KUĆA MJESECA

Klasični eksterijer vile u Svetom Filipu i Jakovu skriva interijer koji oduševljava

 SAŠA ĆETKOVIĆ
Izrazito klasična arhitektura vile, što nije moj primarni stil pri projektiranju, natjerala me izaći iz poznatog - ističe dizajnerica

PROFIL

Naziv: Villa Val

Lokacija: Sv. Filip i Jakov

Vlasnici: Obitelj Križanović, Maja i Miro

Projekt interijera: Studio Karas

Preduvjet svakog uspješno realiziranog projekta je kvalitetna i zahvalna suradnja na relaciji investitor - dizajner - izvođač radova. Do takve suradnje ne dolazi se jednostavno ni preko noći, za nju je potrebno vrijeme i otvorena komunikacija uz povjerenje i poštovanje, uvažavanje želja, ali i prihvaćanje novih ideja...

image
SAŠA ĆETKOVIĆ

Dizajnerici Tini Kurpez bilo je vrlo izazovno kreirati interijer vile izrazito klasične arhitekture u Sv. Filipu i Jakovu što, priznaje, nije njezin primarni stil pri projektiranju. To ju je, pak, natjeralo da “izađe” iz poznatog. Pogledajte rezultat!

image
SAŠA ĆETKOVIĆ

SAMOSTOJEĆI UMIVAONIK

Kao nastavak ulaznog prostora smješten je samostojeći umivaonik koji djeluje kao skulptura u čijoj se pozadini nalaze obloga od prirodnog oraha i stablo mlade masline

Potvrđuje nam to i vodeća hrvatska dizajnerica interijera Tina Kurpez iz Studija Karas, koja već godinama u svojim projektima surađuje s Mirom Križanovićem, vlasnikom tvrtke za izradu namještaja po mjeri. Tako su nedavno uspješno realizirali još jedan projekt, ali ovaj put u malo izmijenjenim ulogama. Naime, obitelj Križanović odlučila je u Sv. Filipu i Jakovu sagraditi kuću za odmor, a uređenje njezina interijera prepustila je upravo Tini Kurpez.

image
SAŠA ĆETKOVIĆ
image
SAŠA ĆETKOVIĆ

KONTRAST

Budući da je zadatak bio stvoriti ugodan i luksuzan prostor, zidovi su u tamnijim zemljanim tonovima. Nasuprot tome, kupaonice su svijetle i prozračne. Pod cijele kuće također je obložen svijetlom keramikom koja se proteže i na terase

image
SAŠA ĆETKOVIĆ
image
SAŠA ĆETKOVIĆ

- Miro dobro poznaje moj rad i stil koji preferiram. Nakon što je odlučio ići u investiciju, odmah mi je ponudio suradnju i povjerio projektiranje interijera vile koja je namjenjena za najam, ali i za ljetni i zimski odmor samih vlasnika. Naravno, njegova stolarija Inros je u cijeloj vili izvela sve potrebne stolarske radove, tako da se ovdje suradnja događala na raznim nivoima - kaže Tina sa smiješkom.

Tempo projektiranja, ali i izvedbe, bio je, dodaje, vrlo intenzivan. Od prvog bagera do potpuno gotovog objekta trebalo je tek nešto više od godine dana, a rezultat je Vila Val suvremenog i luksuznog, ali prije svega ugodnog interijera.

image
SAŠA ĆETKOVIĆ

RASVJETA

Sva rasvjeta nabavljena je u Noxu, a dizajnerica izdvaja elegantne viseće lampe u spavaćim sobama uz krevete proizvođača Lodes

- Izrazito klasična arhitektura vile, što nije moj primarni stil pri projektiranju, natjerala me izaći iz poznatog. Bilo je izazovno kreirati interijer koji neće odudarati od klasičnog eksterijera, a opet zadržati prepoznatljiv stil i karakter - kaže Tina, dodajući da su vlasnici imali samo jedan zahtjev: kreirati suvremen, ugodan interijer za kvalitetan ljetni i zimski odmor njih samih ili gostiju koji unajme vilu. U svemu ostalom ostavili su joj odriješene ruke.

- Naravno, pazili smo na budžet te kombinirali materijale i elemente koji djeluju kao cjelina - ističe.

image
SAŠA ĆETKOVIĆ
image
SAŠA ĆETKOVIĆ

SOBA NA SREDNJOJ, ULAZNOJ ETAŽI KORISTI SE KAO PROSTOR ZA DRUŠTVENE IGRE, ALI I KAO RADNI PROSTOR

image
SAŠA ĆETKOVIĆ

Vila površine 350 četvornih metara sastoji se od tri etaže. Budući da je smještena na kosini, ulazi se u srednju etažu u kojoj su kuhinja s velikim blagovaonskim stolom te dnevni boravak s pogledom na more. Na istoj etaži smještena je i spavaonica koja se primarno koristi kao prostor za društvene igre, a može poslužiti i kao radna soba.

