Renovirana kuća u malom mjestu Dol sv. Ane

Kameno imanje na otoku Hvaru

Renovirana kuća iz 1887. godine smještena u malom mjestu Dol sv. Ane
Profil
Vlasnici:
bračni par Kuran
Interijer:
vlasnici
Info:
glavna kuća i pomoćna kućica imaju 120, a okućnica 280 četvornih metara

U zadnje vrijeme na spomen otoka Hvara, svima prvo na pamet pada bučna mladež, klubovi, kokteli i cjelonoćna zabava. Ali to ni izbliza nije sve što Hvar nudi. Također, sigurno ćete na spomen tog otoka pomisliti na ljeto, ali i tu ćete se prevariti! Ovaj otok i u zimskim je mjesecima jako lijep, ugodan i relaksirajući. Na Hvaru smo pronašli jednu sasvim originalnu kuću za odmor koja je potpuna suprotnost klasičnoj predodžbi odmora na tom otoku. Daleko od vreve, gotovo na osami, gdje tišinu prekidaju samo vjetar i ptice, počinje istinski odmor i opuštanje.

Smještena u malom mjestu Dol sv. Ane, samo dva kilometra je udaljena od Starog Grada, tri kilometra od trajektne luke Stari Grad i oko dva kilometra od plaže, autentična kamena kuća osvojit će vas svojim ljupkim izgledom i fantastičnom lokacijom. Vlasnici kuće su supružnici Linda Martić Kuran i Stjepko Kuran, i njihov sin Lovre. – Godina 2005. nam je bila jako zanimljiva. Nakon dugog vijećanja zaključili smo da ćemo kupiti staru kamenu kuću, preurediti je i prodati.

Uzeli smo kredit, odlučili da će lokacija biti Hvar, i potraga je mogla početi. Kako smo ljubitelji agroturizma, ali baš, baš ljubitelji, i uvijek ga biramo na putovanjima, odlučili smo da naša kuća neće biti na moru, nego u brdu. Vodili smo se zlatnim pravilom, naći će se netko tko će biti isti zaljubljenik kao i mi. Potraga je počela, i nakon nekog vremena, odlučili smo se za jednu kuću u Dolu.

Međutim, mome mužu se nakon upoznavanja s tom kućom ona više nije sviđala, nastavio je šetati selom – i ugledao je! Zidinu iz koje su izvirala stabla – među ostalim i velika smokva, i dogodila se ljubav na prvi pogled. Odmah me nazvao i ostavio bez daljnje mogućnosti rasprave, rekao je “slike ćeš vidjeti kad se vratim”, i to je to – smije se Linda, predavačica na Veleučilištu Marko Marulić u Kninu. Kuća povijesno datira iz 1887. godine, a renoviranje je trajalo dvije godine, do 2007. Površina glavne kuće i pomoćne kućice je 120 m2, a okućnice 280 m2. U prizemlju se nalaze kuhinja, dvije spavaće sobe i kupaonica. Potkrovlje, koje ima poseban ulaz, čine jedna veća soba i kupaonica.

Kućica u sklopu glavne kuće pretvorena je u blagovaonicu, a preko puta kuće, na posebnoj parceli, nalazi se bazen. – Već na početku gradnje smo se potpuno zaljubili u kuću i odlučili da je ipak nećemo prodati. Nismo imali srca, a tad smo je baš mogli prodati. Sad je već situacija s nekretninama suprotna. Kako smo imali nešto ušteđevine, odlučili smo i da ćemo malo dotjerati interijer da bismo mogli početi iznajmljivati, ali i dolaziti za godišnje odmore. U to vrijeme nije vladao trend koji vlada danas da se stari namještaj, ili bar imitacija starog može svugdje pronaći, pa smo krevet, ormare i ostale predmete od masivnog drva pronašli u Indiji, preko poznanika.

Prošlo je poprilično vremena dok je namještaj stigao, a kad je stigao, ostali smo šokirani zbog njegove težine. Ormar je težio 200 kg – prisjeća se Linda prvih koraka i dodaje kako su potom nabavili dva povoljna željezna kreveta zahvaljujući njezinu stalnom praćenju sniženja i akcija. U svakom trenutku znam gdje je neka ponuda, imam dobro oko i ne treba mi puno vremena za pretragu, uvijek pronađem nešto što nitko ne vidi i kao hrčak prikupljam stvari. Kad smo nabavili krevete, kuća je bila spremna za goste – kaže. No, tada su se stvari u njihovim životima drastično promijenile. – Kad je stigao na svijet naš sin Lovre, morale su se napraviti neke preinake, primjerice kuhinje.

