Konoba od paleta

COOL MJESTO: Tonći Kuzmanić iz Kaštel Starog dokazao je kako za preuređenje prostora ne treba imati puno novaca

 Đurđica Čavka
Obiteljska kuća je često bila pretijesna za sve posjetitelje koji su dolazili, pa je vlasnik zato odlučio stari objekt odjenuti u posve novo, zanimljivo ruho

Oazu mira obitelj Kuzmanić iz Kaštel Starog pronašla je u svojoj konobi od paleta. Kako to uvijek biva, kuća s vremenom postane pretijesna za sve prijatelje i obitelj koju želimo ugostiti, pa je Tonći došao na ideju da staroj obiteljskoj konobi da novo ruho. Prvo su nastali stol i klupe te su se obiteljska slavlja preselila u konobu. Kao i uvijek, govore nam Tonći i njegova supruga Katica, jedno vuče drugo.

- Na nagovor supruge krenuo sam u gradnju kuhinje. Palete danas nije teško naći, najviše novca potrošimo na boju i vijke, ali kad na kraju vidiš gotov proizvod, to te dodatno veseli i motivira te zaboraviš na troškove - kaže Tonći. Tako je nastala kuhinja od paleta. Uz jedan stari sudoper, savršeno se uklopila u ostatak interijera.

image
Đurđica Čavka

HOBI

Tonći, inače po zanimanju elektroničar, strastveni je sportaš. Ističe da je ovo njegov hobi u koji se zaljubio prije nekoliko godina te da je sve djelo amatera, koji složit će se svi koji prostor vide, ima umjetnika u sebi. Kuzmanići su poznata kaštelanska obitelj koja se od davnina bavi vinarstvom te je Tonći uz pomoć supruge nastavio obiteljsku tradiciju obrade vinograda i maslinika za svoje potrebe. U konobi nudi svoje vino.

image
Đurđica Čavka

image
Đurđica Čavka

DRVO

Što je konoba bez šanka, vjerojatno se i Tonći zapitao kad je došao na ideju da napravi šank od paleta i barske stolice. Kako je supruga Kata iz ribarske obitelji, ribe izrađene od paleta postale su neizostavan detalj koji je dao poseban štih konobi.
Naravno, trebalo je napraviti i sve vitrine u koje je domaćica mogla spremiti delicije koje priprema. Tu su i stalci za vino i razne rakije koje također rade sami. Daske za posluživanje hrane, svjetiljke i stalci za čaše i lampe izrađeni su od paleta te ovu konobu pretvaraju u mjesto kojem se poželite vratiti. Ni gospođa Kata nije sjedila prekriženih ruku. Ona je bila glavna za bojanje te kad trebalo dodati još pokoju ideju što bi to njen suprug mogao napraviti.
Priča o paletama na kraju je izašla iz okvira konobe te se prelila u kuću i dvorište. Tu je Tonći napravio dio namještaja za hodnik te autić u koji je smjestio pješčanik kako bi se njegov unuk mogao igrati. Kućica za ptice te posude za cvijeće, koje je on izradio, krase dvorište.

image
Đurđica Čavka

KREATIVNOST NA DJELU

Doba korone donijelo je puno lošega. Ipak, u nekima je probudilo umjetnika, dok su drugi svoj umjetnički talent podigli na višu razinu. Tako je Tonći za vrijeme korone počeo izrađivati drvene likove, pa zidove njegove konobe sada krase zec, medvjed i ptice.

Nada se kako će jednog dana imati vremena napraviti i dnevni boravak od paleta koji je obećao supruzi, kaže Tonći, a do tada će s obitelji i prijateljima uživati u svojoj konobi od paleta koja, vjerujemo, nijednog posjetitelja nije ostavila ravnodušnim.

image
Đurđica Čavka

image
Đurđica Čavka
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 05:51