poznata arhitektica

Kontroverzni natječaj za arhitekturu za 2020.: Jedan od nagrađenih arhitekata sin članice žirija!

Nagrada je autorima Tinu Svenu Franiću, Vanji Rister i Ani Martinčić Vareško dodijeljena jednoglasno
 Tonci Plazibat/Cropix
Projekt studentskog doma Sveučilišta u Dubrovniku sporan je po nekima jer je jedan od nagrađenih arhitekata sin članice žirija

Arhitekti Tin Sven Franić, Vanja Rister i Ana Martinčić Vareško nedavno su izabrani za nagradu "Vladimir Nazor" za arhitekturu i urbanizam za 2020. godinu za kompleks studentskog doma Sveučilišta u Dubrovniku, koja se dodjeljuje pod Ministarstvom kulture.

Nedugo nakon proglašenja u našu je redakciju stiglo nekoliko primjedbi na taj natječaj. Naime, članica žirija, odnosno Komisije za ovu nagradu bila je poznata arhitektica Hildegard Auf-Franić, majka jednog od nagrađenih arhitekata Tina Svena Franića. Kako se pokazalo, ona tijekom dva glasanja za godišnju nagradu nije bila prisutna, ali nije se u potpunosti isključila iz rada Komisije ove godine. Jednom je glasala s kolegama za drugu nagradu - životno djelo i otišla, nakon čega su ostali članovi glasali o godišnjoj nagradi, a među kandidiranima je bio i rad njezina sina sa suradnicima. Drugi je put glasanje bilo online i nije sudjelovala.

image
Kompleks studentskog doma Sveučilišta u Dubrovniku
Tonci Plazibat/Cropix

Pravilnik

Pravilnik nagrade, doduše, ne propisuje da se morala u potpunosti isključiti ove godine, nego u njemu stoji: "Ako je predsjednik ili član komisije predložen za dodjelu nagrade ne može sudjelovati u radu komisije u svezi donošenja odluka o nagradi te godine, i za to vrijeme mandat člana komisije mu miruje".

S obzirom na to da ovo pravilo nije prekršeno te se odnosi samo na same članove žirija, a ne i na njihovu obitelj, Ministarstvo kulture ne vidi ništa sporno. Pravilnik nije prekršen. "U slučaju procesa odlučivanja o ovogodišnjoj dodjeli nagrada "Vladimir Nazor" kao i uvijek postupano je u skladu s Pravilnikom", kažu u Ministarstvu.

image
Hildegard Auf-Franić
Tijekom dva glasanja za nagradu nije bila prisutna, ali nije se sasvim isključila iz rada Komisije ove godine
Ronald Gorsic/Cropix

"Hildegard Auf-Franić, članica Komisije za arhitekturu i urbanizam nagrade "Vladimir Nazor", izuzela se s obje sjednice komisije, 20. i 27. travnja 2021., u slučaju glasovanja o godišnjoj nagradi. Nagrada je tom autorskom timu dodijeljena jednoglasno, sa šest glasova ostalih članova Komisije.

Članovi u sastavu: Goran Rako, predsjednik Komisije, Karin Šerman, Mia Roth Čerina, Bojan Baletić, Ana Mrđa, Željka Jurković i Hildegard Auf-Franić na prvoj su sjednici boravili u prostorima Ministarstva kulture i medija, dok je druga sjednica održana online te su glasovi prikupljeni i potpisani elektroničkim putem.

Prema utvrđenom zapisniku ovih sjednica, gospođa Auf-Franić nije prisustvovala u dvorani dok se razmatrala godišnja nagrada, niti se uključila u online sjednicu", stoji u odgovoru Ministarstva.

