Bodulska vila vječnog ljeta

Kako se gradila najmodernija kuća na otoku Istu?

Na rajskom otočiću nedavno je dovršena suvremena  vila Brok Residence. Arhitektica Romana Lasan ispričala je s čime se susrela projektirajući ovakav objekt te zašto je gradnja bila skuplja i do 70 posto nego što je uobičajeno

PROFIL
  • INFO: vila Brok Residence velika oko 200 kvadrata
  • LOKACIJA: otok Ist pokraj Zadra
  • PROJEKT: arhitektica Romana Lasan iz studija Laboratorij design

Suvremena mediteranska vila Brok Residence, nedavno podignuta na otoku Istu, nije namijenjena za turistički najam. To je danas za tako atraktivne objekte na moru rijetkost i ravno čudu. Jednako je slično čudo bilo i sagraditi ultramoderan objekt na udaljenom otoku Istu, koji se nalazi u Zadarskom arhipelagu.

Ist je jedan od onih rajskih otoka uglavnom sačuvanih u svojoj nevinosti i izvornosti, na kojem ima dvije, tri trgovine, par kafića i restorana, a stalnih je stanovnika dvjestotinjak.

Vila se smjestila u samom središtu uvale Široka. Silaskom s katamarana šetnjom se stiže do njene pozicije zadnje kuće sagrađenog dijela naselja. Desni dio uvale je izgrađen, dok je lijevi jugozapadni dio netaknut. Zove se Brok Residence, po obitelji vlasnika.

Riječ je zapravo, što mnoge može iznenaditi, o rekonstrukciji ili “makeoveru”, jer ovdje je ranije postajao objekt istih gabarita koji je obnovljen, ali je dobio po sebi terase i drugačiji krov. Arhitekticu Romanu Lasan, vlasnicu studija Laboratorij design, pitamo koliko je bilo teško sagraditi kuću na otoku koji je donekle izoliran.

default

- Jako zahtjevno jer je brodska i trajektna veza kopno Zadar - otok Ist jednom dnevno, pa je svako dovoženje materijala i dolazak radnika ograničen. Sve se mora puno preciznije planirati kako bi se izbjegli nepotrebni troškovi. Gradnja je skuplja i do 70 posto jer uz transport materijala, strojeva i radnika s kopna, radnicima se mora osigurati adekvatan smještaj i hrana - odgovara arhitektica Lasan.

Pogled prema uvali

Vila ima tri spavaće sobe s pripadajućim kupaonicama. Dvije sobe imaju terasu i velike otvorene vizure prema uvali, dok jedna ima pogled na šumski dio otoka

Vodu koju se na kopnu pri gradnji uzima kao nešto što se ima zdravo za gotovo, ovdje se mora dopremiti jer Ist nema javnu vodoopskrbu. Tu su još bili odvoz i deponiranja otpadnog materijala od gradilišta izvan otoka, na kopnene deponije.

- Ako ‘pofali’ cementa, armature, dasaka, pa i najbanalniji čavao, ne može se samo brzinski zaletjeti autom do trgovine. To je bila takva situacija pa su radovi trajali tri godine - kaže Romana Lasan.

Pritom, na otok je moguće doći vozilima, ali je promet ograničen na silazak s trajekta i parkiranje u tom krugu, uz iznimku dostavnih vozila. Tako da je, dodaje ona, sav transport materijala i ostalog bio ograničen na dodatni transport od trajekta do lokacije gradilišta traktorima ili sličnim prijevoznim sredstvima.

Oprema uključuje sustav coil grijanja i hlađenja, podno grijanje, desalinizator vode i biopročistač

Ova vila je sagrađena među zadnjima u ovom dijelu otoka. Jedna je od najsuvremenijih - ima sustav fan coil grijanja i hlađenja, podno grijanje, desalinizator vode i biopročistač, što je čini i pogodnijom za život na otoku.

Ulazna vrata u sam objekt su aluminijska, kao i ostala vanjska stolarija. Ulaskom se odmah doživi dnevni boravak, a kroz staklene stijene prema moru i cijela uvala Široka. Prizemlje je boravišni, dnevni dio u kojem se nalaze dnevni boravak, blagovaonica i velika kuhinja s otokom, povezani kao open space, no ipak djelomično su odvojeni u svaki svoj prostor. Kuhinja je malo uvučena u odnosu na ulaz, te je vezana i na gospodarsku prostoriju. Blagovaonica je u produžetku, ali je od samog boravka odvojena pregradnim padajućim elementom u prostoru s kaminom na bioetanol i LCD televizijom.

