Raj za knjigoljupce

Knjižara kao iz najboljih SF filmova. Kad su police za knjige kao umjetnička instalacija

 X+Living
Smještena u kineskoj regiji Shenzhen ova izvanredna knjižara svojim dizajnom odaje počast napretku grada

Nekada malo ribarsko selo, regija Shenzhen pretvorila se u jedan od najnaseljenijih kineskih gradova. Otkako je 1980. godine postalo posebna gospodarska zona, ovo područje ima globalnu zajednicu poduzetnika i vizionara koji su pomogli u oblikovanju dinamičnog grada koji danas stoji. Prošlog mjeseca u Shenzhenu se pojavila izvanredna nova knjižara Shenzhen Zhongshuge, čiji su arhitekti u X + Livingu željeli odati počast transformaciji i napretku grada kroz dizajn.

image
X+Living

“Ova postignuća i povijest rezultat su znoja i napornog rada vizionara. Grad su iskovali bezbrojni sanjari”, rekla je Li Xiang, osnivačica šangajske arhitektonske tvrtke za Architectural Digest. Tvrtka je poznata po svojim hirovitim i izvanrednim projektima, uključujući dječji vrtić inspiriran Antonijem Gaudijem u Huzhouu u Kini.

image
X+Living
image
X+Living

U ranim fazama projekta, Xiang i njezin tim smislili su kako bi mogli stvoriti knjižaru koja će predstavljati povijest grada. “U procesu istraživanja kulturne pozadine ovog grada, shvatila sam da mogu projektirati prostor koji bi mogao postati simbol samog Shenzhena, kao uključivog i živopisnog grada migranata, odajući počast svima onima koji su se borili za stvaranje povijesti u ovom gradu”, kaže Xiang.

image
X+Living
image
X+Living
image
X+Living
image
X+Living

Unutar knjižare od 1300 četvornih metara obložene knjigama, kroz prostor prolazi masivno, zavojito, bočno stubište koje povezuje ulaz knjižare s izlazom. Impresivna polica za knjige predstavlja samu povijest, prema Xiangu, istovremeno simbolizirajući brzinu kojom je ovo područje Kine cvjetalo i raslo. "Razvoj povijesti se vrti i uvija, a povijesna putanja za napredak društva od strane tih vizionara sažeta je u hijeroglifske spiralne ljestve", objašnjava Xiang. "Ovo su ljestve povijesti koje su se gradile tijekom nebrojenih sati, prenoseći osjećaj da se povijest gura kroz vrijeme velikom brzinom."

image
X+Living

Stubište služi i kao simbolična umjetnička instalacija i kao funkcionalna polica za knjige, gdje kupci mogu pregledavati književne favorite. Za ovo djelo Xiang je inspirirao suvremeni umjetnik Anish Kapoor, točnije njegov rad Memory, koji je prvi put vidjela u Deutsche Guggenheimu u Berlinu. Baš kao što se čini da Kapoorova čelična skulptura prkosi gravitaciji, tako se izgleda i masivna spiralna polica za knjige u knjižari.

image
X+Living

Arhitekti X + Livinga koristili su drugačiju estetiku kada su pristupili dječjoj sobi u Shenzhen Zhongshugeu. Oslikani vrtuljak može poslužiti i kao stol na kojem djeca mogu sjediti i čitati. Arhitektonski tim koristio je jednostavne grafike i linije - koje podsjećaju na djetetove poteze kistom - kako bi stvorio mali dvorac i panoramsko kolo, koji također služe kao police za knjige. Odabirom palete boja tople narančaste i ružičaste, u kombinaciji s hladnom plavom i ljubičastom, arhitekti su željeli da ovaj prostor dočarava radosna i zabavna sjećanja iz djetinjstva. Shenzhen Zhongshuge je završena u studenom 2021. i trenutno je otvorena za javnost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. travanj 2024 08:02