Kombinacija drveta, bijele boje te čistih ravnih linija

Lijep stan u Amsterdamu

Nizozemska tvrtka Laura Alvarez Architecture dovršila je adaptaciju i unutarnje uređenje dvoetažnog stana u Amsterdamu. Zgrada u kojoj se nalazi stan nacionalni je spomenik, stoga je glavna ideja tima iz arhitektonskog studija Alvarez bila potpuno transformirati tamni i pomalo klaustrofobični postojeći stan u svijetlo, moderno potkrovlje koje će ipak odisati originalnim antičkim štihom.

Oko 70 četvornih metara stambene površine nalazi se na prvoj etaži koja je zamišljena kao kontinuirani prostor koji može spojiti različite životne aktivnosti bez da ih se suvišnim vratima i zidovima podijeli u različite prostorije.

Čelično stubište povezuje etaže i na neki način odvaja dnevni boravak od blagovaonice

Arhitekti su se, pak, odlučili na skroz drugačije fore kako bi logično razdvojili određene prostorije, a kako bi istodobno i dalje dobili toliko željenu prostranost i neopterećenost hodanja prostorom koja je vlasnicima, mladom bračnom paru, bila na vrhu prioriteta u procesu adaptacije stana. Tako, primjerice, gotovo skulpturalno čelično stubište koje povezuje dvije etaže predstavlja i svojevrsnu pregradu između kuhinje i blagovaonice, a to stubište jedan je i od najupečatljivijih elemenata u stanu.

Inače, na gornjoj etaži nalazi se spavaća soba i kupaonica, a arhitekti su napravili tako da u ovom dijelu dominiraju staklene stijene koje donjoj etaži daju potrebno prirodno svjetlo. – Donja etaža je zamišljena kao dio u kojem se živi, druži, radi. Dakle, stalno je neka akcija. S druge strane, gornja etaža je potpuna suprotnost.

Mir, opuštanje, odmor, spavanje, intimni trenuci. Zbog toga su ovdje smještene spavaće sobe i kupaonica, prostorije u domu koje bi trebale biti primjer svega nabrojanog. Nešto najbliže hedonizmu – objasnili su arhitekti te dodali kako su zbog cijele te priče o relax zoni na gornjoj etaži osmislili i kutak koji od milja zovu “kutak samo za mene i nikog više”.

Taj kutak ne može biti jednostavniji. Obična klupa smještena tik do prozora na koju vlasnici mogu sjesti, duboko disati i uživati u pogledu na amsterdamske kanale. – To im je sada najdraži dio doma – otkrivaju arhitekti. Inače, u ovom dijelu stana smještene su dvije sobe – spavaća soba i gostinjska soba te kupaonica koja se nalazi između njih dvije. No, vratimo se na donju etažu. Centralni dio stana.

Zanimljiv element koji se ovdje pojavljuje su klizna vrata od oraha koja daju mogućnost odvajanja predsoblja od dnevnog boravka, ali i obrnuto – njihova spajanja. Što se tiče kuhinje, ona je, prema riječima arhitekata, morala biti tip-top opremljena. Naime, tako su htjeli vlasnici koji navodno oboje vole kuhati pa im je velika i lijepa kuhinja pri vrhu stambenih prioriteta.

Iako je prostor sam po sebi dovoljno velik za život dvoje ljudi (70 m2 donje etaže + 40 m2 gornje etaže), arhitekti su kroz cijeli projekt pokušavali još više dobiti na prostranosti i još više uštediti prostor. Zato su na donjoj etaži osmislili čak 11 metara velik ormar, odnosno golemo spremište za najrazličitije stvari – od odjeće do glačala.

– U cijelom prostoru išli smo na provjerenu kombinaciju čistih i ravnih linija te većinom bijelih nijansi, a kako bismo izbjegli hladnoću i sterilnost, ubacili smo i drvene elemente kako bismo mu dali potrebnu toplinu. Kako bi bio dom u pravom smislu te riječi. Na katu su to drvene krovne grede i pod od bambusa, a na etaži drveni namještaj i elementi savršeno uklopljeni s epoksi smolom na podu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. svibanj 2024 18:35