COOL MJESTO

KOJE ZABAVNO MJESTO ZA KUĆNE LJUBIMCE. IDEMO U RIJEKU! Veterinarska ambulanta Trsat čiji izgled potpisuje dizajnerica Svjetlana Despot

Kod preuređenja se moralo paziti da u prostor stanu svi potrebni sadržaji: čekaonica, operacijska sala, ured, a opet da sve bude upečatljivo i cool

Znate li da u Hrvatskoj postoji posve drugačija, potpuno cool veterinarska ambulanta koja oduševljava sve koji uđu u nju lijepim, zabavnim i promišljenim dizajnom? Da ne spominjemo kako se i oni kojima je namijenjena - ljubimci, u njoj osjećaju genijalno (to su nam povjerili sami vlasnici ljubimaca koji su tamo redovni gosti).

Na tragu toga, i mi smo odlučili posjetiti ovo mjesto koje izaziva osmijeh na lice i saznati kako je nastala ideja o uređenju.

Veterinarska ambulanta Trsat nalazi se, logično, na Trsatu u Rijeci, a vodi je doktor Sanjin Polić.

Duhoviti likovi pasa i mačaka, odjevenih u prigodnu odjeću, signaliziraju određenu prostoriju u koju se ulazi

Optimalno

- Priča o preuređenju ambulante započela je jer je i moj pas dugogodišnji posjetitelj ove ambulante. Prostor mi je bio poznat, a ambulanta, iako jako uredna, vapila je za renoviranjem i jasnijom organizacijom funkcija određenih prostora. Radi se o prostoru od oko 95 četvornih metara unutarnjeg prostora i nešto terase. To je, zapravo, nezahvalan prostor u čiju arhitekturu nismo mogli žešće zadrijeti, osim rušenja ponekog pregradnog zida i izgradnje novog. No, morali smo projektirati na način da se osigura optimalno korištenje postojeće kvadrature i udome potrebni sadržaji, a to su čekaonica, toaleti za klijente, prijemna ambulanta, laboratorij, operacijska sala i njezin pretprostor, RTG, soba za oporavak, ured, garderoba te toaleti za osoblje - ispričala nam je renomirana riječka dizajnerica Svjetlana Despot, koja potpisuje projekt interijera, dok joj je suradnik na ovom projektu bila mlada arhitektica Martina Babić, sada već stalna članica njezina studija.

- Na samom ulazu u ambulantu, kao prvi kontakt s ljubimcima i njihovim vlasnicima, smještene su zone za sjedenje, namjerno jake poput naranče, naizmjenice niske i visoke, koje usput služe za odlaganje košara ljubimaca, a sve ispred tamnog zida na koji smo u nizu postavili “ozbiljne” portrete povećih dimenzija, pasa i mačaka namjerno na crnoj podlozi. Obožavam crnu otkad znam za sebe i nosim je oduvijek. Crna je genijalna nijansa jer integrira sve boje u sebe - smije se dizajnerica Svjetlana Despot, koja priznaje kako je nakon tih “ozbiljnih” prostornih intervencija u njezinoj glavi krenulo sve kao u nekom filmu Wesa Andersona.

Praktično

Tako se čekaonica dogodila unutar mrče opne s dodatkom naranče koja se nastavlja u prijemnoj ambulanti, pa je tako nastala i ideja novog logotipa. Kako zalazimo u ostale prostorije ambulante, scenografija se zahlađuje ambulantnom bijelom kojoj dodajemo grašak kao boju radne i zidne plohe, a sve to kao osnova za duhovite likove pasa i mačaka, odjevene u odjeću, koji signaliziraju određenu prostoriju. Tu je redom zgužvani shar pei odjeven u kirurga koji obilježava operacijsku salu, a tu je i chihuahua kao medicinska sestra na ulazu u laboratorij, zatim bigl u odijelu ispred ureda i pekinezer s termometrom i ledom na glavi na ulazu prostorije za oporavak... Sve to popraćeno je nekim šaljivim tekstom.

- Gotovo svaki komad inventara dizajniran je posebno za ovu veterinarsku ambulantu, a sve mora biti vodonepropusno, otporno na abraziju i agresivna sredstva za dezinfekciju. U ambulantama je praktičnost i način održavanja važnija od estetike, tako da mjesta nema za lakirani i fini namještaj, već se koriste laminati, kompaktni laminati i ostali otporni materijali - otkrila je dizajnerica Svjetlana Despot i dodala kako joj je ovaj projekt posebno drag jer je inicijalno zamišljen kao humoristička, zabavna scena koja prvenstveno veseli vlasnike ljubimaca.

Više o radu i projektima Svjetlane Despot možete saznati na njezinoj web stranici www.data-decor.com.

Foto: Marko Mihaljević

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 07:26