Koloritna bajka poslovne žene

Stan u širem centru Zagreba od 80 kvadrata
Profil
Vlasnica:
Ekonomistica Mirta
Lokacija:
Širi centar Zagreba
Info:
Stan u novosagrađenoj zgradi površine oko 80 četvornih metara

Mirta je simpatična djevojka. Vesela, brbljava, zgodna i pametna. Njezin izgled lako zavara. Iako izgleda poput curice, zapravo je vrlo ozbiljna, mlada poslovna žena koja slovi za jednu od najboljih u Hrvatskoj u svome poslu. Nećemo reći o čemu se točno radi, samo ćemo natuknuti da je riječ o ekonomskoj grani. Upravo zbog te njezine (pre)zaposlenosti bilo je logično i očekivano da će unajmiti nekoga da joj pomogne urediti prvi stan koji si je kupila nakon dugog traženja. Nagledala se svega, tražila je i tražila, razmišljala, analizirala, vagala prednosti i mane svega što je vidjela, a onda, kao što to i inače u životu biva, sasvim slučajno naišla na savršen prostor.

Novosagrađena stambena zgrada u širem centru Zagreba i 80-ak kvadrata odmah su je osvojili. Promišljanja, analiziranja i vaganja nestala su u sekundi i Mirta je okrenula broj dizajnerice Tine Kurpez iz Studija Karas, koju su joj prijatelji preporučili kao idealnu osobu koja će od golog prostora napraviti udoban i moderan dom.

U kuhinji je najzanimljiviji detalj dvije crne školske ploče na koje vlasnica lijepi razglednice s brojnih putovanja i zapisuje recepte

– Kada sam prvi put ušla u stan oduševila me tamna boja parketa wenge, intenzivne boje zidnih i podnih pločica u kuhinji i kupaonici te veliki prozori i puno svjetla. Nažalost, u ulaznom su prostoru bila čak šestora vrata, pa opet vrata između blagovaonice i boravka, vrata koja vode u kuhinju, vrata koja vode u boravak… Kaos. Nakon nekoliko idejnih rješenja, Mirta i ja smo odlučile srušiti zid s vratima između boravka i blagovaonice te otvoriti pristup ostavi iz spavaće zone, a ne iz ulaznog prostora, kako je bilo u originalu.

To je, pak, omogućilo da zazidamo jedna vrata u ulaznom prostoru i postavimo dekorativne vješalice za kapute skrivene u starom preuređenom drvenom ormaru zaodjeću – ispričala je Tina Kurpez kako je riješila ulazni dio, najveću manu stana. – Ormar za odlaganje cipela i kaputa nužan je u svakom ulaznom prostoru. Za njegovu ugradnju u dnu prostorije već je bila predviđena niša u zidu pa smo iskoristili tu mogućnost i ormar smjestili u nju.

Ugradbeni ormar smjestili smo na dno prostorije, a kako bi sve dodatno začinili, vrata-ormar ponovili smo i na zidu pokraj niše, i to kao zidnu oblogu pa se ugrađeni ormar i zidna obloga stapaju u cjelinu, što pridonosi cjelovitosti prostora – ističe Tina.

Budući da je riječ o stanu u novoj zgradi i minimalnim građevinskim zahvatima, većina je vremena utrošena na osmišljavanje namještaja koji je bilo potrebno izraditi po mjeri te na odabir gotovih komada namještaja. Kako Mirtin tata u Koprivnici ima namještaj Labor, dizajnerica i ona su si dale oduška u kombiniranju boja i materijala. Tim Labora bio im je “tehnička podrška” i pomogao im naći rješenja te izveo zamišljeno. A kako su tekli radovi, prostoriju po prostoriju?

– Krenula sam s osmišljavanjem kuhinje i blagovaonice. Bilo je zamišljeno da kuhinja završava tamo gdje završavaju keramičke pločice. To mi se nije sviđalo pa sam odlučila liniju kuhinjskih elemenata protegnuti i u prostor blagovaonice te tako povezati te dvije zone. Poveznica prostora je i manji element u boji ciklame koji se iz blagovaonice “podvlači” pod kuhinjske elemente.

Posebno vedro djeluje kupaonica u kojoj dominira kombinacija crvenih i crnih pločica te široko ogledalo s ugrađenim ormarićem

Zanimljiv detalj u kuhinji su dvije velike crne školske ploče na zidu nasuprot kuhinjskih elemenata na koje Mirta može lijepiti razglednice s brojnih putovanja ili zapisati zanimljiv recept – objašnjava TinaKurpez prisjećajući se kako joj je Mirta u prvom razgovoru istaknula kako joj se sviđa način na koji u interijerima koristi boje i da i sama želi stan prepun boja, koji će izgledati vedro i živo.

Vodeći se tom mišlju, Tina je uz bijeli okrugli stol u blagovaonici stavila stolce u boji ciklame. Stropna lampa sa sjenilom u “zebrinom krznu” je komad koji se ponavlja i u blagovaonici i u dnevnom boravku, a dovoljno je “lud” da postiže željeni efekt.