- Prostorijin trosjed Revolve pokazao se kao idealan odabir za ovu prostoriju jer se lako pretvara u kvalitetan ležaj - dodaje Tina.

image
SAŠA ĆETKOVIĆ
image
SAŠA ĆETKOVIĆ

SVAKA SPAVAONICA IMA IZLAZ NA TERASU S POGLEDOM NA KORNATE ILI DIREKTNI IZLAZ NA TERASU S BAZENOM

image
SAŠA ĆETKOVIĆ

Iz ulaznog prostora se stubištem spušta prema etaži s dvije luksuzne spavaonice. Iz svake od njih izlazi se na bazen. Također, dvije spavaonice smještene su na katu, svaka sa svojom prostranom terasom s predivnim pogledom na Kornate. Kako u kući istovremeno može boraviti deset osoba, ideja je bila da svatko može pronaći svoj mirni kutak.

Budući da je zadatak bio stvoriti ugodan i luksuzan prostor, zidovi su u tamnijim zemljanim tonovima. Nasuprot tome, kupaonice su svijetle i prozračne te opremljene elementima kupljenima u Špini. Pod cijele kuće također je obložen svjetlom keramikom koja se proteže i na terase, što unutarnji i vanjski prostor stapa u skladnu cjelinu.

- Tamniji tonovi s jedne strane djeluju elegantno, ali ako se ne uravnoteže i ne koriste ispravno mogu djelovati tmurno i teško. Zato sam u prostoru koristila pigmentirana ogledala, koja se u spavaonicama na katu pojavljuju kao zidna obloga stopljena s kupaonskim vratima, a u spavaonicama na najnižoj etaži postavljena su na vrata garderobnih ormara - kaže.

image
SAŠA ĆETKOVIĆ
image
SAŠA ĆETKOVIĆ
image
SAŠA ĆETKOVIĆ

Na materijalima za kuhinju nije se štedjelo, a ideja je bila koristiti one kvalitetne, vizualno atraktivne te istodobno otporne i jednostavne za održavanje. Kuhinjski elementi tako su izrađeni od Fenixa s keramičkom radnom pločom. Dnevnim boravkom, pak, dominira kamin koji je izradio gospodin Lipić, foteljice su u boji cigle, a prostrani četverosjed nabavljen je u Enza Homeu. Na velikim staklenim stijenama lagani su mrežasti zastori koje je predložila i izradila Silvana iz Vires Nobilis, a u spavaćim sobama lagani zastori svijetle boje koji daju mekoću prostoru, ali i debeli gusti zastori koji potpuno sprečavaju prodor svjetla.

Većina namještaja u vili rađena je po mjeri u stolariji Inros. Interesantno je da su po mjeri rađeni i kreveti i taburei, odnosno sjedalice u spavaonicama te ulaznom prostoru. Također, Švas art je izradio željezne šipke za vješanje odjeće, a bravarija Kolar iz Čakovca okrugle stoliće, etažere.

image
SAŠA ĆETKOVIĆ

SAUNA, ROŠTILJ...

Vila je na parceli površine 1200 četvornih metara. Uz bazen, tu je i posebna kućica sa saunom, vježbaonicom i tušem, a pokraj njih je natkriveni roštilj s velikim blagovaonskim stolom

- Veliki izazov bio mi je organizirati kvalitetan ulazni prostor, u koji su smješteni svi potrebni sadržaji, a koji i izgledom kvalitetno uvodi u interijer koji slijedi. Uspjela sam osmisliti klupicu koja služi i za odlaganje, ali i skriveni prostor za odlaganje obuće i kaputa. Kao nastavak ulaznog prostora, u dijelu koji vodi prema igraonici, smjestila sam samostojeći umivaonik koji djeluje kao skulptura u čijoj se pozadini nalazi obloga izrađena od prirodnog oraha te stablo mlade masline. Koristiti se umivaonikom, oprati ruke i osvježiti se pri ulasku u kuću, a pri tome ne ulaziti u prostor odvojene kupaonice, ideja je koju često primjenjuje u prostorima koje kreiram - kaže Tina Kurpez.

Vila je na parceli površine 1200 četvornih metara. Uz bazen, tu je i posebna kućica sa saunom, vježbaonicom i tušem, a pokraj njih je natkriveni roštilj s velikim blagovaonskim stolom - sve osmišljeno i posloženo za druženja tijekom kasnih ljetnih i jesenskih večeri.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. travanj 2024 21:19