Kako živimo: U posjetu Romini nedaleko od Pule

Koloritni dom od 100 kvadrata

Kad joj je crvena boja dosadila, vlasnica stana površine 100 kvadrata u Puli odlučila je preurediti svoj dom. No, ni ovaj put nije štedjela na boji: uzela je malo nježne žute, maslinastozelene, kraljevskoplave… Pogledajte rezultat

Koliko god boje podižu prostor, njihov odabir u interijeru utječe na ukućane. U to se uvjerila i Romina, vlasnica stana površine 100 kvadrata u mjestu nedaleko od Pule, u kojem živi sa svojim 17-godišnjim sinom. Naime, u njezinu stanu godinama je dominirala crvena koja je, iako je boja ljubavi i strasti, temperamentna i agresivna boja te ubrzava rad srca i disanje. U Romininu stanu crvena je prevladavala u dnevnom boravku i hodniku, znači zajedničkim prostorijama, dok su spavaće sobe bile u roza i smećkastoj nijansi. Stoga se Romina odlučila na preuređenje doma, ali ni ovaj put nije isključila boje.

– Prvi razlog zbog kojeg sam krenula u preuređenje jest to što mi je crvena boja dosadila, previše zatamnjuje prostor i nakon nekog vremena počinje i smetati toliko žarka boja, a drugi razlog jest to što obožavam preuređivati prostore, mijenjati boje zidova i namještaja, mijenjati zavjese… Moja je velika želja bila studirati dizajn, ali nakon škole odmah sam počela raditi pa mi je život krenuo drugim tokom, tako da mi je dizajn ostao samo hobi. Voljela bih to raditi, ali kako nisam školovana za to, radim to samo ljudima koji mi dopuste – smije se Romina i uvodi nas u svoj stan, pokazujući odmah dekoracije koje izrađuje decoupage tehnikom.

Stan se nalazi u prizemlju obiteljske kuće, a odmah na ulazu je veranda s malom prostorijom osmišljenom ispod stepenica, koja služi kao praonica. Iz hodnika se ulazi u dnevni boravak koji je povezan s blagovaonicom i kuhinjom, dok se iz dnevnog boravka kroz “teksas” vrata ulazi u mali hodnik koji odvaja kupaonicu i dvije spavaće sobe. U spavaćim sobama dominira parket, a u kuhinji i kupaonici laminat. Svi ulazi koji nemaju vrata i šank u kuhinji napravljeni su u obliku volte, koje su obučene u debelo drvo, a ručno ih je radio Rominin otac.

– Moj otac je glavni majstor što se tiče radova u stanu. Ja sam govorila i crtala kako i gdje da bude koja prostorija, a on je to pretvorio u djelo. S obzirom na to da sam velik ljubitelj drva i, recimo, neke rustike, željela sam da mi tako sve bude i u stanu – prepričava Romina i dodaje da je velik dio toga ručni rad: drvo na voltama i šanku, ogledalo, vješalica i ormar u hodniku, stol u blagovaonici, regal u dnevnom boravku, “teksas” vrata za ulaz u sobe i kupaonicu, police napravljene u zidu pokraj “teksas” vrata, crne police u kuhinji, bijeli spavaći krevet i noćni ormarić s kamenom u drugoj sobi. Manji dio namještaja je kupljen, a riječ je o smeđe-bijeloj kuhinji, bijelom ormaru, stolcima u blagovaonici, kauču u boravku te kupaonskom namještaju.

– S obzirom na to da obožavam more i sve povezano s morem, prvo sam se odlučila obojati svoju sobu u kraljevskoplavu boju, jer ona ima bijeli namještaj, što je po meni odlična kombinacija. Dodala sam par slika koje sam napravila decoupage tehnikom, ogledalo i par morskih motiva i to je bilo to – kaže Romina.

Nakon sobe krenula je u uređenje kuhinje, u kojoj su zidovi bili u boji bijele kave, a elementi crni. – Inače mi se jako sviđa grafitnosiva boja pa sam ju odlučila unijeti u kuhinju. Strop sam obojila u bijelo, a sve ostale zidove, gdje nema pločica, u grafitnosivu. Kuhinjske elemente prebojila sam u tamnocrvenu boju te sam sašila zavjese u istoj crveno-sivoj kombinaciji – dodaje.

Za kupaonicu je, pak, kupila istu grafitnosivu boju za drvo te sav postojeći namještaj prebojila. U sinovoj sobi odlučila se za tamnu maslinastozelenu u kombinaciji s jako svijetlom zelenom maslinom, dok su kao detalji poslužili ogledalo i nove lampe na noćnom ormariću. Za kraj je ostavila boravak i hodnik.

– Moram priznati da sam za boravak dosta dugo razmišljala koju boju bih stavila umjesto crvene, htjela sam osvijetliti prostor, a opet s druge stane nešto i zatamniti jer ne volim da je prostor u jednoj boji, pogotovo ne u svijetloj. Tako sam se odlučila za nježnu boju vanilije, koja se odlično uklapa u drvo boje oraha, te tamnoplavu, koja me podsjeća na stare drvene brodove – kaže i u smijehu dodaje kako reakcije prijatelja na odabir plave boje nisu bile pozitivne, no ona je ustrajala na svojem.

– Dok sam ja farbala zidove, tata je radio novi regal od drva. Za zid iza kauča točno sam htjela ovakvo kormilo s dva sidra na drvu, što je također tata izradio. Za ostale ukrase koristila sam većinu stvari koje imam: pletene košare obojila sam u boju zida i napravila nove aranžmane, radila sam slike sa školjkama, obojila sam vaze za cvijeće koje sam imala, neke ukrase sam radila i od drva koje sam našla na moru pa sam ga prebojila i objesila na njega umjetne ribe i špage, sašila sam ukrasne jastuke i zavjese… Također, sama sam pretapecirala kauč materijalom od mikrofibre – opisuje i ističe kako se, baš kada se činilo da je preuređenje pri kraju, počela predomišljati oko boje kuhinje.

– Mrtva umorna nekoliko sam dana sjedila na kauču i promatrala kuhinju koja me baš nekako bola u oči. Opet mi je u prostoru bila crvena, koju više nisam htjela i previše mi je bila kričava u usporedbi s dnevnim boravkom i blagovaonicom. Onda sam jedno jutro ustala, uzela šmirgl papir i skinula crvenu boju s elemenata u kuhinji te ih obojila u boju vanilije. Iako su mi svi opet govorili da sam pukla, ali tek nakon toga je moje zadovoljstvo bilo potpuno jer je ovako stan usklađen i puno elegantniji – zaključuje Romina.

Ako vam se svidio ovaj interijer, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 22:10