Lampa sa zglobom pokazala se i kao praktično rješenje s obzirom na to da ju je trebalo postaviti na zatečenu poziciju na stropu. – U dnevnom boravku prevladavaju mirniji tonovi. U prvom planu je velika fotografija Saše Ćetkovića otisnuta na platnu. Inače prepoznatljiv motiv mora s kopnom Saša je pretvorio u zanimljivu fotografiju plavih tonova. Zeleni vuneni tepih, koji sam dizajnirala za Mirtin stan, po mjeri je izrađen u Hrvatskoj. Preseljenjem u novi stan Mirta je odlučila nabaviti televizor. Smjestile smo ga u biblioteku, ali na način da je televizor, kada se ne koristi, iza kliznih vrata pa je potpuno skriven. Tražeći prikladnu dekoraciju oduševile su nas skulpture Čuvari dodira kiparice Božice Dee Matasić.

Mirti se posebno svidjelo što im lagano može mijenjati položaj, držati ih na stoliću u boravku, na podu pored trosjeda ili ih smjestiti u kut koji želi naglasiti – priča Tina uvodeći nas u kupaonicu koja je, priznaje, zbog intezivnih crvenih i crnih pločica bila poseban izazov. Ogledalo s ugrađenim ormarićem proteže se od umivaonika do prostora iznad kade. Ostatak namještaja izrađen je od bijelog mediapana.

Prostor za perilicu rublja je sakriven iza kliznih vrata, ormarić za ručnike nalazi se ispod umivaonika, a još jedan ormarić za sredstva za čišćenje smješten je iznad ugrađenog kotlića. Od bijelog mediapana je izrađena i maska za kadu s posebnim dodatkom, malim prostorom za odlaganje šampona koji zatvara otvor od nekoliko centimetara koji je ostao otvoren nakon postavljanja kade, što je čest problem u novosagrađenim stanovima saserijskom opremom.

Nakon kupaonice zavirili smo u glavnu spavaću sobu u kojoj posebno mjesto ima mala noćna lampica Ingo Maurera Little Bird. Prostorijom dominiraju mirni tonovi osvježeni zelenom bojom noćnog ormarića i svijetloplavim zavjesama. Zelena su i vrata garderobnog ormara u spavaonici. Obnovljena šarmantna stara foteljica nedvojbeni je znak da je spavaća soba ženska. Uz nju je radna soba, ujedno i soba za goste. Uz svijetli namještaj ističe se crveni zid koji dominira prostorijom. Ovdje je i veliki bijeli radni stol izrađen po mjeri te garderobni ormar u nježnim tonovima pijeska.

Noćna lampica Little Bird, svijetloplave, nježne zavjese, noćni ormarić u boji proljetne trave… ma, spavaća soba prava je ženska oaza

Dizajnerica Tina Kurpez kaže da se služila brojnim praktičnim trikovima kako bi od prostora učinila vedar, moderan i ugodan stan. – Primjerice, uska a dugačka ostava u koju se ulazilo iz ulaznog prostora nije mogla biti optimalno iskorištena. Srušili smo duži zid i napravili veliki ulaz u ostavu iz malog predsolja ispred spavaonica. Ostava je dobila zelena klizna varta i cijelim volumenom služi kao izvrsno skladište. U ulaznom prostoru sam preradila stari odbačeni ormar i pretvorila ga u neobičnu dekorativnu vješalicu za kapute. Smanjena mu je dubina i odrezan je tako da mu vrata više nisu paralelna sa zidom, nego kosa u odnosu na njega.

To znači da se u dublji dio ormara mogu vješati zimske jakne i kaputi, a u plići tanje veste. Vizualno, dobili smo efekt da ormar “izlazi” iz zida – kaže Tina i dodaje da joj je ovo bio jedan od omiljenih poslovnih zadataka. Kako to? – Mirta i ja smo odmah kliknule, našle smo zajednički jezik. Olakotna je okolnost bila to što obje volimo boje i sviđaju nam se isti materijali. Na kraju je sve ispalo jako zabavano, a nas dvije kao dugogodišnje frendice koje biramo stvari za stan. Baš smo se dobro zabavile – sa smješkom zaključuje Tina na koju se nadovezuje Mirta potvrdno klimajući glavom.

– Mislim da je jako važno da se dizajnerica i klijent “skuže” na prvu. Ništa nema smisla ako jedan želi jedno, a drugi drugo. Tajna našeg uspjeha je i bila to što smo se tako dobro povezale, slušale jedna drugu i upotpunjavale se. Nikada se nije dogodilo da ja inzistiram bez razloga na jednom, a Tina na drugom te da gubimo vrijeme prepucavajući se. Ona je ipak stručnjak i normalno je da sam ja slušala njezine savjete, dok je ona isto tako pažljivo slušala i moje želje i ni u jednom trenutku nije rekla da je nešto ružno i neizvedivo – kaže Mirta.

Ako vam se svidio ovaj interijer, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 14:36