NOVI TREND

Kapelica iz 1882. godine sada je postala odličan stambeni prostor za mladog vlasnika

 Inigo
Građevina je zadržala svoju crkvenu arhitektonsku cjelovitost u koju su ukomponirani suvremeni detalji

U posljednje vrijeme pojavio se jedan pomalo diskutabilan, ali zanimljiv trend u zapadnom svijetu koji je usko vezan za otkup i obnovu starih sakralnih građevina. Naime, veliki broj starih kapelica i crkava, kako katoličkih, pravoslavnih ili baptističkih stavljeni su na prodaju zato što se više ne koriste te su prenamijenjuju u nove prostore. Negdje su useljene galerije, negdje čak i noćni klubovi, a neke crkve su prenamijenjene u zanimljive stambene prostore.

image
Inigo
image
Inigo
image
Inigo
image
Inigo

Već ranije smo objavljivali obnovu u umjetničkom stilu jedne stare crkvice u manjem španjolskom mjestu, a danas smo malo drugačiji primjer pronašli u Southboroughu u SAD-u. Baptistička kapela od otprilike 247 metara četvorna koja datira još iz 1882. godine. nedavno je obnovljena i prenamjenjena u stambeni prostor. Novi vlasnik je odlučio poštovati zatečeni prostor te ga kroz obnovu samo osvježiti suvremenim dodatcima i detaljima.

image
Inigo
image
Inigo

Građevina je zadržala svoju crkvenu arhitektonsku cjelovitost u koju su ukomponirani suvremeni detalji koji zajedno stvaraju prostor savršeno prilagođen modernom životu. Sadašnji vlasnik kapaelice, odnosno kzće preuredio i renovirao građevinu zadržavajući izvorni šarm prebivališta. Ponegdje su renovirani, a negdje u potpunosti i zamijenjeni drveni prozori, napravljene su sve nove vodovodne i električne instalacije te je dodano podno grijanje.

image
Inigo
image
Inigo

Kroz obnovu zatečenog prostora stvoren je masivni svijetli i prozračni otvoreni plan s ogromnim dvostrukim dnevnim prostorom. Zidovi su pjeskareni do sirove opeke kako bi dodali karakter i teksturu velikom prostoru. Sirova cigla odlično se uklopila sa suvremenim parketom od svijetlog drva i trendovskim namještajem.

image
Inigo
image
Inigo

Bijela galerija koja je umetnuta u prostor i služi kao dodatni prostor za druženje i spavanje donosi poseban šarm cijelom prostoru i čini ga izrazito modernim, dok kuhinjski ormarići u istoj boji i veliki kuhinjski otok osvježavaju prvu etažu i stvaraju potrebni kontrast zidovima od opeke.

Mogli bismo reći da je sveukupni stil doma eklektičan sa jednim starinski šarmom. Mogu se uočiti i mnogi antikni komadi pomiješanih s modernim detaljima stvarajući doista impresivan prostor za život, koji je čak donekle uspio i zadržati stari duh.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. travanj 2024 07:40