Top projekt

Kako urediti montažnu kuću u skandinavskom stilu doznajte iz ovog primjera u Konavlima

 Projektni ured 4uHa
Dašak Mediterana za tročlanu obitelj u montažnoj kući na prekrasnoj lokaciji na jugu Hrvatske

AUTORI PROJEKTA:

  • Mislav Bašić, mag.ing. arh., projektni ured 4uHa
  • Ada Scarpa, mag.ing. arh., projektni ured 4uHa

Na prekrasnoj lokaciji u blizini mora smjestit će se montažna kuća, koju je tročlana obitelj odlučila maksimalno prilagoditi svojim željama i potrebama. Stoga su angažirali 4uHa, koji te želje sa velikim entuzijazmom pretaču u interijer. Ovoga puta fokus je na dnevnim prostorima, točnije ulaznom hodniku, dnevnom boravku te kuhinji s izbom.

Glavna smjernica za arhitekte bila je skandinavski stil s mediteranskim 'štihom'. Na prvu se možda doima nespojivo, ali za 4uHa daleko od neizvedivog. Naprotiv, kada minimalizmu pridodate mediteranske detalje, kvaliteta životnog prostora je zagarantirana na svim nivoima.

image
Projektni ured 4uHa
image
Projektni ured 4uHa

Započeti ćemo s dnevnim boravkom, koji savršeno objedinjuje sve navedeno. Prostor je podijeljen na dvije zone. Sjedeću zonu čini prostrana modularna sofa, koja se po potrebi u svakom trenutku može reorganizirati. Sofa je orijentirana prema 'lebdećoj' komodi s TV-om, a u nastavku pažnju privlači vertikala s nišom, koja nudi niz opcija za smještaj srcu dragih predmeta. Vaza s maslinom i obluci neizostavan su motiv u nastojanju da se prostorom proširi mediteranski duh.

image
Projektni ured 4uHa
image
Projektni ured 4uHa

Zona za čitanje svojom fleksibilnošću dobiva 2 namjene. Kada se želimo opustiti, sve što moramo učiniti je smjestiti se na ugodan tabure i s polica dohvatiti dobru knjigu koja će nas povesti u nezaboravnu avanturu.

S druge strane, u trenutku kada nas u stvarnost vrati zvuk primljenog maila, s velikom lakoćom možemo spustiti ploču fiksiranu na zid i pretvoriti je u radni stol, a ovaj kutak u pravu malu radnu oazu.

image
Projektni ured 4uHa

image
Projektni ured 4uHa

Prelazimo u kuhinju, u kojoj primjećujemo dva upečatljiva elementa.

Jedan je otočna napa skrivena u drvenoj kutiji, zbog čega preuzima funkciju skulpture u prostoru. Drugi element koji se ističe u jednakoj mjeri je horizontalni prozor. Omeđuje ga zidna staklena obloga koja svojim uzorkom i bojom nosi motiv mora. Prozor i obloga su efektno uokvireni spremišnim elementima, koji ujedno kuhinjski prostor čine maksimalno iskorištenim. Barske stolice i visilice od konopa upotpunjuju cjelokupnu atmosferu.

image
Projektni ured 4uHa

Poveznicu kuhinje i dnevnog boravka čini raskošan blagovaonski stol savršen za ugodna druženja s prijateljima.

image
Projektni ured 4uHa
image
Projektni ured 4uHa
image
Projektni ured 4uHa

Priča se nastavlja preko stepenica u povišenu i nešto suptilniju zonu hodnika i ulaza. Ulaznim prostorom dominiraju dvije kompozicije: jednu čini klupica za sjedenje koja vizualno 'sječe' zidni panel namijenjen vješanju. Nasuprot je smješten ugradbeni ormar sa svojim zaigranim vertikalnim i horizontalnim frontama.

image
Projektni ured 4uHa

Sigurni smo da svatko tko zakorači u ovaj interijer momentalno zamisli miris mora i zvuk maslinovih grančica na povjetarcu. Za nas i više nego dovoljno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. travanj 2024 20:01