STAN MJESECA

Klasičan stan u centru Zagreba u modernom izdanju

Čak 145 četvornih metara velik je dom u koji vas vodimo. Nalazi se u centru Zagreba, a projekt adaptacije i uređenja potpisuje dizajnerica Mirjana Mikulec sa svojim timom. Neutralne boje, prirodni materijali, savršena organizacija...Sve su to prednosti ovog životnog prostora

U centru Zagreba, u jednoj od mirnijih ulica, nalazi se prekrasan stan od 145 četvornih metara u koji vas danas vodimo. Sam stan zapravo je bio čisti potencijal. Stari građanski životni prostor s visokim stropovima kojemu je za udobno stanovanje nedostajala potpuna renovacija. Naime, stan je godinama korišten kao uredski prostor, a onda je neko vrijeme zjapio prazan da bi ga novi vlasnici, inače bračni par, poželjeli preurediti u svoj idealni životni prostor.

- Temeljito je renoviran; mijenjane su sve instalacije, podne i zidne obloge, nabavljen je nov namještaj; kuhinja i kupaonica, sačuvan je jedino stari hrastov parket slagan u riblju kost, koji je pobrušen i lakiran. Bio je naime u dobrom stanju pa su ga vlasnici odlučili zadržati, a osim toga, on nudi dozu starinskog šarma, odnosno povezuje modernizirani stan s vremenom u kojem je nastao. Tako se htjela unijeti atmosfera koju pruža ovakva vrsta gradnje. Otvori, vanjski i unutarnji, također su obnovljeni, ali se sačuvao stari oblik, pa stan još uvijek krase visoka, dvostruka vrata, od kojih neka imaju staklene fronte - priča poznata dizajnerica Mirjana Mikulec koja je sa svojim timom vodila projekt renovacije i uređenja. Dodaje da raspored prostorija nije mijenjan, a pregradni zidovi nisu dirani. Iznimka su jedino kuhinja i kupaonica. Kupaonica se proširila u prostor hodnika, a kuhinja u kupaonicu. Kuhinja je tako postala veća, da bi u nju stao i kuhinjski otok te da bi bilo dosta prostora za skladištenje i kuhanje.

U boravku dominiraju nenametljivi tonovi sive s efektnim akcentima tirkizne koja je u prostor unijela dozu svježine

Inače, stan je savršeno organiziran, a sastoji se od kuhinje, dnevnog boravka, blagovaonice, velikog ulaznog hodnika, spavaće sobe, garderobe i gostinjske sobe. Dio je stana i lođa koja je zatvorena i prenamijenjena u stakleni vrt. Osim te uloge (za opuštanje), služi i kao vešeraj.

Veliki ulazni hodnik povezuje spavaću sobu s garderobom i blagovaonicu s dnevnom sobom. Dakle, samo iz spavaće je moguć pristup garderobi. Vlasnici, otkriva Mirjana Mikulec, nisu imali nikakvih posebnih želja prilikom uređenja, osim da stan, budući da kvadrati to omogućuju, ima i garderobni prostor.

- U interijeru prevladavaju neutralne boje, prirodni materijali poput drva, pamuka i baršuna s vrlo decentnim uzorcima. Namještaj je uglavnom nabavljen u trgovinama i nema dizajnerskih komada - priča dizajnerica i dodaje da je svim prostorijama u stanu zajedničko to što su prilično velike kvadrature, naročito za današnje standarde. No, kako je riječ o starom građanskom stanu, ta činjenica nimalo ne iznenađuje. Budući da u stanu žive samo dvije osobe, nije bilo potrebe smanjivati i pregrađivati prostor kako bi se dobilo više soba.

- Kuhinja je inspirirana starinskim kuhinjama, koje su bile velike, zasebne, prostorije u kojima se nekoć živjelo veći dio dana. Vlasnici vole kuhati, tako da nisu ni pomišljali povezati kuhinju u otvoren prostor s blagovaonicom i boravkom. Zahvaljujući kuhinjskom otoku, u kuhinji se može i objedovati, a kada su gosti na večeri, onda se druženje uz hranu odvija u blagovaonici. Ona je povezana s dnevnim boravkom dvokrilnim vratima. Riječ je o prostoriji u kojoj je najviše prisutna klasika i u kojoj je od namještaja stavljeno samo ono nužno - blagovaonički stol sa stolcima. Tapecirani stolci, štukature, trio visilica od prozirnog stakla i dominacija bež nijansi unose profinjenost i otmjenost u ovaj dio stana i čine ga decentnim. Široka vrata iz blagovaonice pružaju nesmetanu komunikaciju s boravkom, koji je također u neutralnim nijansama.

No, za razliku od blagovaonice, ovdje dominiraju nenametljivi tonovi sive, s efektnim akcentima tirkizne, koji su dali dodatnu nježnost prirodnu za ovu nijansu. Tirkizna je unijela i dozu svježine, jer siva može lako zapasti u monotoniju, a sjajne staklene i mramorne površine donijele su malo glamura. Ova prostorija koncipirana je tako da njezina glavna zadaća uređenjem bude odmor - opisuje Mirjana Mikulec.

Najupečatljiviji detalj u spavaćoj sobi svakako je tapeta duž cijelog zida iza kreveta, motiv iz jednog Van Goghova ulja na platnu

Vlasnici kažu kako su ljubitelji lijepih predmeta koji se ne ističu u interijeru, ali se zato s njim genijalno nadopunjuju

Osim blagovaonice i kuhinje, još su dvije prostorije u stanu povezane, i to iz sasvim praktičnih razloga. Riječ je o spavaćoj sobi i prostranoj garderobi. Najupečatljiviji detalj svakako je tapeta iza kreveta, motiv iz jednog Van Goghova ulja na platnu. Dominiraju također neutralni tonovi prirodnog drveta i bež nijansa pijeska, s akcentima tamno zelene, na kaminu i stilskoj fotelji od baršuna s tabureom. Nadalje, u spavaćoj sobi, kao i dnevnoj, zadržan je starinski kamin u tamno zelenoj nijansi. Takvi kamini, kaljeve peći, danas su prava rijetkost u stanovima, tako da su ga vlasnici željeli zadržati i dali ih restaurirati.

Garderoba je čitavim jednim dijelom pretvorena u ugradbeni ormar čije su fronte presvučene u ogledalo, što je dalo dubinu prostoru. Kao stilski kontrapunkt, nasuprot ormara nalazi se bijela komoda s ukladama, što je poveznica s klasikom.

Foto: Darko Mihalić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. ožujak 2024 20:14