Obnova stare kuće

Kako je Tanja postala ponosna vlasnica ruševine iz 19. stoljeća koju je odlučila obnoviti

 Stanislav Zogović
Obnova kuće, čiji je vanjski izgled morao biti vraćen u originalno stanje, bio je izazov za dizajnericu interijera Tanju Nikolić

Gornja Lastva popularna je turistička atrakcija u Boki kotorskoj. Nalazi se na 300 metara nadmorske visine, u zaleđu Tivta, na padinama brda Vrmac u Crnoj Gori. Ovo staro autentično selo, danas praktički napušteno zbog iseljavanja stanovništva u obližnja veća središta, posebno je zanimljivo tijekom ljetne sezone i jeseni, kad se ističe njegova ljepota kroz šarene vrtove i ukrašene kamene međe s divnim pogledom na Bokokotorski zaljev. Prije nekoliko godina pokrenut je i projekt s ciljem razvoja turizma u sklopu kojega su očišćeni i uređeni seoski putevi za siguran prolaz kroz netaknutu prirodu, što privlači avanturiste iz svih krajeva svijeta.

image
Stanislav Zogović

Želja joj je bila unijeti eksterijer u interijer, pa prostorom prevladava maslinastozelena boja kuhinje, škura, fotelje...

image
Stanislav Zogović

VOŽNJA KVADOVIMA

Jedna od njih je i dizajnerica interijera Tanja Nikolić, koja u Tivtu nije bila 30-ak godina, sve do 2018. godine. Tad je jedrilicom plovila od Cipra do Crne Gore, gdje je boravila u luksuznoj marini Porto Montenegro. Ne bi li još jednom obišla "najjužniji fjord u Europi", s društvom je krenula na vožnju kvadovima po okolnim brdima i šumama do Gornje Lastve, gdje je među razbacanim ruševnim kućama ugledala znak "For Sale". Kontakt sa znaka vodio je do 93-godišnjeg dedice koji se, zanimljive li slučajnosti, također prezivao Nikolić. Nije dugo prošlo i Tanja je postala ponosna vlasnica ruševine iz 19. stoljeća koju je odlučila obnoviti.

image
Stanislav Zogović
image
Stanislav Zogović
image
Stanislav Zogović

Drevni zidovi ojačani su metalnom međukatnom konstrukcijom. Posebno je atraktivan ostakljeni dio konstrukcije

image
Stanislav Zogović

Inače, Tanja je ekonomistica iz Beograda, koja je živjela u Moskvi, Cipru, Grčkoj i Londonu, gdje je završila Školu dizajna KLC. Oduvijek je gajila ljubav prema dizajnu, a posljednjih se 15-ak godina bavi uređenjem interijera. Ipak, restauracija stare ruševne kuće bila je za nju potpuno nova dimenzija.

SKANDINAVSKI STIL

- S obzirom na to da je selo zaštićena sredina i da su uvjeti gradnje strogo regulirani, uslijedio je pravi izazov, mnogo detaljniji, skuplji i duži proces obnove od uobičajene. Obnova je podrazumijevala zadržavanje izvornog vanjskog oblika kuće, kao u stara vremena, bez proširenja, bez modernih elemenata, bez aluminijskih prozora i vrata... Morala je izgledati točno onako kako ju je Gracija Nikolić sagradio 1878., godine koja je utisnuta na kamenu iznad ulaza - prepričava.

image
Stanislav Zogović
image
Stanislav Zogović

Kameni luk uokviruje pogled iz dnevnog boravka prema kuhinji, a naglašen je antracit bojom. Zadržano je puno zatečenih šarmantnih detalja, poput niša u zidu koje su dodatno naglašene spot svjetiljkama

image
Stanislav Zogović
image
Stanislav Zogović

Moderni komadi kombinirani su s onim rustikalnim. Blagovaonski stol paljen je brenerom kako bi izgledao kao da ga je nagrizao zub vremena

image
Stanislav Zogović
image
Stanislav Zogović
image
Stanislav Zogović

Podnošenje zahtjeva za sve potrebne dozvole te potraga za izvođačem radova kaže, nije lako nigdje u svijetu, pa ni u Crnoj Gori. U konačnici, projekt je uslijed korone i restrikcija završen za nepune dvije godine. Opisuje nam i radove na kući površine 129 kvadrata.

