Kutak za opuštanje i druženje

Komadić raja s pogledom na brijeg i šumu u turopoljskom mjestašcu Peršinovec

Raj na zemlji u turopoljskom mjestašcu Peršinovec

Kutak za opuštanje i druženje s prijateljima nastao je na mjestu s kojeg se najbolje vidi okolna priroda, dok količina sunca koja dopire savršeno odgovara biljkama.

Božica Pernarić i njezina obitelj prije nekoliko su godina kupili kuću na tri kata u turopoljskom mjestašcu Peršinovec. Kupili su je za cijenu garsonijere u Zagrebu, a njezina lokacija i ljepota te gušt koji im pruža ne mogu se usporediti ni s čim drugim.

– U kući uvijek imamo što raditi, ali ja već dugo sanjam ovaj zimski vrt. Ideja se realizirala tek prije mjesec dana kad sam odlučila da je upravo ovo najbolje mjesto za zimski vrt zbog osunčanosti i pogleda na šumu. Oko same kuće nalazi se nekoliko terasa u više nivoa, no s ove je najljepši pogled na okolinu. Ova terasa je bila neiskorištena jer se nalazi na sjeveroistočnoj poziciji i dok je bila otvorena, nije bila ugodna za boravak – priča Božica i dodaje kako samo zatvaranje nije bilo pretjerano komplicirano.

– Naprosto smo ugradili plastičnu bijelu stolariju, ali je, naravno, najvažnije bilo da se stijena može otvarati prema potrebi – kaže. Kako je njezina strast preuređivanje starog namještaja i drugih predmeta, u zimskom vrtu nalazi se većina namještaja koji je ona radila, ali i mnogo pribora za decoupage, oslikavanje, preuređivanje… Tu su i stara komoda obrađena u shabby chic stilu, mali stolčić tzv. šamerlin, škrinjice, otkačene teglice…

– Svaki komad ima neku priču. Što se komode tiče, našli smo je na tavanu kuće kad smo je kupili. Bila je spremna za otpad pa sam je preuredila i spasila. Škrinjice u kojima držim boje su poklon dragog prijatelja, stol je također pokupljen s jednog tavana… Mali zeleni stolček na kojemu stoji tegla s ružmarinom ima za mene posebno značenje. Napravio mi ga je djed kada sam bila dijete, dakle star je oko 45 godina.

Takve stvari su mi najdraže, nekako na taj način prenosim energiju, mirise djetinjstva i drage ljude kojih više nema u svoj prostor – objašnjava Božica. Sličnu strast dijeli i njezina kći Stela koja je izradila lampu od debla koja se nalazi ispred komode.

– Na fakultetu smo imali zadatak ‘od sirovine do gotovog proizvoda’ i ja sam nekako zamislila da to bude drvena lampa. Deda je tada upravo srušio jednu trešnju u svom dvorištu i dao mi je kolute od debla za te lampe. U postupku nastajanja lampe dedek je iznenada preminuo, što nas je sve jako potreslo. Tako su mi te lampe postale izuzetno bitne i sam osjećaj da je djed ugrađen u njih željela sam pretvoriti u život – priča nam Stela Pernarić.

Što se tiče biljaka, u zimskom vrtu ima svega, od cvijeća do začinskog bilja. – Zanimljivo je kako mi orhideje nikad nigdje nisu uspijevale, a ovdje cvatu šest mjeseci u godini. Od začinskog bilja, tu su ružmarin, limunska trava, ruta, menta… Ukrasne biljke imaju jednu smiješnu priču. Krasulu i pahiru sam kupila bez veze, a poslije sam čitala da prema učenju feng shuija donose sreću i novac i imaju sposobnost aktivirati slabije elemente u prostoru. Očito su one mene našle – smije se Božica, a nas jako zanima što to visi sa stropova. To su kokedame, mini viseći vrtovi od različitih biljaka u formi jedne vrste bonsaija u kugli prekrivenoj mahovinom.

Pokazat ću vam kako ih napraviti kad vam se sviđaju – velikodušno nam nudi. Zanimalo nas je koja joj je bila osnovna misao vodilja pri osmišljavanju vrta.

– Osnovna ideja je naći svoj komadić raja, ali i dobiti kutak za sebe, zatim strpati na jedno mjesto sve moje điđe, kako ih zovem, pretvoriti ga u mini atelje prema potrebi, u zonu za druženje s prijateljicama, u kutak za relaksaciju… Zimski vrt oplemenjuje prostor. Obratite pažnju na poziciju gdje se radi, unesete sebe i svoju dušu u njega i taj kutak može uvelike promijeniti puno toga u vama – zaključuje Božica Pernarić.

Foto: Berislava Picek/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 02:08