Stadion na platou uz Savu

KOJA MOĆNA GRAĐEVINA! Pogledajte kako bi izgledao novi stadion u Zagrebu prema zamisli studija 3LHD!

Projekt koji bi u grad doveo vrhunski sport, zabavu i business ostao je samo na papiru

Studio 3LHD odabrao je za svoj rad projekt Gradskog nogometnog stadiona na Kajzerici u Novom Zagrebu, sudjelovao je na natječaju, no nije pobijedio, nego je u kategoriji posebna nagrada. Projektirani stadion za više od 50.000 posjetitelja pridonosi suvremenom skylineu grada, a svojom pojavnošću osigurava dolazak vrhunskog svjetskog sporta, zabave i businessa u grad. Prostor je podijeljen je u tri zone, sukladno projektnom programu, odnosno u tri faze gradnje. Njihova vizija obuhvaća šire područje od samog stadiona, to im je bilo važno.

- Stadion smo smjestili uz savski nasip, na područje Hipodroma, a ne na područje Zagrebačkog velesajma, kako je predviđeno natječajnim zadatkom. Smatramo da pomicanjem stadiona prema Savi u sportsko-rekreativnu zonu Hipodroma i na uzdignuti veliki pristupni plato on postaje prepoznatljiv simbol - novi landmark Zagreba vidljiv s obje obale rijeke. Nameće se kao moćna i samostalna građevina koja dominira prostorom Hipodroma, zelene zone Save i Bundeka - kaže Marko Dabrović, jedan od osnivača 3LHD-a. Time istovremeno čuvaju urbanističko arhitektonsku strukturu Velesajma, njegov urbani raster, neke značajne objekte i omogućuju ubacivanje nekih novih objekata i tipologija. Ovo područje ima svoju urbanističku povijest i gradnjom Velesajma je uspostavljen urbanistički raster koji na sebe može primiti zaista različite funkcije/tipologije.

- Području Novog Zagreba uvijek je nedostajalo izgrađenih javnih sadržaja i Velesajam je bio jedina zona čitava planirana za javne prostore. Međutim, karakter i program Zagrebačkog velesajma, proljetni i jesenski, nije omogućavao stalno dnevno korištenje. Pozicioniranjem stadiona u tu zonu Velesajam – Hipodrom, koja je centralna u odnosu na poziciju grada, stadion s preuređenim Velesajmom postaje generator novih javnih sadržaja uz postojeću zelenu zonu savskog nasipa i Bundeka. Smatrali smo da novi Hipodrom treba izmjestiti u područje Blata kod bivše Sveučilišne bolnice - rekao je Dabrović.

Unutar novoformiranih kazeta - postojećih "blokova" - smještaju se hoteli, kongresni centar, javni prostori, shopping mallovi, poslovni centri i, obavezno, stanovanje. Integracija svih ovih sadržaja osigurava cjelodnevni život centra i donosi Novom Zagrebu dugoočekivani društveni centar grada.

- Volimo se baviti urbanim prostorom i projektima koji svojim potencijalom ideja omogućuju razvoj centralnih zona gradova, koji revitaliziraju zapuštena područja grada i nude nove sadržaje za kvalitetan život i rad stanovnicima svih dobi i socijalnog statusa - zaključuje on.

Render: Boris Goreta

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 07:23