U POSJETU

Kompletno adaptiran mali stan: Moderan apartman od 33 četvorna metra u centru Zagreba

 Neja Markičević/CROPIX
Vodimo vas u stan koji je Dajana Furgala Šuper, uredila promišljeno i jako lijepo. Ispričala nam je s čim se sve susretala

U Zagrebu, nije tajna, vlada veliki boom prostora koji služe kratkoročnom najmu. Dosad smo posjetili mnoge od njih, ali ovaj u koji vas danas vodimo baš nas je oduševio, i to iz više razloga.

Prvo, izuzetno je šarmantan i moderan, a iako kvadraturom mali, savršeno je funkcionalan i pogodan za svakodnevni život bez ograničenja. Naravno, lokacija je također plus. Strogi centar, Ilica, u prekrasnoj staroj zgradi s jednim od najstarijih očuvanih dizala u staroj jezgri grada.

image
Neja Markičević/CROPIX
image
Neja Markičević/CROPIX
image
Neja Markičević/CROPIX
image
Neja Markičević/CROPIX

DVIJE ZONE

- Ciljano smo išli kupiti i urediti ovaj stan od 33 kvadrata kao studio apartman za dnevni najam. Organizacija je sljedeća: ulazni prostor, kupaonica s toaletom te otvoreni prostor koji je koncipiran kao dvije zone, tj. dnevna kada je sve otvoreno i večernja kada se spavaonica može zatvoriti i odijeliti od boravka. Cijeli je prostor povezan u jednu cjelinu, a dio za spavanje je podignut, odnosno napravljen je podest s OSB pločama kako bi se ispod madraca dobio velik skladišni prostor za odlaganje, koji je više nego koristan u malim stanovima. Klasičnog bračnog kreveta nema, nego je zamišljen koncept spavanja na podu, u potpunoj diskreciji, s velikim prozorom i pogledom na krovove grada. Nama se to učinilo vrlo zanimljivo i drugačije od klasičnih bračnih kreveta te smatramo da je takav koncept koji se odmaknuo od konvencionalnog pristupa utjecao na cjelokupni dojam i intimu prostora te se nadamo da će se to jednako svidjeti i našim gostima - objašnjava vlasnica stana Dajana Furgala Šuper, inače i vlasnica poznate zagrebačke agencije Orbit nekretnine.

image
Neja Markičević/CROPIX
image
Neja Markičević/CROPIX

Podovima i zidovima dominira bjelina uz pojedine akcente. Na taj se način otvorio i povećao cjelokupan interijer

image
Neja Markičević/CROPIX

Prije onog ljepšeg dijela, uređenja, urađeni su grubi radovi. Naime, stanu je, kaže Dajana, bila potrebna kompletna adaptacija.

Nije bilo riješeno grijanje, kupaonica je bila u istoj prostoriji kao i kuhinja, tako da je trebalo premjestiti sve instalacije i stvoriti potpuno novi koncept prostora.

GRIJANJE

- Bez obzira na navedeno, kada sam vidjela stan, odmah me osvojio svojim otvorenim pogledom na krovove grade jer ta vizura uvijek iznova osvaja. Odmah sam vijest podijelila s mojim dragim prijateljem Aleksandrom Mitić iz beogradskog arhitektonskog studija a3 architects, a on mi je ubrzo poslao idejno rješenje, i to je bilo to. Napravio je koncept otvorenog prostora s razmještajem namještaja okrenutog prema prozorima, tako da bilo da sjedite na barskim stolicama, dvosjedu ili ležite na podu - gledate na gradske krovove. On je tom prilikom već odabrao materijale i namještaj do najsitnijeg detalja, tako da smo cijeli projekt izvodili po zadanim parametrima. Bilo je tu u hodu i malih prepreka jer nismo odmah pronalazili sve elemente. Primjerice, bijele pločice 10 x 10 cm imate na 10 mjesta u sjajnoj izvedbi, pa smo morali nazivati više od 20 salona da nam osiguraju mat, kakve su bile predviđene. No, na kraju smo pričekali i realizirali sve planirano - priča Dajana i dodaje da su najviše problema imali s izvođenjem centralnog grijanja, atestima i sanacijom dimnjaka. No, ni tu nismo odustali od ideje da, iako mali stan, ima sav potreban komfor i zadovoljava sve standarde apartmana s četiri zvjezdice. Ipak, moram priznati da mi je sada potpuno jasno zašto se mnogi odlučuju za strujno grijanje u apartmanima - otkriva vlasnica koju pitamo kako je tekao proces uređenja ovog simpatičnog malog stana.

image

S prozora se pruža divan pogled na strogi centar hrvatske metropole koji gosti jednostavno obožavaju

Neja Markičević/CROPIX
image
Neja Markičević/CROPIX

- Podovima i zidovima dominira bjelina uz pojedine akcente. Na taj smo način otvorili i povećali prostor, a opet smo željeli izbjeći da prostor izgleda sterilno i hladno. Na podu dnevne sobe je bijeli parket od jasena na koji se u spavaonici nadovezuje neobrađeni pod od OSB ploča, od kojeg je napravljen podest za vizualno razdvajanje dnevnog od spavaćeg dijela. Kuhinja i ormari su rađeni po mjeri. Fronte su u mat bijeloj izvedbi, a ploče od sirovog hrasta. Drveni elementi barskog stola i TV komode sjajno nadopunjuju bjelinu. S obzirom na to da se stan nalazi na šestom katu s pogledom na zapadnu stranu, izuzetno je sunčan i prozračan, a taj topli dojam smo pojačali žutim akcentima i petrolej zidovima. Prostor je i dalje zadržao visinu od gotovo tri metra, budući da smo strop spustili samo za potrebe provođenja instalacija pa se stvara dojam puno većeg prostora - pojašnjava.

Velik dio namještaja za ovaj stan rađen je po mjeri, poput primjerice kuhinje, ormara i podest-kreveta, a ostatak namještaja uglavnom je kupljen u Ikei.

image
Neja Markičević/CROPIX

PARKIRALIŠTE

- Mislim da je glavni adut ovog stana njegova lokacija i funkcionalnost. Mali stan u pješačkoj zoni u zgradi s dizalom i predivnim pogledom uistinu je raritet. S druge pak strane, iako ima samo 33 kvadrata, stan ima sve potrebno za privremeni boravak, ali i kvalitetan život koji uključuje veliku kuhinju s pećnicom, perilicom i svim uređajima, potom puno ugradbenih ormara, odvojenu spavaonicu i lijepi, prostrani boravak. Na udaljenosti od 10 - 500 metara nalaze se gotovo sve turističke znamenitosti grada Zagreba, a stan unatoč vrevi oko njega pruža potpuni mir i intimu, kao da se nalazi na periferiji. Kada uđete u stan, imate dojam prostornosti kako zbog velikih prozora, puno svjetla, visokih stropova, tako i zbog open space koncepta bez ijednih vrata. Najveći je izazov bio osigurati parkiralište našim gostima, no i to smo uspješno riješili, tako da uistinu mogu biti potpuno bezbrižni i u samom srcu grada - zaključuje Dajana Furgala Šuper. ​

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. svibanj 2022 02:57