TIP-TOP

Klasični primjer skandinavskog stila u stanu od 48 kvadrata, a glavnu ulogu igra zelena kuhinja

 Bjurfors
Stan je u potpunosti preuređen 2020. godine i zapravo je mijenjano sve, od svih instalacija pa do podova i zidova

Dobrodošli u ovaj prekrasno renovirani stančić u Sundsvallu u Švedskoj. Novi dom od svega 48 metara četvornih osmišljen po idejama novog mladog vlasnika. Kako saznajemo vlasnik je sam pažljivo birao boje i materijale kako bi postigao dosljednost u cijelom domu.

image
Bjurfors
image
Bjurfors

Prostor se nalazi na prvom katu stambene zgrade i ima samostalni ulaz koji vas šarmira na prvi pogled. Stan je u potpunosti preuređen 2020. godine i zapravo je mijenjano sve, od svih instalacija pa do podova, zidova i u konačnici namještaja i stila. U novom stanu je postavljen svježe brušeni hrastov parket koji je premazan s tvrdim voskom koji sadrži bijelu pigmentaciju dok se ispod njega skrivaju električne instalacija za podno grijanje.

image
Bjurfors
image
Bjurfors
image
Bjurfors
image
Bjurfors
image
Bjurfors

Otvoren i ugodan tlocrt između kuhinje i dnevnog boravka s izlazom na balkon lijepo je smješten uz šumu na prekrasnom sunčanom položaju. Visoki strop od skoro 3 metra daje stanu osjećaj prozračnosti i veličine unatoč malom broju kvadrata. Samo uređenje interijera je, naravno, u skandinavskom stilu, kao tipični primjer koji bi mogao stati na naslovnicu. Bez ikakvog pretjerivanja ili kićenja, Šveđani znaju vrlo dobro prije svega stvoriti dom. Njihova filozofija uređivanja daleko je od dekoriranja zatečenih kvadrata, pristup koji oni imaju oblikuje žive prostore koji odražavaju karakter svojih vlasnika, a samim time i stvaraju bliskost pravog ugodnog doma.

image
Bjurfors
image
Bjurfors
image
Bjurfors
image
Bjurfors
image
Bjurfors

Tako je u ovom slučaju, mali dnevni boravak iako izgleda kao zasebna zona usko je spojen s kuhinjom i djelom za blagovanje. Bez napadnih naglasaka ovi prostori se vizualno odvajaju u odabiru boja, gdje su u boravku korištene nježnije nijanse sive i prirodne boje svijetlog drva, dok se Ikeina kuhinja našla u snažnoj, dubokoj i mističnoj zelenoj boji, koju u posljednje vrijeme svi priželjkujemo u našim domovima, stvarajući tako kontrast u prostoru, a ujedno dajući osebujan karakter cijelom domu. Ista kombinacija boja nastavlja se i u jedinoj spavaćoj sobi u stanu, gdje su zidovi divno zeleni, a detalji poput zavjesa i ormarića su se našli u nešto tamnijoj sivoj boji kako bi dali težinu prostoru. U ovom dijelu se još skriva i ugradbeni ormar koji vrhunski iskorištava jako skučen prostor idući u visinu. Osim spomenutih prostora u stanu se smjestila još i kupaonica koja je također izvor spokoja i ugode u stanu, jednostavno uređena u sivim i bijelim nijansama čistih linija tu ulazni predprostor koji ljubazno dočekuje ili otpravlja goste u svome kutku koji je opremljen svime što je potrebno.

image
Bjurfors
image
Bjurfors

Na samom kraju slobodno vam možemo priznati da ćemo sačuvati ovaj primjer uređenja u našoj arhivi tako da jednog dana kada budemo preuređivali naš stan znamo oblikovati odličan interijer, a povrh toga još i bolji dom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. srpanj 2022 07:23