IZVOLITE UNUTRA

Koliko ideja za uređenje ulaza! A neke od njih ne koštaju baš ništa

Imamo samo jednu priliku ostaviti prvi dojam, zar ne? Kod stanova i kuća to pravilo srećom ne vrijedi. Svaki put kad otvorite ulazna vrata, vašem se domu pruža prilika da svojim izgledom zabljesne baš kao prvi put. Malo pospremite, malo promijenite - i iznenadite sami sebe kad sljedeći put otvorite vrata svoga doma. Evo inspiracije u ogromnim količinama.

Dok neki sretnici imaju pravi ulaz u kuću, većina nas je zaglavila s nekakvim skučenim kutom ili uskim hodnikom umjesto stvarnog predvorja. Srećom, internet je prepun ideja za uređenje različitih ulaza u vlastiti dom i, kao što ćete vidjeti na fotografijama koje smo okupili ovdje, za dobru organizaciju prostora i sitnica čak vam nije potreban ni garderobni ormar.

Od prevelikih zrcala do jednostavnih kuka na koje se mogu objesiti kaputi, jakne, marame, šeširi… pogledajte pregršt načina na koje su ljudi svoje skromne ulaze u kuću pretvorili u elegantan i organiziran prostor u kojem se i dalje čuvaju brojne stvari.

Umjetnički dojam

Ovako kombiniran s elegantnim stolom konzole, ovaj eklektični zid pokraj stubišta, nalik na zid galerije, pretvara prazan zid u luksuzni prizor na ulazu.

Umjetnički dojam u svome prostoru možete postići i uz pomoć printeva, fotografija, uokvirenih dekorativnih razglednica. Bitno je da od početka, kao što je pokazano na gornjoj slici iz SF Girl by Baya, uspostavi umjetnički ton koji vrijedi i za ostatak vašeg prostora.

Neonski roza vrata možete postići s par bočica spreja ako ste odvažni poput vlasnice ovoga stana, a to je blogerica Elsie Larson koja radi za Domino. Par ikoničkih ili trendi sitnica (kao što je ove godine neizostavni kaktus, može i od plastike) - i eto efekta.

Ipak biste za svoja vrata izabrali neku drugu boju, a ne roza? Okej, može i žuta. U magazinu Redbook pokazali su nam kako to izgleda. Atraktivno i potpuno drugačije od svega drugoga!

Ako imate visoke stropove, "usidrite" pažnju na ulazu na jedan veći komad - plakat ili sliku, kao što pokazuje slika iz Homepolisha. Izgledat će smjelo i sofisticirano, a ako je takav vaš stil, pokažite to već na ulazu.

Zabavan geometrijski uzorak kreiran bojom zida kakav vidimo na ovoj slici iz SF Girl by Bay, navest će svakog da se osmijehne na ulazu u stan.

Uska klupa ima dvostruku funkciju - kao polica za sitnice i kao zaklon za kutije u kojima ima još tko zna koliko sličnih sitnica. Na slici gore je ulaz koji je u svome domu uredio umjetnik Jenny McCown.

Ovaj kompaktni ulaz stana objavljenog u Design*Spongeu ima sve što treba imati jedan foaje: vješalice na koje se mogu odložiti torbe, kaputi i druge sitnice, klupu na koju možete sjesti dok se obuvate i nešto što će vam izmamiti osmijeh kad uđete - a to je ova prekrasna sablja (ove sezone opet jako trendi biljka) u dekorativnoj pletenoj košari.

Klupica čini čuda

Svom umornom i starom ulazu možete udahnuti život dodajući mu jednu podstavljenu klupicu s modernim uzorkom i par detalja žive boje, kao na slici iz A Cup of Jo.

Obična, jednostavna niska klupa, kao ova gore koju je objavio Design*Sponge u jednom vrlo šik interijeru, može transformirati prilaz stubištu i pretvoriti ga u funkcionalan i prekrasan foaje.

Klupa, ogledalo, biljke - još jedna divna kombinacija. U kreiranju dojma urednosti ponavljanje je majka mudrosti: uočite dva jednaka jastučića, tri cvijeta u jednakim teglama...

Hodnik može izgledati pregenijalno i zbog pločica koje ste stavili na pod. Pogledajte kako atraktivno izgleda ovaj crnobijeli patchwork od pločica iz Design*Spongea.

Posebno kad je riječ o starim zgradama, ulaz u kuću može se divno osuvremeniti odvažnim izborom podnih pločica.

Ako je ulaz dovoljno velik i ako izgleda praznjikavo i hladno, sve to može promijeniti jedan prikladan i vrlo moderan tepih poput ovoga na slici. Nisu sporedne ni uloge lustera i ogledala, ali tepih je odredio ton i štih zajedničkog nastupa.

Uska, posve uska konzolica uzduž hodnika, kakvu vidimo na slici gore, dat će tom uskom prolazu ono nešto što ima i pravi foaje! Kao prvo, prostor za pohranu, kao drugo - mjesto na koje možete staviti vazu i tako ostaviti dojam većeg prostora.

Malo je stvari koje kući mogu dati tako seksi auru kao što su tamno obojani hodnik i vrata. Kao što vidite na gornjoj fotografiji iz Design Milka, dizajnerica Tali Roth obojala je svoja vrata i hodnik u istu, gotovo crnu boju kako bi dobila dramatičan ulaz u kuću.

