Kako lijepo i povoljno urediti unajmljeni stan?

Stan od 50 četvornih metara u Zagrebu

Što se dogodi kad u stanu žive dva cimera, obojica kreativci, jedan fotograf, a drugi plesač? I kad pritom oboje vole lijepe, neobične stvari za dom? Dobije se kreativni i maštovit životni prostor od 50 četvornih metara koji se sastoji od kuhinje, polukružne blagovaonice, dnevnog boravka, kupaonice i jedne sobe i vrvi sjajnim idejama.

– Zgrada u kojoj je smješten stan napravljena je 70-ih godina i imala je više prostorija nego što ih ima sada. Stanonajmci su tijekom vremena srušili šest zidova u stanu pa su mu tako povećali fluidnost i prohodnost. Moram priznati da je to velika prednost s obzirom na to da se u današnje vrijeme ne ulaže baš u stanove koji se ne iznajmljuju – kažu cimeri Danijel i Ognjen i napominju da ipak nisu imali sasvim otvorene ruke pri uređenju s obzirom na to da je u stanu sve, više-manje, već bilo namješteno, no njih dvojica su iskoristili svoje oko za lijepo da bi stan osvježili dobrim detaljima i tako u njega unijeli dio svog karaktera.

– Kuhinja je klasična, sa svim potrebnim elementima, a mi smo dodali nešto što se nama sviđalo. Točnije, lijepili smo crne kartone i kredom crtali što je sve u ormarićima. Zabavili smo se, a ubrzo smo shvatili da je i našim prijateljima to jako zabavno, ali i izrazito praktično jer više nikada nitko nije pitao gdje su nam čaše, žlice, tanjurići… Prije su to bila jako česta pitanja – objašnjava Danijel i dodaje da se tim nekim malim interijerskim doprinosima znatno može promijeniti izgled nekog prostora, učiniti ga osobnijim. Tako je Danijel zid nasuprot kuhinje pretvorio u galeriju poklonjenih slika i njegovih osobnih jer se već dugo ozbiljno bavi fotografijom.

Stari sanduk s otpada postao je stol, a njegov poklopac stolac

Blagovaonica se nalazi u produžetku kuhinje, gdje je odlično stao okrugli stol sa četiri stolca. Tu su, kažu cimeri, uvijek vesela druženja, a velika prednost je to što ta prostorija ima puno svjetla pa imaš osjećaj kao da si na terasi. Glavna prostorija u domu, dnevni boravak, imala je, kada su se Danijel i Ognjen uselili, sav potreban namještaj, ali oni su detaljima bitno promijenili izgled te prostorije. Dodali su jedan, njima jako drag stolac, kupili nove presvlake za sjedaću garnituru i nekoliko ukrasnih jastučića.

– Spavaća soba je već imala krevet, ali smo dodali stolac s Hrelića koji nam se svidio i koji je potom restauriran, a kao stol je poslužio stari sanduk s krupnog otpada, tj. kao stol je poslužio poklopac sanduka, a njegovo dno je poslužilo kao stolac. Također, nedavno smo obojili sobu pa je na jednom zidu nastala i šuma – smiju se cimeri koji priznaju da je popularni Hrelić odigrao veliku ulogu u uređenju. Ondje su kupili i stare fotoaparate koje su smjestili kao dekoraciju u kockaste police i vintage kofer koji je postao coffee table.

– Dosta toga napravili smo sami. Tako sam ja izradio portrete kućnih ljubimaca koji su našli svoje mjesto u okvirima od goblena. Samo sam ih prebojio bijelim sprejom. Zatim sam radio lampe od boca i tegli, a kad sam vidio da se ono što izradim sviđa i drugima, odlučio sam otvoriti Facebook stranicu (Radionica Kod Limenog), gdje i drugi mogu vidjeti što sve izrađujem i naručiti nešto od onog što im se sviđa – otkriva Danijel koji zajedno s cimerom Ognjenom dijeli mišljenje kako stan ne mora nužno biti nakrcan skupim svarima da bi bio atraktivan. Najvažnije su, kažu, dobre ideje. A njih svi imamo. Pitanje je samo koliko se kome da krenuti u njihovu realizaciju.

– Jednostavno, obožavamo energiju stana koju smo stvorili, a najdraže nam je kad nam prijatelji kažu da se kod nas osjećaju kao da su doma. Nekako mislimo da smo uspjeli stvoriti ugodan interijer koji je začinjen brojnim fora detaljima, pogotovo ako se uzme u obzir da nismo mogli sasvim uređivati, nego samo dodavati lako promjenjive stvari – zaključuju simpatični cimeri, Danijel i Ognjen.

Ako vam se svidio ovaj interijer, molimo vas da ga podijelite! :)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 11:22