U ponudi desetak kamenih vila

KAPETANSKE KUĆE: Luksuz u duhu davnog Mediterana

U ponudi desetak kamenih vila nekadašnjih pomoraca u gradu Korčuli, Orebiću i okolici. To su kuće koje su i onda i sada na najbolji način spajale funkcionalnost, tradiciju i ljepotu, s određenom dozom luksuza - ali nikada na uštrb okoline, savršeno se uklapajući u svoje mediteransko okruženje, kulturološki i geografski

Gradići Korčula i Orebić poznati su po svojoj pomorskoj tradiciji, kao i njihova okolina, posebno istočna strana otoka Korčule te uvale i obalna mjesta oko samog Orebića.

Na tom se području nalazi mnogo tradicionalnih kamenih kapetanskih kuća, a neke od njih, često starije od sto godina, u ponudi su na tržištu nekretnina. U agenciji Korčula projekti imaju ih čak deset u ponudi, te stoje od oko 400.000 eura pa do milijun eura, ovisno o kvaliteti objekta i lokaciji.

725.000 €

Kuća se nalazi u povijesnoj jezgri Orebića. Stambene površine 150 m2, čija je arhitektura sačuvala sve najbolje odlike tradicionalne mediteranske gradnje. Sastoji od prizemlja, prvog i drugog kata. Renovirana je nedavno.

POMORSKA TRADICIJA

Pomorci, mornari i kapetani, odlazili su iz ovih krajeva, svojih domova, i plovili po svjetskim morima, a općenito ovo je područje povezano s morem i uz more. Nije se samo plovilo nego i gradilo brodove - Korčula je poznata po brodogradnji, a o bogatoj pomorskoj tradiciji svjedoči, između ostaloga, i Zbirka pomorske baštine Pomorskoga muzeja u Orebiću. Sam Orebić nosi ime po obitelji koja je u 16. stoljeću došla na područje današnjeg gradića, a zapisi govore da su još u 17. i 18. stoljeću brojni muški članovi te obitelji - čak oko 50 njih - bili pomorski kapetani.

- Kapetani su sebi mogli priuštiti određenu razinu kvalitete, ali i estetike u gradnji i uređenju svojih kuća, pa su tako njihove kuće postale sinonim za prestiž, kvalitetu, s osloncem na tradiciji i mediteranskom momentu, ali i s jasno vidljivim pomakom u moderno - kaže Dario Cocović, direktor agencije Korčula projekti.

To su kuće koje su, i onda i sada na najbolji način spajale funkcionalnost, tradiciju i ljepotu, s određenom dozom luksuza - ali nikada na uštrb okoline, savršeno se uklapajući u svoje mediteransko okruženje, kulturološki i geografski, svjedočeći o tadašnjem građanskom životu i svom dobu kroz brojne detalje koji su uklopljeni u njihov prostor.

900.000 €

Stara kamena palača, Palace, nalazi se u Kućištu, mirnoj uvali na Pelješcu. Palača je u 18. stoljeću sagradila plemenitaška venecijanska obitelj Lazarovic. Palača, Palace, ima četiri etaže, ukupne veličine oko 650 m2. Renovirana 2002. godine. Palača je okružena vrtovima. Terasa veličine 100 m2 i fantastičan pogled na stari grad Korčulu.

NISU ŠTEDJELI

- Kapetanske kuće su uglavnom veće od drugih o okruženju, dominiraju prostorom - ali ne samo veličinom nego i ljepotom, uglavnom su kamene, raskošne, pritom bez kiča i s prostranim okućnicama, vrtovima. Kapetani uglavnom nisu štedjeli ni na veličini parcele ni na uređenju. I, naravno, većina kapetanskih kuća nalazi se uz more, odnosno na najboljim pozicijama. Ima par iznimki koje su, primjerice, na osunčanim padinama s pogledom na more ili okružene šumom pored grada - objašnjava on.

Posebnost kapetanskih kuća je svakako i njihova povijest - to su stare vile koje imaju svoje priče, svoje male mikropovijesti i mikrosvjetove koji i dan-danas privlače…

Najviše kapetanskih kuća ima u Orebiću i njegovoj okolici, primjerice u mjestu Vignju, upravo zbog pomorske tradicije.

- Radi se o kućama kojima je uglavnom potrebna renovacija, uz neke iznimke u našoj ponudi koje su u odličnom stanju, lijepo uređene i odmah useljive. S obzirom na sve navedeno, kapetanske kuće zanimljive su kupcima veće platežne moći, cijene kapetanskih kuća odmah su u početku više od prosječnih cijena nekretnina u okruženju, a tu su potom i dodatna ulaganja, s obzirom na to da se uglavnom radi o objektima kojima je u većoj ili manjoj mjeri potrebna renovacija - kaže Cocović te dodaje da kapetanske kuće u pravilu više kupuju inozemni klijenti.

530.000 €

Kuća se nalazi u Cvjetnom naselju u gradu Korčuli. Dvojna kamena kuća u šumi iznad samoga grada, na ekskluzivnoj lokaciji - izoliranom posjedu oko kojega nema građevinske zone. Površina kuće je 120 m2. Renovirana je.

KULTURNO DOBRO

Prednost kapetanskih kuća je to što su rijetke i što su na određeni način luksuz, te zbog svoje pozicije, estetike i stila gradnje, predstavljaju atrakciju za kupce. Nedostatak ovakvih objekata je visoka cijena održavanja.

- Posljednjih godina prodali smo ih nekoliko na području Orebića i Korčule, a kupci su bili uglavnom ljudi koji cijene tradiciju i povijesno nasljeđe pa žele biti dio te priče. Ne prodaju ih najčešće originalni članovi obitelji, jer su ih ranije prodali - rekao je.

Ovakvi su objekti uglavnom zaštićeni kao kulturno dobro.

- To može biti razlog zašto je proces dobivanja dozvola dugoročniji i skuplji za investitore, no isplati se imati strpljenja - zaključuje D. Cocović.

750.000 €

150 godina stara kamena kuća, u mjestu Vignju na Pelješcu. Kuća od 254 m2 uključuje kuću, verandu i autentičnu konobu, terasu s pogledom na Korčulu.Na dodatnih 1126 m2 zemljišta oko kuće zasađena su stabla limuna, naranči i mandarina. Ima idejni projekt rekonstrukcije i bazena (dolje)

Foto: agencija Korčula projekti

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. ožujak 2024 21:30