NEKAD I SAD

Kako se zapuštena bakina štancija na Cresu pretvorila u čarobne Dumine dvore

 JASMINA BAN/
Glavni objekt na imanju je obiteljska kuća od 72 kvadrata, a tu je i nekadašnja štala, objekt od 20 četvornih metara. Pogledajte i ostatak!

Podno brda Osoršćice na otoku Lošinju smješteno je malo mjesto pod nazivom Nerezine, koje se postupno iz težačke i pastirske jezgre razvilo u ribarsko i pomorsko naselje s brodogradilištem poznatim po svojim majstorima i izradi brodova od drva. Osim starog škvera, posljednjih nekoliko desetljeća nije bilo obitelji u Nerezinama koja se nije bavila stočarstvom i poljoprivredom, pa tako i ona Martine Sokolić. Iako je cijela obitelj bila uključena u poslove vezane uz obradu zemljišta i uzgoj stoke, baka Dumica je bila glavna osoba koja se godinama brinula za sve vezano uz posjede na susjednom Cres u mjestu Garmožaj, od zemlje pa do kuća. Obitelj je inače živjela u Nerezinama, ali je sezonski odlazila i obavljala poslove na imanju. Sada poznat kao Dumini dvori, kompleks je tada sadržavao četiri objekta, od kojih je jedan bio za boravak obitelji u vrijeme sezone, a na zemljištu su bile i dvije štale za stoku i prostor spremišta.

image
JASMINA BAN/
image
JASMINA BAN/
image
JASMINA BAN/

Preuzeli brigu

- Radilo se o takozvanoj štaniciji, gospodarskom kompleksu koji su moji preci održavali dugi niz godina. Međutim, kada je baka umrla, više se nitko nije brinuo o zemljištu, pa je ono postalo zapušteno. S vremenom su moji roditelji preuzeli brigu o tome i počeli, malo po malo, sređivati imanje. Sada je već skoro 30 godina da se moja majka brine o svemu. - objašnjava Martina Sokolić.

Martina, koja inače ima svoju tvrtku Sretni dizajni za uređenje interijera, s vremenom je priskočila majci u pomoć te se također počela brinuti o uređenju i prenamjeni zemljišta koje ima nekoliko tisuća kvadrata.

image
JASMINA BAN/
image
JASMINA BAN/
image
JASMINA BAN/

Glavni dio zauzima onaj s objektima, od kojih se ističe stara obiteljska kuća od 72 metra kvadratna koja se rasprostire na dvije etaže, obnovljena u tradicionalnom stilu s daškom razigranosti. Na prvoj etaži se nalazi blagovaonica s manjom kuhinjom i ognjištem, dok su na drugoj etaži spavaonice opremljene starim, restauriranim namještajem još iz vremena bake Dumice. Osim obiteljska kuće, tu je i nekadašnja štala, objekt od 20 metara kvadratnih koji je također prenamijenjen u prostor za odmor. Na samo jednoj etaži smjestio se prostor koji ujedinjuje malu kuhinju, prostor za blagovanje, dnevni boravak i kupaonicu. Saznajemo kako se na imanju nalaze još jedan prostor koji služi kao spremište i stara štala koja je sada ruina, ali i nju čeka njezina obnova.

image
JASMINA BAN/
image
JASMINA BAN/
image
JASMINA BAN/
image
JASMINA BAN/

Plijeni pozornost

- Kod samog uređenja objekata trudila sam se zadržati ono tradicionalno te to naglasiti kao glavne točke u prostoru. Osim toga, obnovili smo sve što se moglo, uključujući namještaj, te time uredili prostore. Boje su mi poslužile kao alat koji je svemu donio svježinu i razigranost, tako da smo u konačnici dobili nenametljiv spoj starog i novog. Namještaj koji se mogao obnoviti dali smo restaurirati, ali donijela sam i druge komade koji su novi, ali se svojim izgledom uklapaju u cijelu priču - objašnjava dizajnerica.

image
JASMINA BAN/
image
JASMINA BAN
image
JASMINA BAN/

Iako samo uređenje i izgled kućica plijene pozornost, najveća je pozornost na tom vanjskom dijelu. Dvorište koje spaja objekte u cjelinu iznosi negdje oko 1000 metara kvadratnih i prava je otočka oaza sa svojim autentičnim biljem i kamenom koji pružaju jedinstven doživljaj. Kao i u interijeru, dizajnerica se i u eksterijeru vješto služi bojama koje kao da oživljuju nekad zaspalo imanje bake Dumice spajajući ih sa zatečenim tradicionalnim izgledom.

image
JASMINA BAN/
image
JASMINA BAN/
image
JASMINA BAN/

Malo dalje od ovog glavnog dijela, gdje se može kupati u tirkiznom bazenu, izležavati pored njega ili blagovati uz komin, nalaze se i boćalište, prostrano dječje igralište i velika lokva koja je nekada služila za ovce i divljač, a danas je to prizor koji se rijetko viđa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 11:20