- Kuća je učvršćena serklažama, a drevni su zidovi ojačani metalnom međukatnom konstrukcijom. Dio međukatne konstrukcije je ostakljen kako bi svjetlo, koje dolazi kroz male prozore na katu, osvjetljavalo i donju etažu. Radovi su se uglavnom izvodili po receptima i metodama starih majstora, uključujući i krov koji je slagan kao u stara vremena. Vidionicu smo u potpunosti sačuvali i na sve to implementirali moje ideje vezane uz interijer. S obzirom na to da je kuća izvana očuvana i obnovljena u izvornom obliku, u unutrašnjosti sam htjela nešto potpuno drukčije od interijera u sličnim kamenim kućama s masivnim namještajem. Zamislila sam skandinavski minimalizam s tek pokojim kamenim zidom kao akcentom i modernim elementima kao što je dekorativni beton na podu i pokojem zidu - nabraja.

image
Stanislav Zogović
image
Stanislav Zogović

U jednoj spavaćoj sobi prevladavaju roza detalji, koji su usklađeni s roskastim kamenom iz obližnjeg kamenjara, od kojeg su građene sve kuće u selu. Druga je spavaća soba u maslinastosivoj boji

image
Stanislav Zogović
image
Stanislav Zogović

Na sve to željela je i "kapljicu" rustikalnog: cjepanice oko kamina, grube starinske police za knjige, stol u blagovaonici koji se sama palila brenerom ne bi li izgledao kao da ga je nagrizao zub vremena... Stare napucale stropne grede i onu iznad kamina dobila je od gospodina Petranovića, izvođača radova i majstora za restauraciju starih kamenih kuća, a stigle su iz Perasta.

image
Stanislav Zogović
image
Stanislav Zogović

Tanja je iz Beograda, a živjela je u Moskvi, na Cipru, u Grčkoj i Londonu, gdje je završila Školu dizajna KLC

image
Stanislav Zogović

TEHNOLOGIJA

Namještaj je jednostavnih linija, svijetlo sive i antracit nijanse, u kombinaciji s prljavo roza bojom koja je usklađena s kamenjem iz obližnjeg kamenjara od kojeg su građene kuće u selu. Ipak, kraljica boje je maslinastozelena.

image
Stanislav Zogović
image
Stanislav Zogović

- Kuhinja, škure, fotelje i jastučići u dnevnoj sobi u maslinasto-sivoj boji su mi poslužile da "uvedem" eksterijer u interijer. Željela sam da masline koje rastu oko kuće postanu dio interijera. Kontrast je antracit zid i luk od roskastog kamena koji ‘"uokviruje" pogled iz dnevne sobe na kuhinju. U kuhinji je Smegova bijela tehnika, dok su u kupaonicama Villeroy & Boch elementi. Pregrada za tuš-kabinu rađena je po mjeri u Italiji. U jednoj od spavaćih soba na gornjoj etaži dala sam si malo oduška s detaljima u roza boji - kaže.

image
Stanislav Zogović

Svi šarmantni detalji zatečeni u ruševini su sačuvani i obnovljeni, poput kamenih niša koje su nekad služile za skladištenje stvari, a dodatno su naglašene spot svjetiljkama, zatim polica u spavaćoj sobi i vidionice u garderobnom dijelu, dok je u pilo, što je nešto sličnom kamenim koritima u kojima se nekad čuvalo maslinovo ulje, posadila bilje. Kuća je u potpunosti prilagođena suvremenim potrebama, s implementiranom tehnologijom 21. stoljeća, od bežičnog interneta, preko podnog grijanja i sustava za pametno upravljanje domom do sigurnosnih kamera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 10:49