Nju smo konačno dovršili ove godine. Zid iznad radne ploče sam sama bojila, bojom koja oponaša školsku ploču. U nedostatku sredstava, shvatila sam da je to najbolja ideja, i za sada se čini da sam bila u pravu. Komoda u kuhinji je odbačena komoda iz Emmezete. Molila sam ih da mi je prodaju i preuredila je – otkriva. Svaka prostorija u ovoj kući je puna originalnih predmeta i šik detalja, a Linda i o tome ima priču. – Sve sitničarije po zidovima produkt su ili putovanja ili zaliha skupljanih godinama.

Stolci boje tikovine su mi postali monotoni pa sam ih prebojila u življe nijanse, kućicu nacrtanu na zidu sam napravila sama, a ta ideja ukradena je iz mog omiljenog časopisa D&D. Ormariće i stoliće po kući kupovala sam u Reto centru i preuređivala po svom – ponosno nam nabraja svoje male projekte. Inače, kuća ima tri prostrane spavaonice, dvije u prizemlju i jednu u potkrovlju. Većom spavaonicom u prizemlju dominira prekrasan masivni ormar i bračni krevet od kovanog željeza. A tu je i stolić za uljepšavanje s klupicom za guštanje ljepšeg spola. U sobi se nalazi i televizor te ležaljka za opuštanje pa se koristi i kao dnevni boravak.

Druga spavaonica u prizemlju najmanja je u kući, ali zato prednjači svojom ljupkošću. Dobila je i pravo hvarsko ime – Lavanda room, i prepuna je romantičnih i neodoljivih detalja. Treća soba ima zaseban ulaz, do nje vode stare kamene stepenice. Smještena je u potkrovlju i izuzetno je prostrana. U sklopu sobe nalazi se i kupaonica, a iznad kupaonice smještena je simpatična galerija. Blagovaonica također ima svoj zaseban ulaz, to je manja kućica odvojena od kuće, što joj daje poseban šarm. Pokraj nje je ostavljena stara krušna peć kao simbol stare kuće koja je prenamijenjena u roštilj, i ondje svi posjetitelji kuće obožavaju provoditi vrijeme.

Kupaonice su, pak, sadašnji izgled dobile slučajno. – Kupaonice su do ove godine imale klasične tuš-kade. Jedna kada je počela puštati vodu ispod, pa sam zamolila majstora da ode vidjeti. Pozdravila sam muža i dijete i otišla na Hvar na dva dana te usput nagovorila majstora da sruši i izvadi kade i zazida nove, od mozaik pločica. Time su kupaonice dobile novo ruho, koje se odlično spaja sa dijelovima od autentičnog kamena – priča Linda. Zidovi su u cijeloj kući kombinacija reljefnog bijelog zida i autentičnog kamena. – Za zidove i podove zasluge idu mom suprugu Stjepku, on je želio da se ostave neravnomjerni zidovi i da ne budu klasični bijeli, nego kombinacija bijelog i kamena. A njemu idu i zasluge za pločice u prizemlju te brodski pod u potkrovlju. Pločice je lako održavati, a ljepota i kvaliteta brodskog poda po meni se ne može mjeriti niti sa jednim drugim.

Također, inzistirao je da kuća zadrži apsolutno isti izgled i raspored kakav je i bio, i to je bio pun pogodak. I bazen je bio Stjepkova ideja. U to nisam ni bila uključena, isprva sam čak mislila da je to glupa ideja, ali bila sam u krivu. Ako je lijepo vrijeme, naši gosti većinu vremena provode na bazenu – priča Linda. Bazen ima 24 m2, a najveća dubina je 1,80 m. Okružen je zelenilom, i iako je more blizu, bazen pokraj kuće ipak je mnogima jednostavnija i opuštenija opcija za kupanje. Eksterijer je pravi mediteranski.

Kameno dvorište i stepenice, mnoštvo cvijeća, zelenila i nezaobilazna vinova loza pogled su na kojem posjetitelji odmaraju oči dok uživaju na terasi ispred kuće. – Hvar je divan ljeti, ali posebano je čaroban zimi. Ovo je najsunčaniji otok bez obzira na godišnje doba. Nikada nije hladno kao na sjeveru, a meni je najdraži izvan ljetne sezone. Zrak je svjež, sunce je blago, a bura čisti tijelo i dušu – opisuje Linda. Zato, ako razmišljate o odmoru daleko od svega, uputite se prema Hvaru. Zašto biste morali na odmor u planine samo zato što je zima? Uronite u tišinu, popijte čašu vina i napunite baterije za nove radne pobjede. I zapamtite… Samo polako…

Ako vam se svidio ovaj interijer, molimo vas da ga podijelite! :)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. travanj 2024 11:57