image
Tonci Plazibat/Cropix

Raznovrsnije

Međutim, osobe koje su nam ukazale na ovaj slučaj smatraju još nešto spornim. Svi članovi Komisije i predsjednik, osim jedne članice, zaposlenici su zagrebačkog Arhitektonskog fakulteta (AF) i kolege. Komisija ima predsjednika i šest članova. Predsjednik Komisije Goran Rako je s Katedre za arhitektonsko projektiranje AF-a, dok su članovi Karin Šerman s Katedre za teoriju arhitekture AF-a, Mia Roth Čerina s Katedre za arhitektonsko projektiranje AF-a, Bojan Baletić s Katedre za arhitektonsko projektiranje i dekan AF-a te Ana Mrđa s Katedre za urbanizam, prostorno planiranje i pejsažnu arhitekturu AF-a. Jedino je članica Komisije Željka Jurković s Građevinskog arhitektonskog fakulteta u Osijeku. Članica Komisije Hildegard Auf-Franić je professor emeritus, u mirovini je, a ranije predstojnica Katedre za arhitektonsko projektiranje i nekadašnja je dekanica AF-a. Nagrađeni arhitekt Tin Sven Franić, pak, predstojnik je Katedre za arhitektonsko projektiranje AF-a.

image
Nagrada je autorima Tinu Svenu Franiću, Vanji Rister i Ani Martinčić Vareško dodijeljena jednoglasno
Tonci Plazibat/Cropix

Na naše pitanje Ministarstvu kulture zašto ova Komisija nije malo raznovrsnije ustrojena i zašto su gotovo svi sa zagrebačkoga Arhitektonskog fakulteta te, recimo, nema članova s Građevinskog fakulteta - smjer arhitektura u Splitu ili iz nekih drugih institucija, odgovorili su da se "članovi komisije biraju prema nadležnosti za pojedina područja, u ovom slučaju to su ugledni arhitekti, predstavnici strukovnih udruga koji su svojim iskustvom i stručnošću nadležni za pojedina područja arhitekture i urbanizma".

Hildegard Auf-Franić komentirala je sve ovo time da je Komisija imenovana prije četiri godine, te je u istom sastavu ranije za godišnju nagradu izabrala OŠ Pazdigrad autora X3M, Vinariju u Kutjevu autora 2Arhitekti, te Kino Urania autora 3LHD.

- Sudjelovanje u Komisiji smatram časnom obavezom, te sam tako i ove godine participirala u izboru arh. Vinka Uhlika za nagradu "Vladimir Nazor" za životno djelo. Izboru za godišnju nagradu za arhitektonsko djelo nisam prisustvovala. Sa zadovoljstvom mogu potvrditi da su obje nagrade predložene jednoglasno od svih prisutnih članova - rekla je.

image
Tonci Plazibat/Cropix

Razgovarali smo s našim poznatim arhitektom Goranom Rakom koji je bio predsjednik Komisije.

- Hildegard Auf-Franić nije bila prisutna kad se glasalo, prema tome nije sudjelovala u izboru. Izbor je izvršilo šest punoljetnih arhitekata koji su nagrađenu zgradu izabrali jednoglasno. I sâm sam glasao za nju jer je zavrijedila. A ni Pravilnik natjecanja nije prekršen jer se isključenje iz Komisije odnosi samo na članove žirija ako je njihovo djelo u pitanju. Mogu dodati da na mene kao predsjednika Komisije nitko ni na kakav način nije pokušao utjecati, nego sam izbor učinio isključivo po svom uvjerenju i čiste savjesti - izjavio je Goran Rako.

Pitali smo ga i kako je sastavljen ovaj žiri te zašto ipak nije raznovrsniji članovima, arhitektima koji nisu nužno uglavnom s AF-a?

Otvoreno pitanje

- Četiri godine je žiri u istom sastavu, nismo znali da će četvrte godine doći do ovakvog slučaja - odgovara.

Međutim, isti Pravilnik od Ministarstva kulture na koji se svi pozivaju kaže i da "predsjednika i članove komisija imenuje Odbor na vrijeme od dvije godine, odnosno do kraja mandata Odbora".

S nagrađenim arhitektima nismo razgovarali jer ovdje nije bila u pitanju kvaliteta samog djela, nego granica ponašanja prilikom sastavljanja komisija i rada komisija za natječaje koje su javnog karaktera, dakle pod pokroviteljstvom javnih institucija, ne privatnih. Iako je formalno sve u redu, ostaje otvoreno pitanje bi li kod ovakvih komisija ili žirija ipak trebalo više pripaziti. I samo nagrađeno djelo time je dovedeno u neugodan položaj, a ne činom što to netko naknadno propituje na što se uglavnom gleda kao na jal.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. travanj 2024 19:00