Ova tamnoplavi ulaz, posuđen iz Homepolisha, zapravo je kućni transformer - sada izazovno mračan i udoban foaje prije je bio obični veliki garderobni ormar. Zgodno, zar ne?

Sretne kombinacije

Evo sretne kombinacije svijetlog i mračnog! Dokle god je veći dio prostora (uključujući pod) u svijetlim nijansama, tamne će samo akcentuirati prostor, a ne gušiti ga.

Crno-zlatna konzola na fotografiji iz Studija McGee naglašava zemljane boje koje dominiraju ovim ulazom. Relativno simetričan prizor koji pružaju poredane košare ispod, i jednake dvije lampe na konzoli, najavljuju da ulazite u lijep i balansiran dom u kojem se ljube suprotnosti.

Zanimljiv stolić na ulazu - poput ove "naborane" uske konzole koju smo našli na Homepolishu - izgledat će sjajno u neutralnom okruženju hodnika. S takvim posebnim komadom pokućstva u prostoriji treba biti umjeren - ostale stvari neka budu vrlo obične i jednostavne.

Ako je ulazni hodnik u vašu kuću tek zid od stubišta, kao ovaj iz magazina Domino, ova fotografija može vam ponuditi puno inspiracije. Naslažite slike u okvirima jedne pokraj drugih, neka se malo i preklapaju, a s dvjema identičnim klupicama stvorite dojam repetitvnog sklada.

Jedna jako jako profinjena komodica-ladičarka, poput ove iz Marcus Designa, izvrsno je rješenje za uske prostore. Ne biste vjerovali koliko stvari stane u ove duboke ladice.

Razbarušeni red

Ako vam je ulazni hodnik malen, stolić u njemu može biti još manji od najmanjega na koji ste pomišljali. I ova mala vješalica s kukicama, u kombinaciji sa stolićem i stolicom, u tren oka će podignuti dojam ulaznom hodniku.

Ako uopće nemate predsoblje, nego se ulazi direktno u dnevnu sobu, onda je izvrsno rješenje odijeliti prostor kod ulaza jednim krupnim komadom namještaja kao što je ovaj kauč na slici, i stvoriti malo odaha u prostoru do vrata uz pomoć stolića, ogledalca i par dekorativnih sitnica.

Bijele kukice za vješanje garderobe na bijelom zidu. Kada se ne koriste, gotovo ih nećete ni vidjeti. A kada se koriste, stvaraju dojam da vaše torbe, šeširi, šal tu stoje kao elementi dekoracije.

Još jedna varijanta bijele na bijeloj. Ovaj put, repetitivni su nizovi običnih drvenih izboja koji će služiti dijelom kao vješalice, dijelom kao ukras. Uradi sam verzija jedina je dostupna - a zaista nije zahtjevna. Pokušajte kod ugradnje drvenih štapića koji glume vješalice ipak kreirati bar malen kut, odnosno nagib nagore, tako da predmeti okačeni na vješalice sa njih ne klize. Druga stvar koju možete napraviti s ovakvom garderobicom: na one drvene izboje koje ne koristite za vješanje, položite daske u istoj boji i dobit ćete police!

Policu u hodniku možete ispuniti i obiteljskim fotografijama, kao u ovom ulaznom prostoru koji je objavio A Cup of Jo. Tako će vaš dom odmah s vrata početi pričati o vama.

A možete staviti i neke druge fotografije koje će pričati neku manje osobnu priču. U ovom iznajmljenom domu na slici gore, stanari (Jake Berkowitz i John Ruggiero) kreirali su lijep i uredan ugođaj s dva paralelna niza - niza vješalica s kaputima i niza okvira s "izložbom" umjetnih kukaca.

Poslastica za oči

Ogledalo koje će zabljesnuti, a ujedno i vizualno povećati prostor, može biti i modni statement. Ovom okruglom ogledalu su dodane resice od užeta kako bi se postiglo malo drame i dinamike, bez zadiranja u neutralne palete boja i materijala.

Ah, ovo! Hodnik u kojem će svatko stati i zagledati se u zid! Zidna tapeta u malom prostoru hodnika može napraviti čudo, a kad se sretno spoji s ovakvim primjerkom klupice i jednako impresivnom a jednostavnom biljkom, ne može izostati divljenje.

Ne mogu svi ulazi izgledati kao da u stanu nitko ne živi. Sve u svemu, ispada da sve što nam treba kod ulaza jesu: polica, nešto vješalica i ogledalo. Ono će povećati prostor, spasiti nas od blamaže kad pokušamo izići iz kuće s ručnikom na glavi, ali i pružiti mogućnost da u malom prostoru pogled ne pada samo na druge nabacane stvari.

Nekoliko čvršćih drvenih kištri za voće mogu poslužiti kao otvoreni ormarić za cipele.

Sve što vam treba da jedan starinski ulaz u kuću pretvorite u nešto privlačnije je - jedna vrlo moderna, seksi zlatna lampa, poput ove u domu Alaina Kaczmarskog, jednog od utemeljitelja brenda The Everygirl.

A što ako je stan za vaš ukus već previše suvremen? Ako želite malo starinskog ugođaja, sa svake strane uokvirene slike (ili ogledala) u hodniku instalirajte po jedan mjedeni svijećnjak kao u gornjem primjeru iz Design*Spongea i učas ćete kreirati staroeuropski štih u majušnom hodniku.

Izvor: Apartment Therapy

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. travanj 2024 09:34