‘piščevo utočište’

Kamena kućica površine svega 31 četvorni metar

Izrađena je od čeličnog okvira obloženog kamenom pronađenim u okolini

PROJEKT: Architectare
LOKACIJA: Itaipava, Petrópolis - RJ, Brazil
ARHITEKTI: Flavia Quintanilha, Rodrigo Fernandes
POVRŠINA: 31 četvorni metar
FOTO: Leonardo Finotti

U vrijeme kada tehnologija ima veći utjecaj na naše živote nego ikad odmor u prirodi i bijeg od užurbane svakodnevice, beskonačne zvonjave mobitela, interneta i društvenih mreža svakako zvuči kao prava stvar. Zamislite...

Buđenje u kolibi okruženoj zelenilom u kojoj se ne čuje ništa osim cvrkuta ptica ili pucketanja vatre u kaminu. Iako prva asocijacija na kolibu možda nekima nije privlačna, jer takav asketski smještaj nije za svakoga, ovaj put ne govorimo o bilo kakvoj kolibi već pomno projektiranoj da se skladno uklopi u okolnu prirodu i opremljenoj prema najvišim standardima za odmor iz snova. Ideja ne manjka, a mi vam u nastavku donosimo jedan sjajan projekt male, ali vrhunski uređene kuće za odmor.


Kolibica površine svega 31 četvorni metar nalazi se u Petropolisu na jugoistoku Brazila, a njezino ime znači ‘piščevo utočište’ što bi označavalo mjesto na koje se možete povući u osamu kada želite potaknuti maštu i kreativnost. Osmislili su je u uredu Architectare, a glavna inspiracija za dizajn bio je izgled špilje.


Osnovna konstrukcija izrađena je od čeličnog okvira obloženog kamenom pronađenim u okolini, a od prostorija ima spavaću sobu, kupaonicu i malu ostavu. Iako je kvadratura prostora prilično mala, nema osjećaja skučenosti jer je koliba opremljena velikim prozorima od poda do stropa, te namještajem jednostavnih linija.









Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 23:12