Život u boji

Kako je u svega 38 četvornih metara stvorila divan dom za svoju tročlanu obitelji

 MISHA LUKASHUK/

Unatoč činjenici da su radovi na obnovi i dizajnu već započeli tijekom invazije, dizajnerica je uspjela ostvariti svoju ideju o udobnosti u svom domu iz snova, obogaćujući svakodnevni život bojama i geometrijom.

Mala površina stana postala je izazov za Mariju Sokhatsku, osnivačicu studija LemonmeInterior. Osim pažljivog planiranja svih funkcionalnih prostora, dizajnerica se suočila s 2 važna zadatka: stvoriti odvojenu dječju sobu za svog sina i implementirati kuhinju u prostoru gdje se nekada nalazio hodnik.

image
MISHA LUKASHUK/
image
MISHA LUKASHUK/

Završna obrada površina u stanu prilično je jednostavna: strop je betonski, a 70% zidova nema niti završni premaz. Na podu su pločice ukrajinskog proizvođača.

image
MISHA LUKASHUK/

Kako bi se optimizirao prostor, kuhinja je podijeljena u dva dijela: jedna strana sadrži radnu površinu za kuhanje, dok je druga nadgrađena visokim bijelim ormarićima s kućanskim aparatima. Zahvaljujući ovoj odluci, dizajnerica je uspjela iskoristit prostor skrivanjem kućanskih aparata, perilice rublja, pa čak i bojlera u ormarima.

image
MISHA LUKASHUK/
image
MISHA LUKASHUK/
image
MISHA LUKASHUK/

Kroz ružičasti portal u kuhinji ulazimo u razigranu kupaonicu. Neobična sićušna kada dimenzija 100x70 zauzima manje prostora od obične tuš kabine. Osim kade, tu je i veliko ogledalo, umivaonik i ispod njega asimetrični ormarić izrađen po principu "color block".

image
MISHA LUKASHUK/
image
MISHA LUKASHUK/
image
MISHA LUKASHUK/

Ulazni dio je otvoren i svijetao. Zid je obojen u istu boju kao i ulazna vrata, ukrašen soft touch folijom u boji tamne smokve. Ova boja postala je jedan od ključnih elemenata unutarnje palete. Predsoblje ima ogledalo, plastični tabure Normann Copenhagen koji može poslužiti i kao stol te veliki ormar koji su vlasnici preselili iz svog prijašnjeg stana.

image
MISHA LUKASHUK/
image
MISHA LUKASHUK/
image
MISHA LUKASHUK/
image
MISHA LUKASHUK/

- Prilikom dizajna hodnika starom sam ormaru u koji odlažem cipele dodala podlogu od terakote. To je omogućilo podizanje kabineta bliže stropu i sada ne izgleda kao zaseban objekt. Ormar ujedno služi i kao zid između kreveta i zajedničkog prostora. Krevet je okružen plavim zidnim pločama koje s tri strane djeluju kao uzglavlje. Ispod kreveta dizajnerica je predvidjela ladice za odlaganje sezonske odjeće.

image
MISHA LUKASHUK/
image
MISHA LUKASHUK/
image
MISHA LUKASHUK/

Pripreme za uređenje počele su mnogo prije početka radova. Mariji je bilo teško suzdržati se od kupnje predmeta za interijer, svakodnevnog posjećivanja salona i trgovina kroz vlastitu praksu.

Sve je počelo stolom dizajnera Philippea Starcka Big Will za MAGIS, koji je postao središnja figura prostora.

- Čini se da ovaj predmet varira između funkcionalnosti i fantazije, ali nisam oklijevala kupiti ga. Nosači stola s jedne strane su statične noge, drugi par su noge na gumenim kotačima, skrivene u metalnoj bijeloj formi. Narančasti kotači dodaju jedinstvenost i određenu neusklađenost modelu. Ploča stola od bijelog kaljenog stakla i bijela metalna struktura postolja stola — ljepota je u jednostavnosti, prisjeća se Maria.

image
MISHA LUKASHUK/
image
MISHA LUKASHUK/

- Jednog sam dana u kutu trgovine primijetio žutu stolicu CALLIGARIS BAHIA: šarenu i ergonomsku. - Biološki čist, organski oblik. Pravi poznavatelji minimalizma cijenit će ovaj suzdržani interijer. Dobila sam ga za simboličnih 50 dolara zato što nikome nije trebala jedna stolica, ljudi koji dođu u salon obično kupe komplet od 4-6 komada.

- Sviđa mi se ideja kada su za stolom sve stolice različite. A što ako s jedne strane nije stolac, već klupa? U svakodnevnom životu, klupa se može sakriti ispod stola, oslobađajući korisni prostor. Po mom mišljenju, klupa CONNUBIA YO savršeno pristaje uz stol. Jednostavna je i elegantna: baza mu je izrađena od obojenog metala i drvenih nogu, sjedalo je mekano od vodoodbojne tkanine, kaže dizajnerica.

Jednako važan detalj interijera je stolna lampa Dalu iz ARTEMIDE. Izrađena od termoplastike boje mandarine, a postala je ne samo izvor svjetlosti, već i originalni umjetnički predmet.

image
MISHA LUKASHUK/
image
MISHA LUKASHUK/
image
MISHA LUKASHUK/

Žuti zid odvaja sobu sina od zajedničkog prostora. Dječju potpuno IKEA sobu preselila je obitelji iz starog stana.

- Moj sin, poput većine djece njegove dobi, voli svoj krevet na katu, svoju konzolu, crtanje i igranje LEGO kockicama.

image
MISHA LUKASHUK/
image
MISHA LUKASHUK/

Dizajnerica je odabrala završni dekor za prostor u salonu SVETORIA. Riječ je o kuhinjskom posuđu marke HAY i MUUTO.

- Ključeve stana dobila sam u veljači 2022. godine, a upravo sam 24. veljače imala dogovoren sastanak s građevinarima prije početka obnove. Tijekom invazije nismo napuštali Kijev, ostali smo s obitelji i bavili se volonterskim aktivnostima. No mogli su započeti radove tek u svibnju 2022., kada su se građevinari vratili na posao, a dobavljači počeli raditi. Nije mi se činilo kao najbolja odluka ulagati u materijalne stvari poput stanovanja u tom trenutku... Ali bilo mi je potrebno, osjećala sam potrebu ispuniti život pozitivnim bojama i ne odgađati ga za kasnije, rezimira Marija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. travanj 2024 04:07