Mala oaza

KAKO ZAISTA ŽIVI GADGET FREAK?

Stan površine 38 kvadrata u centru Zagreba
Profil
Vlasnik:
Vanja Raić
Interijer:
arhitekt Nikša Škarić i vlasnik
Info:
stan površine 38 kvadrata u širem središtu Zagreba

Vanja Raić obožava tehnologiju. Voli i minimalizam, modernan stil i jednostavne boje. Sve je to uspješno preslikao u svoju malu oazu. Stan je imao čak šest varijanti, a moj je jedini uvjet bio da imam odvojenu spavaću sobu. Htio sam i kuhinjski otok, ali u tako maloj kvadraturi to jednostavno nije bilo izvedivo, priča nam mladi Vanja Raić kako je počela adaptacija njegova stana površine samo 38 kvadrata u centru Zagreba. Preuređenje je trajalo samo tri mjeseca, a uključivalo je rušenje postojećih pregradnih zidova, postavljanje izolacije, ugradnju svih instalacija i PVC prozora, preko sanacije poda i spuštanja stopa, do izrade većine namještaja po mjeri.

– Idejno, prostorno rješenje radio je arhitekt Nikša Škarić, a sve što vidite osmislili smo moja djevojka i ja – kaže Vanja i dodaje da je freak za tehnologijom, a inače voli moderan, minimalistički stil uređenja i jednostavan namještaj u bijelim i sivim tonovima, s pokojom kontrastnom bojom, primjerice ljubičastom. Sve to preslikao je i u interijer, a s obzirom na to da je riječ o iznimno maloj površini, trebalo je maksimalno iskoristiti svaki centimetar prostora.

Tako se ulaskom u stan ulazi u mali pretprostor, desno su ostava (nekadašnji WC) i kupaonica, a lijevo kuhinja i blagovaonica povezani s dnevnim boravkom iz kojeg se ulazi u spavaću sobu (nekadašnja kuhinja pokraj koje je bila mala kupaonica s perilicom rublja). Zidovi su zaobljeni, zbog čega je za kuhinju bilo potrebno dograditi zid od knauf-ploča, no time je dobiven dojam da je kuhinja ugradbena.

Najveća prednost stana su prozori u potezu dugačkom 11 metara, što mu daje prirodno osvjetljenje. No, to je ujedno i mana stana, kaže vlasnik, naročito tijekom pakleno vrućeg ljeta. Na podu je postavljen troslojni lakirani parket od bambusa koji linijski prati kuhinju, izrađenu od medijapana i lakiranu u mat.

Na kuhinjski zid postavljeno je staklo radi lakšeg čišćenja, dekorirano naljepnicama s motivima začinskog bilja koje su osmislile Vil*e, dok se na kuhinjske elemente nastavlja ladica do prozora u ulozi spremišta i klupe za sjedenje. Sve je jednostavnih, pravilnih linija, bez ručkica.

U stanu su dva ugradbena ormara (u boravku i spavaćoj sobi), što je, kaže Vanja, maksimum koji se mogao izvući u 38 kvadrata, a da se ne uguši i zatvori prostor. Iz istog razloga nekoliko je elemenata s više funkcija pa tako uz ladicu u kuhinji i bračni krevet ima veliko spremište, ormar u spavaćoj zoni osmišljen je s trokrilnim i pomičnim vratima te mostom iznad ulaza u sobu. Blagovaonski stol i stolci kupljeni su u Ikei, kutna garnitura i stakleni stolić u domaćim trgovačkim centrima, a TV konzola izrađena od 15-milimetarskog kaljenog stakla od turskog proizvođača Sonorous u Svijetu medija.

U spavaćoj sobi, kupaonici i ostavi spušteni su stropovi radi dovoda svježeg zraka za centralno grijanje, a ujedno je postavljena i ugradbena rasvjeta. Iako površinom mala, u kupaonici su ormarić izrađen po mjeri, bide, WC i tuš-kabina s podnim sifonom, a na podu i jednom dijelu zida postavljen je mozaik od keramičkih pločica u sivim nijansama.

Zanimljivosti radi, riječ je o pametnom stanu u kojem je Smart TV pa vlasnik pokretom ruke jednostavno može mijenjati programe, dok se LED rasvjeta u kuhinji pali i gasi – daljinskim upravljačem.

Ako ste uživali u ovom interijeru, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 22:33