Korona makeover

Kako povoljno i brzo posve promijeniti izgled poslovnog prostora? Novi izgled restorana i frizerskog salona

 Cropix
Pogledajte kako su vlasnici dvaju javnih prostora u Zagrebu u doba pandemije iskoristili to vrijeme da osvježe interijere, a da ne potroše puno novca

Kako potpuno preurediti poslovni prostor, a da pri tome ne potrošite veliku količinu novca? Može li se uopće posve izmijeniti izgled, a da se pritom ne potroši puno sredstava?

Naravno, ideja je da prostor bude vidljivo promijenjen i da izgleda super. Može se to postići, kažu glumica Ana-Marija Percaić, koja je uredila frizerski salon, i Aleksandra Duduković, koja je renovirala svoj restoran Spizza, oba u Zagrebu. Ana Marija je u preuređenje uložila 8000, a Aleksandra oko 35.000 kuna. Oba preuređenja izvedena su tijekom pandemije, kad su ionako svi morali zatvoriti, tako da u tom smislu nijedan posao nije pretrpio gubitke.

Ana-Marija Percaić je “Moj salon” uređivala tri tjedna. Nakon odredbe da se svi saloni moraju zatvoriti, shvatila je da konačno ima vremena potpuno renovirati prostor, što je i napravila za samo tri tjedna. U tom je vremenu u salonu od 50-ak kvadrata napravljeno apsolutno sve novo.

image
Cropix

Frizerski salon Moj salon: Cijena preuređenja 8000 kuna

image
Cropix

image
Cropix

VJEŠALICE

- Krenula sam od 3D tapete koja je bila svojevrsni akcent od kojeg smo krenuli dalje s bojama i materijalima koji su pasali. U renovaciju mi je pomagao šogor Mladen s kojim inače sve uređujem, super surađujemo i nadopunjujemo se, ali i korigiramo. Krenuli smo sa zidovima, imala sam jasnu viziju boje koju sam na kraju morala sama zamiješati jer zbog korone se u dućanima nisu miješale boje tako da je zid na početku izgledao kao slikarskom platno s 30 tonova iste boje. Prije toga postavili smo drvene letvice na zidove i ormar koje služe kao svojevrsni okviri na podlozi - kaže Ana-Marija koja je prije toga posve sama obojila cijeli salon. Na tome je mnogo uštedjela, no zato nije čuvala novac kad je riječ o bojama za zid i tonerima. Kad je riječ o kvalitetnim bojama, kaže da je dovoljan jedan premaz, jer pokriva odlično, a kod jeftinijih ponekad ni dva nisu dovoljna.

image
Cropix

Cijeli salon je u eklektičnom stilu, od industriala do vintagea pa čak predmeta s buvljaka, kao što su stari koferi s Hrelića koji služe kao police i luster

image
Cropix

image
Cropix

Krenuli smo sa zidovima, a imala sam viziju boje koju sam morala sama zamiješati jer zbog korone se u dućanima nisu miješale boje. Zid je na početku izgledao kao slikarsko platno s 30 tonova iste boje, kaže Ana Marija Percaić

- Prefarbali smo vrata i ormar u svjetliji ton boje zidova, a na ormar stavili nove vintage ručkice. Oko prozora je napravljen okvir za sjedenje od punog drveta koji služi i kao svojevrsna polica za cvijeće, premazan je prozirnim epoksidnim premazom i to je nešto što sam htjela napraviti kao jedan topli akcent u prostoru. Kraj njega je nova vješalica od željeza koju mi je izradio tata prema mom nacrtu. Još jedna stvar koju sam svakako htjela je ormar iza frizerskih glavopera koji služi kao maska za radijator i ormarić za boje i ručnike. Cijeli salon je u eklektičnom stilu, od industriala do vintagea pa čak i predmeta s buvljaka, kao što su stari koferi koji služe kao police i lusteri s Hrelića - opisuje Ana-Marija, koja je odlučila zid iza pulta na kojem se plaća “obući” u OSB ploče, što je ispalo idealna maska za instalacije koje su morali pokriti, ali i podloga za police i televizor.

image
Cropix

NAPLATNI PULT

- Ono na čemu nismo štedjeli i što nismo mogli sami je tapeciranje stolaca i novi promidžbeni materijali, fototapeta, samoljepljive slike i novi natpis ispred salona. Vecina dućana u koroni nije radila, što nas je u jednu ruku natjeralo da sami uz pomoć električara napravimo rasvjetu. Kupili smo strujni kabel i grla za žarulje te dijelove vodovodni cijevi od kojih smo napravili spider lustere kojima je premrežen cijeli strop. Zadnje što je ostalo bio je novi naplatni pult koji smo napravili od perforiranog lima i drveta, koji se savršeno uklopio u prostor - objašnjava Ana Marija.

image
Cropix

Restoran Spizza: cijena preuređenja 35.000 kuna

image
Cropix

Aleksandra Duduković kaže da je i ona iskoristila dva tjedna pandemije kako bi osvježila prostor Spizze. Budžet je za to bio minimalan, kaže, no željela je da se u prostoru vide konkretne promjene. Naravno, da pritom zadrže isti duh, ali da prostor bude malo topliji. Zidove je obojila crno, a na cigleni zid stavljene su masivne hrastove policije s dekoracijama. Na zidove od šperploče povješane su armaturne mreže prebojene u crno, na koje su obješene teglice s cvijećem.

image
Cropix

Dio crvenog ciglenog zida utopljen je masivnim velikim hrastovim policama koje na sebi imaju dekorativne predmete, od kojih većina asocira na hranu (masivne drvene soljenke za sol i papar, kutijice za kavu, retro bočice Coca Cole...

image
Cropix

- Od željeza je iskovana velika vinoteka za boce i čaše, kao i viseći dio iznad šanka i iza šanka za čaše i boce, kako bi se dobilo više radnog prostora. Farbali su se čelni zidovi oko šanka u crno, izradili smo željezni viseći šank sa stropa i željeznu vinoteku. Ideja za armaturne mreže je došla spontano, jer nam je ostao višak od uređenja naše vikendice. Ponajprije smo zidove od šperploče htjeli utopliti cvijećem i fotografijama hrane koju imamo obješene na te armaturne mreže obojene u crno - kaže Aleksandra.

image
Cropix

image
Cropix

image
Cropix

Prostor crvenog ciglenog zida odlučila je utopliti masivnim velikim hrastovim policama koje na sebi imaju dekorativne predmete, od kojih većina asocira na hranu (masivne drvene soljenke za sol i papar, kutijice za kavu i čajeve, rustikalne bočice bezvremenske Coca Cole...). Inspiracija za vinoteku došla je iz činjenice da su veliki vinoljupci.

MREŽE

- Viseći željezni dio iznad i iza šanka je osmišljen kako bi se dobilo što više radnog prostora. Tako su čaše obješene, a na polici stoje vina. Žestoka pića stavili smo na željeznu policu iza šanka, koja je nakon što smo obojili zid, postala još uočljivija i zapravo je sad dio dekoracije. Željezni dio visećeg šanka, polica iza njega i vinoteka stajali su 12.000 kuna i na to je otišao najveći dio budžeta. Ostalo je raspoređeno za bojenje zidova, armaturne mreže, police, cvijeće, dekoracije i hoblanje i ponovno lakiranje stolova - priča Aleksandra.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 13:44