Mala kuća Lola

Kako je samouka dizajnerica Marija izgradila svoj maleni dom od 14,5 kvadrata s 28 godina

 STACY KECK/
Mogli biste pretpostaviti da vam je potrebno prethodno znanje o gradnji kako biste izgradili malenu kuću od temelja

Samouka dizajnerica Marija Hoffman dokaz je da možete učiniti gotovo sve što zamislite.

Marija je oduvijek sanjala o projektiranju i izgradnji vlastitog doma, pa je upravo to i učinila. S 23 godine preselila se u San Diego, podigla kredit i kupila rabljenu prikolicu za izgradnju mobilne malene kuće. Bilo je potrebno pet godina da se finalizira kuća na kotačima od 14,5 četvornih metara, a Marija je rekla da je to bila najiscrpnija, najizazovnija i nevjerojatna stvar koju je ikada napravila.

image
STACY KECK/

U ranoj fazi izgradnje svog malenog doma, vlasnici je preminula baka Lola na Filipinima. Kako bi odala počast uspomeni na baku svoj je maleni dom nazvala Lola.

Put do stvaranja njezine prekrasne kuće na kotačima nije bio lak. Nije imala građevinske vještine niti alate, pa je postavila oglas na lokalnu radionicu za izradu DIY predmeta, a prijatelji i stranci donirali su joj i posuđivali alate za njezin uzbudljivi projekt.

image
STACY KECK/

Sada kada je imala odgovarajuću opremu, morala je naučiti sve o obradi metala i drva da bi započela svoj projekt. Prvo je započela modeliranjem svoje kuće u 3D programu SketchUp. Sama je obavila oko 90 posto izgradnje, ali je angažirala ovlaštene podizvođače koji su joj pomogli oko električnih radova i zavarivanja konstrukcije.

image
STACY KECK/

Marija je s 28 godina konačno završila projekt i tijekom tog vremena, radeći posao od plaće do plaće za izgradnju svog novog doma potrošila je 12 000 dolara. Sada vodi vlastiti multidisciplinarni dizajnerski studio pod nazivom Micro Modul, gdje dizajnira proizvode i podučava ljude kako da izgrade vlastite malene domove.

image
STACY KECK/

Marija Hoffman potrošila je 12.000 dolara i pet godina na izgradnju vlastitog malenog doma od temelja. Za vanjsku oblogu koristila je cedar koji je tretirala drevnom japanskom tehnikom shou sugi ban prvenstveno radi zaštite drva na vremenske uvjete. Tehnika uključuje pougljivanje površine drva, a od nedavno se ponovo koristi za zaštitu suvremenih pročelja eksterijera i za namještaj. Rezultat ove tehnike (yakisugi) je pocrnjelo drvo koje otkriva svoje čiste, jasne linije i neizmjernu ljepotu tekstura. Iako nema aparata za varanje, svladala je ovu tehniku i primjenila na drvenim oblogama svog malog doma.

image
STACY KECK/

Marija je 2020. završila svoj maleni dom veličine 8 x 20 stopa nazvan Lola, ali planira proširiti prednju terasu i dodati krovnu terasu za bolju povezanost interijera i eksterijera.

image
STACY KECK/

Umjesto da kupi ručke za vrata, odlučila je uštedjeti novac i koristila je nešto drugačije rješenje od 2×4 komada drveta s obje strane vrata.

image
STACY KECK/

Jednostavnost i kontinuitet bili su značajan dio građe kuće. To je postigla oblogom od breze na stropu, unutarnjim vratima, kuhinjskim policama i radnim pločama. Također je upotrijebila polikarbonatni dvostruki zid iznad kreveta i prozora kako bi uhvatila filtriranu svjetlost i stvorila iluziju dodatnog prostora.

image
STACY KECK/

Marija nikada nije napravila ormar za odjeću, što je jedno od njezinih najvećih žaljenja. Dodala je kukice kraj vrata za torbice i kapute kako bi to nadoknadila.

image
STACY KECK/

Jeste li se ikada tuširali pod zvijezdama? Vlasnici se svidjela ideja i dizajnirala je svoju kupaonicu s prilagođenim krovnim prozorom. Napravila je čelični okvir s horizontalnim nišama i sada ima laganu, svijetlu i prostranu tuš kabinu koja djeluje istovremeno luksuzno i ​​prirodno.

image
STACY KECK/

Pohrana je važan faktor svake kuhinje, a Marija je u svojoj označila okvir. Kupila je IKEA samostojeću kuhinju, za koju je rekla da je pristupačna i savršeno pristaje njezinom malenom domu.

image
Mariah Hofmann
image
STACY KECK/

Nijedna kuhinja nije potpuna bez visećeg spremišta. Marija je kupila zid od žičane rešetke u maloprodajnoj trgovini i postavila ga iznad svoje samostojeće kuhinje. U njoj se nalaze njezine svakodnevne potrepštine poput lonaca, zdjela i posuđa.

image
STACY KECK/

Marija je odlučila uklopiti eksterijer svoje malene kuće u svoju kuhinju pomoću ručno spaljene sugi ban pozadine. Ne samo da se besprijekorno uklapila u cjelokupni dizajn, nego je bio i besplatan jer je ostatak materijala drvene obloge.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. travanj 2024 20:06