RAJ NA ZEMLJI

Kamena kuća za nezaboravno ljeto: Kako je srednjovjekovna ljepotica zadržala svoju suštinu

Pere Peris/El Mueble
Teško je zamisliti da je ova kuća, ili točnije njezin dio, star više stotina godina

Čini se nevjerojatnim, ali ova je kamena kuća, barem njezin manji dio, izgrađen u srednjem vijeku. Na sreću, pobjedila je bitku s vremenom i zadržala suštinu, ali uz sve moderne blagodati i jednostavno je prekrasna!

Kameni zidovi ove kuće u Španjolskoj skrivaju puno tajni i pružaju savršeni hlad tijekom ljeta. Bijela boja zidova poslužila je kao savršena pozadina za namještaj i detalje u pješčanim tonovima, koji unatoč skromnoj paleti boja, ne izgledaju dosadno, i to sve zahvaljujući izvrsnom odabiru namještaja od kamena, drveta i pruća s dodatkom zelenila - klasika južnih španjolskih interijera. Posebno mjesto u kući je terasa pod nadstrešnicom. Popodne je savršeno skrivena od vrućine, a navečer postaje nevjerojatno ugodno mjesto za druženje. Bazen koji je organski uklopljen u zeleni travnjak, još je jedan adut ove besprijekorno uređene kuće.

image
Pere Peris/El Mueble

Teško je zamisliti da je ova kuća, ili točnije njezin dio, star više stotina godina. Zapravo, dragocjena povijest dijela kamena koja je sačuvana na pročelju je srednjovjekovna i dio je nasljeđa koje je bilo osnova za očuvanje i obnovu ove građevine. Nešto na što su navikli arhitekti iz Lizarriturry Tuneu arhitektonskog ureda, poznati po obnovi tradicionalnih građevina. U stvari, mnogi materijali koje su koristili u ovoj kući su obnovljeni.

Jedan od izazova s kojima su se susreli bila je arhitektura same kuće: vrlo tamna unutrašnjost sa starim rasporedom. Njihov cilj je bio ispuniti ju svjetlošću i otvoriti prostorije. Uz to, kuća je proširena novom konstrukcijom koja je toliko dobro integrirana sa starom da se ni ne primjećuje.

image
Pere Peris/El Mueble

Vlasnik i njegova obitelj tražili su drugo prebivalište daleko od grada, gdje bi mogli živjeti okruženi prirodom, a ova je kuća u potpunosti ispunila sve zahtjeve. Iako je tražila veliku obnovu, počevši od eksterijera, koji je godinama bio zapušten. No, arhitekt je kombinirao autohtone vrste, kako bi mu vratio stari sjaj.

image
Pere Peris/El Mueble

Umjesto tradicionalnog trijema, koji bi oduzimao svjetlost, Daniel je napravio pergolu od cedra s krovom od trske i glicinije koja će, kako raste, "prekriti" krov i stvoriti ugodan vegetacijski pokrov, a u jesen kad glicinija izgubi lišće, svjetlost može ulaziti u kuću bez prepreka.

image
Pere Peris/El Mueble

Uživanje se nastavlja i po noći. Vijencima, fenjerima i svijećama se stvara atmosfera koja ovo mjesto čini čarobnim. Poneki pokrivač za slučaj da zahladi i zavjese, koje usporavaju vjetar i služe kao improvizirane mreže za komarce. Što još možete tražiti!

image
Pere Peris/El Mueble

Prozor dnevne sobe, koji pruža spektakularan panoramski pogled na vrt je proširen, a kamin je s lijeve strane zida dobio prostor za knjige.

image
Pere Peris/El Mueble

Da bi svjetlost ušla u kuću, proširili su postojeće prozore, koji su bili vrlo mali, i ponovo se otvorili, poput velikog prozora koji povezuje blagovaonicu s vrtom. Odabrali su željeznu stolariju, jer je najbolje pristajala kamenu kuće.

image
Pere Peris/El Mueble

Prostor na gornjem katu je žrtvovan kako bi blagovaonica prodisala i sada ima dvostruku visinu! Da biste stvorili vizualni kontinuitet s dnevnim boravkom za zidove je odabrana bijela boja, a izvrsno pristaje uz mikroelementni pod.

image
Pere Peris/El Mueble

Kuhinja je u dio nove kuće i napravljena je prilikom proširenja. U američkom je stilu, a ima roštilj koji zimi služi kao kamin.

image
Pere Peris/El Mueble

Ako u kuhinji postoji glavni junak, onda je to nesumnjivo veliki drveni stol, koji su vlasnici svako željeli zadržati iz prethodnog stana, iako baš nije pristajao prostoru. Na kraju se arhitekt poigrali prednjim dijelom otoka, s istim finišom drveta kako bi uskladio prostor.

image
Pere Peris/El Mueble

Spavaća soba, kao i mnogi prostori u ovoj kući, poprimila je potpuno novi izgled. Na njezinom je mjestu nekada bio stari trijem. No, obnovili su originalne grede i otvorili sobu prema kupaonici.

image
Pere Peris/El Mueble

U kupaonici koja je spojena s garderobom arhitekti su kombinirali cementne pločice s neobrađenim borovim drvetom kako bi joj pružili dodatnu udobnost i postigli prirodniji izgled.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. rujan 2022 22:36