ULAGANJE

Kako kupiti nekretninu kao investiciju za stare dane

Kupnjom stana do prihoda u mirovini. Agencija Biliškov Nekretnine napravila je izračun investiranja u manji stan za najam u Laginjinoj ulici u središtu Zagreba

Jedno od dobrih ulaganja na duge staze za sigurniju “mirovinu”, svakako je i kupnja nekretnine kao investicije kojom se može osigurati ulaganje u budućnosti, smatraju u Biliškov Nekretninama, agenciji za promet nekretnina.

S obzirom na to da je mirovinski sustav ne ulijeva povjerenje, mnogi mladi traže financijsko osiguranje za svoju stariju dob u promišljenim ulaganjima.

GLAVA, A NE SRCE

- Kako kamate na štednju već godinama padaju ili ih uopće nema i zanemarive su, a valute nemaju sigurnost u stabilnom tečaju, sve češće se postavlja pitanje opravdanosti štednje u nekretninama te njihov dugoročan najam - kaže Jasna Biliškov Barun.

Pri odabiru nekretnine koja se ne kupuje za vlastito stanovanje nego kao investicija, savjetuje ona, uvijek treba misliti glavom, a ne srcem.

KRIZA

- Prvenstveno treba voditi računa o elementu utrživosti s obzirom na lokaciju nekretnine, odnosno hoće li “ta” lokacija u sljedećih 20-30 godina biti atraktivna za najam i za koji je profil ljudi, kao i hoće li lokacija biti atraktivna ili atraktivnija dugoročno. Također, hoće li vrijednost nekretnine rasti više nego na nekoj drugoj lokaciji ili manje gubiti na vrijednosti u mogućoj ekonomskoj krizi - rekla je Jasna Biliškov Barun i dodala da takva lokacija primjerice može biti u blizini nekog sveučilišta.

U njihovom poslu, kaže ona, često se susreću s mladim intelektualcima i poslovnim ljudima koji razmišljaju na ovakav način te imaju za cilj tijekom svog radnog vijeka kupiti jednu ili više nekretnina koje će im u budućnosti donositi prihod te si na takav način osigurati financijski sigurniju starost.

Tako je nedavno jedan bračni par u srednjim tridesetima, koji je srećom imao osiguranu nekretninu za život, a i dobre plaće, te nešto ušteđevine, vodeći se mišlju da si sami moraju osigurati mirovinu, odlučio investirati u nekretninu.

Primjer stana u Laginjinovoj koji može povećati mirovinu

Ukupna investicija s porezom i svim ostalim troškovima stana od 50 četvornih metara u popularnom dijelu Zagreba bila je 95.000 eura, od čega je 50.000 eura financirano putem kredita na deset godina

Za slične stanove (poput ovog u poželjnoj Laginjinoj ulici) u Zagrebu trenutno se na tržištu dobiva najamnina od čak 550 eura mjesečno

VRIJEDNOST

- Našli smo im stan koji je na odličnoj lokaciji. Imao je vrlo dobru cijenu, dvosoban stan od 50-ak m² u centru Zagreba, u Laginjinoj ulici. Trebalo ga je potpuno renovirati, ali to nije bio problem jer mu je cijena bila 1500 eura/m². Uz temeljitu adaptaciju stan je u konačnici s uređenjem stajao 1800 eura/m². Ukupna investicija s porezom i svim ostalim troškovima je bila 95.000 eura, od čega je 50.000 eura financirano putem kredita na 10 godina - objašnjava J. Biliškov Barun.

Sagledali su dalje, govori nam ona, tih 95.000 eura kroz prizmu štednje na banci. Za potrebe izračuna pregledali su kamatne stope jedne od najvećih banaka u Hrvatskoj. Kamate su trenutno vrlo niske 0,1 - 0,2 posto, tako bi u banci u godinu dana na 95.000 eura pojedinac zaradio u najboljem slučaju 190 eura. Nije na odmet, dodaje, spomenuti i inflaciju, jer novac iz godine u godinu gubi vrijednost.

U istoj toj banci, mjesečna rata za stambeni kredit u iznosu od 50.000 eura, s rokom otplate 10 godina, iznosi 490 eura, što bi značilo da će se banci vratiti nekih 9000 eura više. Kad se taj iznos doda trošku za stjecanje i uređenje tog stana, dobije se ukupna investicija od 104.000 eura.

- Taj konkretni stan trenutno na tržištu dobiva najamninu od 550 eura mjesečno, odnosno kad oduzmemo porez na najam, vlasnicima ostaje oko 500 eura mjesečno, što je nadalje 6000 eura godišnje neto, i ekvivalent 5-6 posto kamati na štednju. Ne treba zanemariti ni značajnu stavku da vrijednost nekretnine na lokaciji kao što je ova – u centru Zagreba, iz godine u godinu raste - smatra J. Biliškov Barun.

KAPACITET

Nakon što nekretnina isplati samu sebe, odnosno nakon tih 17 godina, vlasnici će biti u ranim pedesetima, ako su taj dodatni stan kupili kad su imali 30-35 godina.

- Možda se godišnji prihod od 5-6 posto na ušteđevinu ne čini idealnim, ali je svakako korektan prinos i u mlađim danima, a financijsko olakšanje i sigurnost koju će vlasnicima donijeti za kojih 20-30 godina je gotovo zagarantirana - kaže ona.

Ono što su naučili kroz 26-godišnje poslovanje u agenciji Biliškov Nekretnine je to da je pametno ulaganje u nekretnine isplativo na duge staze. Brze zarade nema, dodaje, jednako kao ni u drugim branšama. Važno je pritom da investitor ne precijeni svoje kapacitete već da bude realan u onome što daje i u onome što očekuje zauzvrat.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 01:56