slično - kaže.

image
Mario Paparela
image
Mario Paparela

Opremom je prilagođena suvremenom čovjeku, a ujedno je i ekološki održivija od drugih objekata jer ima vlastitu proizvodnju električne energije skupljanje kišnice kad god je to moguće te sadrži upute gostima za recikliranje otpada

image
Mario Paparela

Kuća ima samo 27 metara četvornih, a okružuje ju 60-ak metara četvornih okućnice. Unutrašnjost je organizirana kao otvoreni prostor, a sastoji se od kuhinjsko-blagovaonskog dijela, dnevnog prostora i spavaćeg dijela, dok je kupaonica s walk-in tušem odvojena prostorija. Kuća je jednim dijelom naslonjena na okolne hridi koje su oblikovale tok unutrašnjosti, ali mu i dale poseban šarm. Kada gledate izvana, radi se o uobičajenoj tradicionalnoj kamenoj kući, ali sam interijer donosi moderno osvježenje koje je jako dobro uklopljeno s tradicijom.

image
Mario Paparela

- Uređenjem smo se bavili svi pomalo. Moj je otac oduvijek imao talenta za oplemenjivanje malih prostora kako bi ih učinio jako funkcionalnima tako da je on odgovoran za raspored prostora u kućici, brat za izbor namještaja, a na uređenju su radili svi. To je, naravno, proces koji se i dalje događa. Uživamo u nabavi novih detalja i stalno ih mijenjamo - zadovoljno kaže Zorana Kaštelanac.

Vanjski dio kuće krase kamen star skoro 300 godina i tipične zelene škure, a ispred samog ulaza u kuću smjestila se šarmantna terasa s blagovaonskim stolom i stolcima koja ima pogled na prekrasnu uvalu i pučinu. Poviše terase je nadstrešnica od vinove loze koja pravi hlad i upotpunjuje paletu mirisa koji uvijek podsjećaju na ljeto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 10:39