- Cijelo prizemlje se otvaranjem kliznih staklenih stijena može spojiti s vanjskim terasama, te postati jedan cjeloviti prostor za boravak i druženje - opisuje nam arhitektica.

Hodna obloga prizemlja je carrara mramor koji prelazi na čeone plohe stuba, a gazišta su od tikovine. Drvo najavljuje prijelaz na kat, u intimniji spavaći dio kuće. Naime, desno od ulaza je stepenište za kat, koji je spavaći dio, s tri spavaće sobe s pripadajućim kupaonicama. Dvije sobe imaju terasu i velike otvorene vizure prema uvali, dok jedna ima pogled na mirniji, zeleni, šumski dio otoka.

Hedonistički odmor

Terasa je opremljena jacuzzijem, kompletnim šankom, DJ pultom, ležaljkama i predviđena je za cjelodnevno uživanje...

Treća etaža je krovna terasa s vrhunskim panoramskim pogledom. Tu su smješteni atraktivan hot tub koji je dijelom transparentan, dugački šank i ležaljke te je ovaj dio kuće zamišljen za intimniji boravak na otvorenom.

Interijer kuće uredili su vlasnici Sylvia i Toni Brok (porijeklom s otoka Ista, kapetan luksuznog broda koji plovi Mediteranom, a dovezao je nedavno na otok slavnog pjevača Bona Jovija). Sav namještaj u vili je rađen po mjeri, počevši od kuhinje, kupaonice i stubišta pa do zidnih obloga. Izradila ga je zagrebačka tvrtka Tom Lam, dok su kreveti, namještaj u dnevnom boravku i onaj vanjski naručeni iz Kare designa te iz Slovenije i Italije. Stil interijera je moderan i topao, kombinirane su sive i plave boje namještaja i sjedećih garnitura s toplinom drvenih stolarskih elemenata i modernim rasvjetnim tijelima.

Pažnju u prizemlju uz kuhinju s frontama od aluminijem presvučenog medijapana i otokom od max compact ploča, plijeni i ugradbena vinoteka. Blagovaonski stol vlasnici su sami dizajnirali - postolje je radila tvrtka iz Brodskog Stupnika, dok je mramor ploča naručena od kamenoklesara iz Zadra.

Kuća je svoju toplinu i živost dobila fantastičnim izborom slika, koje su većinom djela grčkog slikara Sonke Bio, njegov živopisni pop art u tehnici koja je kombinacija kolaža i raznih slikarskih tehnika. Izrazito su jarkih boja i oblika, te su svojevrstan kontrast ravnim linijama i pravim kutovima same kuće.

default

Vrlo je atraktivno i dvorište ili okućnica vile, koja je puna sadržaja. Ovdje se primjerice nalazi bazen dugačak 22 metra.

- Sama veličina okućnice uključujući dio popločan bračkim kamenom i dio prekriven zelenilom je prostorno značajan element cijelog projekta jer se njime dobilo adekvatno okruženje kući. Tu su i ljetna kuhinja s WC-om, te odvojena spavaća soba s kupatilom. U donjem dijelu dvorišta je nadstrešnica za boravak u hladu, L bazen koji prati fasadu kuće svojim 22 metra dugim dijelom te postaje klasičan četvrtasti bazen ispred ljetne kuhinje - rekla je Romana Lasan te dodala da se teniski teren nalazi na parceli na lijevoj neizgrađenoj polovici uvale, odmah uz more.

22 metra dug bazen i jacuzzi na krovnoj terasi glavni su aduti ove luksuzne ljepotice

Oko vile su travnate površine koje daju bogatstvo zelenila, posebno je velik travnjak ispred bazena prema moru. Od niskog raslinja zasađeni su padajući ružmarin, lavanda i ograda od šimšira. Na izlazu iz kuhinje nalazi se mali vrt sa začinima te klasičnim sezonskim povrćem. Stabla limuna, naranče i kumkvata te makro bonsai maslina smještena su u ukrasnim teglama uz kuću. Od višeg raslinja zasađena je maslina, palme i borovi uz prilazni put do kuće.

Zaključno, kuća ima tri spavaće sobe s bračnim krevetima te komforno udomljuje šest osoba.

- Investitori su željeli moderan mediteranski stil, čistih horizontalnih linija koje su naglašene terasama, te s puno otvorenih prostora orijentiranih prema moru i samoj uvali. Inspiracija im je bila francuska, grčka i talijanska rivijera. Prilikom prilaska uvali s katamaranom dvojite da li je jahta ili kuća - kaže arhitektica.

Vila nije u najmu, i vlasnici nisu sigurni hoće li ikada biti.

Foto: Filip Brala

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. travanj 2024 05:15