Promišljani makeover

Kako je obitelj Musulin preuredila zapušteni objekt u samoodrživu ekološku kuću u dolini Neretve

 Marin Veraja
Villa Danica je preuređenjem iz stare obiteljske kuće postala primjer kvalitetnog promišljanja održive gradnje

U nekim hrvatskim ruralnim područjima još uvijek ne postoji osnovna infrastruktura kao što su struja, voda, kanalizacija i slično. Iako u vrijeme današnjeg tehnološkog napretka to zvuči pomalo nevjerojatno za članicu EU, nažalost to je istina od koje ne možemo pobjeći.

Ipak, nije nužno da takva činjenica bude ograničavajuća za razvoj u tim područjima. Rješenje za kojim se sve više poseže u posljednje vrijeme jest gradnja eko kuća. Inače, eko kuća je pojam koji podrazumijeva kuću sagrađenu uz minimalni utjecaj na prirodni okoliš, koristeći prirodne i obnovljive materijale u cilju uštede energije i zdravijeg življenja. Ovaj tip gradnje ima višestruku korisnost i praktičnost jer, osim povećanja energetske efikasnosti, štedi prirodne resurse i smanjuje količinu otpada nastalog pri gradnji.

image
Marin Veraja
image
Marin Veraja
image
Marin Veraja

Prilikom uređenja želio se postići dojam starog dalmatinskog stila pa je interijer prožet detaljima i materijalima tih vremena koji su spojeni sa suvremenim kako bi osigurali udob- nost, pazeći da se zadrži mediteranski ugođaj

IZGRADNJA

U ruralnom mjestu Dragovija, u neposrednoj blizini povijesnog mjesta Vid, obitelj Musulin odlučila je sagraditi tipičnu dalmatinsku, ali eko kuću i tako iskoristiti “nedostatke” područja i okrenuti ih u svoju korist i u korist prirode. Vlasnici su mudro posegnuli za ekološkim izvorima energije kao što su solarni paneli za izvor struje i iskorištavanje kišnice za vodu. Ovu kuću službenog naziva Villa Danica također odlikuju i reduktori protoka vode, ekološki proizvodi za čišćenje, reciklaža više od 80% otpada te svjetla koja štede energiju - tim postupcima vlasnici su stvorili samoodrživu eko kuću

- Za uređenje stare obiteljske kuće zaslužna je naša obitelj Musulin, a ujedno smo i vlasnici vile. Mi smo ti koji su najviše pridonijeli idejama i detaljima kako bismo stvorili kuću koja ima svoju priču i dušu. Željeli smo dočarati turistima vremena iz davnina kada se mnogobrojna obitelj okupljala uz ognjište za velikim obiteljskim stolom te stvarala sretne zajedničke trenutke - ističu nam vlasnici na samom početku.

image
Marin Veraja
image
Marin Veraja
image
Marin Veraja

Preuređenjem nekadašnje zapuštene kuće, koja se sastojala od samo jedne prostorije u kojoj je obitavalo šest osoba, obitelj Musulin je uspjela stvoriti ambijent prošlih vremena sa suvremenim izričajem. Vlasnici nam objašnjavaju da je u obnovu kuće uloženo mnogo truda i napora, prvotno u sanaciji kamenih zidova i krova, a naknadno u uređenju kompletnog interijera i eksterijera. Dodali su da se prilikom uređenja želio postići dojam starog dalmatinskog stila uređenja sela brdovitog područja Donjeg Poneretavlja. - Interijer je prožet detaljima i materijalima starih vremena koji su spojeni sa suvremenim kako bi se osigurali udobnost i komfor, pazeći da se zadrži mediteranski ugođaj.

Vlasnici su kuću vremenom nadograđivali prirodnim materijalima, pa Villu Danicu danas čine prizemlje i kat. Prizemlje se sastoji od samo jedne prostorije i kupaonice. U prostranoj prostoriji na samom ulazu u kuću smještena je kuhinja, blagovaonica i dnevni boravak. Masivni drveni strop, kameni zidovi i kamin od opeke doista ostavljaju dojam tradicionalne dalmatinske kuće. Cijelu ideju starinskog dalmatinskog štiha potvrđuje i veliki stol za blagovaonicu koji je inače centralni dio dalmatinskih kuća oko kojeg se odvija život

image
Marin Veraja
image
Marin Veraja
image
Marin Veraja

- Kuhinja i kamin spoj su drva, stare cigle i kamena. Blagovaonski stol i stolice izrađeni su od stoljetnog hrasta, kao i stubište koje vodi na kat na kojem se nalaze spavaće sobe - opisuju nam vlasnici.

Na katu, koji je naknadno nadograđen, nalaze se dvije spavaće sobe, soba s radnim stolom i hodnik koji ih spaja. Uočljiva je razlika u uređenju između prizemlja i kata. Dok prizemlje odiše određenom težinom prirodnih materijala kamena i drva, čisti bijeli zidovi na katu čine prozračnu zonu kuće koja kao da se otvara prema eksterijeru.

image
Marin Veraja

Eksterijer se odlikuje izgledom tipične tradicionalne dalmatinske kuće.

IZGLED

Kamena fasada, crvene kupe i drvene zelene škure. Ulaz u kuću natkriven je drvenom nadstrešnicom s kupama i betonskim stupovima u nenametljivoj boji pijeska, tako da se uklope u kompletan izgled kuće. Na samu kuću se naslanja i vanjski kamin od opeke s pripadajućim natkrivenim dijelom za blagovanje, a neposredno uz taj dio nalazi se i bazen uz koji je postavljeno i tipično oblo kamenje s hrvatskih plaža.

Izgled, izvedba, ideja i lokacija kuće su kao stvoreni za sve one koji su željni odmora u osami ruralnog brdovitog područja, ali i za one malo aktivnije koji svoje vrijeme mogu provesti biciklirajući ili šetajući po obližnjim stazama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 07:33