COOL MJESTO

Kako stara pisaća mašina, kovčezi, knjige i ostali detalji s Hrelića mogu podići svaki prostor, pa čak i ordinaciju?

 MARKO TODOROV/CROPIX
Preuređenje prostora potpisuje dizajnerica interijera Ivana Maslać

Na trenutke nikad ne biste rekli da ste u - ordinaciji. Pogled privlači polica sa starom pisaćom mašinom, knjigama i mikroskopom, u izlogu su stari kovčeg, povećalo i lula..., a gigantske naočale retro dizajna, asocirajući na dijoptrijske naočale, poručuju da se nalazite u optici. U ovom slučaju riječ je o novouređenoj poslovnici optike Očalinko, smještenoj u zagrebačkoj Zagorskoj ulici, točno na autobusnoj stanici.

Za preuređenje prostora zadužena je bila dizajnerica interijera Ivana Maslać iz studija Masart.

image
MARKO TODOROV/CROPIX
image
MARKO TODOROV/CROPIX
image
MARKO TODOROV/CROPIX

- Uređenju smo pristupili na način da smo se najprije upoznali s tehničkim detaljima i svim neophodnim elementima potrebnim za opremanje jedne optike, od aparature za pregled do jačine žarulja za imitiranje svjetlosti. S obzirom na to da optika već dugo posluje i da im ovo nije prva poslovnica, pokušali smo dokučiti koji bi to bio stil karakterističan i povezan s ostalim radnjama - prepričava dizajnerica, dodajući kako je zatekla veliki prazan prostor od 68 kvadrata u koji je uspješno smjestila showroom, malo skladište, toalet i ordinaciju.

Postojećim namještajem prostor je prilagođen i pregrađen kako bi se dobile zone ordinacije i izložbenog prostora, a dio namještaja rađen je po mjeri. Ivana priznaje kako je velik izazov bio povezati namještaj u jednu skladnu stilsku cjelinu, budući da nije bio iz iste kolekcije.

image
MARKO TODOROV/CROPIX
image
MARKO TODOROV/CROPIX
image
MARKO TODOROV/CROPIX
image
MARKO TODOROV/CROPIX

- Dosjetili smo se folija iz koje su lakše za održavanje, a koristili smo one iz Bauhausa. Kako bismo postigli dozu luksuznijeg efekta odlučili smo na mramorni uzorak - prepričava Ivana, dodajući kako se umjesto sterilnog i hladnog efekta, kakav je čest u ordinacijama sličnog tipa, htjela postići atmosfera u kojoj će se klijenti osjećati ugodno i obraćati pažnju na detalje.

Stoga su se posebno potrudili oko ordinacije. Rasporedili su elemente potrebne za tehničko funkcioniranje za preglede, a nakon toga su odabrali Magis Wall tapetu tekstilne strukture koja daje poseban osjećaj u prostoru te dali u izradu "custom made" naočale velikog formata za suprotni zid. Dojam su upotpunili biljkama, pampasom i zlatnim ogledalom.

image
MARKO TODOROV/CROPIX
image
MARKO TODOROV/CROPIX

U suradnji s investitorima dogovoreno je da na podu bude keramika u imitaciji drveta kako bi se postigla određena doza topline u prostoru, a istodobno omogućilo lagano održavanje. Za željeni efekt s drvom poslužile su letvice od orahova drva koje su se odlično sljubile sa zelenom bojom. Ona je, kaže dizajnerica, jedna od stilskih boja u prostoru s crnim i zlatnim detaljima. Po mjeri su rađeni i crna ograda, reklama iznad radnog stola te spomenuta tapeta, dok su starinski detalji s Hrelića i internetskog oglasnika uređeni te iskorišteni kako bi cijeli prostor dobio karakter.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 06:37