veliki interes

Korčula totalni hit: Most donosi mnoge promjene, potražnja za kućama i zemljištima nikad veća

www.korculaprojekti.com
 Korčula projekti
Građevinski procvat na otoku koji je ostao prilično sačuvan u posljednje vrijeme, kada se intenzivno gradilo na dalmatinskim otocima

Pelješki most donijet će mnoge promjene. One se već odražavaju na otok Korčulu, koja je ovoljetni hit na tržištu nekretnina na Jadranu.

- Krenulo je nakon Nove godine i odjednom je zanimanje za Korčulu povećalo 50 posto - kaže Dario Cocović, direktor agencije Korčula projekti, agencije za prodaju nekretnina i razvoj projekata.

image
Dario Cocović, direktor agencije Korčula projekti
Korčula projekti

POVOLJNIJE OD SUSJEDSTVA

Most će povećati brzinu dostupnosti otoku, što je mnogim kupcima bilo presudno, naravno, uz prekrasnu prirodu i gradove. Samo dva sata vožnje Orebić će biti udaljen od Splita, za razliku od sadašnja četiri sata ako su gužve na granici. Otok ima dobru postojeću infrastrukturu.

Najviše se na Korčuli traže zemljišta za gradnju, kojih na otoku još ima u ponudi, za razliku od Visa, Hvara i Brača. I cijene su nešto malo povoljnije od susjednih otoka. Primjerice, zemljište s pogledom na more udaljeno 300 metara od mora stoji po kvadratu 150 eura, a prvi red do mora 400 eura kvadrat. Cijene zemljišta, doduše, nešto su narasle s potražnjom i bile su niže lani, za oko 10, 15 posto. Na otoku je svojevrsni procvat gradnje.

image
Prednost je to što otok ima građevinsku podršku, što znači da se većina izvođača radova može pronaći ondje
Korčula projekti

- Stanovi u novogradnji koji su luksuzniji prodaju se za 3800 eura kvadrat s PDV-om, a novi povoljniji kvalitetne izvedbe su od 2000 eura kvadrat plus PDV, s pogledom na more ili zelenilo. Nešto je manje potražnje za starogradnjom, jer se veći dio prodao još ranije. Trend je kupovati novogradnju ili zemljišta za gradnju - objašnjava Cocović.

Sreća je, smatra on, to što je otok gotovo zadnji došao na red, i to sada kad je trend gradnje objekata na osami ili onih donekle odvojenih od drugih. To je dobro jer se grade manji objekti, bez veće gradnje na jednom području i grupiranja građevina.

image
Kupcima je sve atraktivnija južna obala, a u unutrašnjosti ima nešto interesa za starim kućama, u Blatu ili Žrnovi. To se smatra trendom koji će tek doći
Korčula projekti

ZANIMALO NAS JE I TKO NAJVIŠE KUPUJE NEKRETNINE.

- Trend se i tu promijenio, sad je pola kupaca domaćih, najviše iz Splita i Zagreba, potom Nijemaca, Skandinavaca. Javilo nam se nešto malo Engleza - odgovara.

Njegova tvrtka Korčula projekti lider je na korčulanskom tržištu, ali surađuju s drugim agencijama te su upoznati s eventualnim problemima i povezani s lokalnim stanovništvom, a nude i projektni menadžment. Velika je prednost tog otoka, kako doznajemo, i što ima vlastitu građevinsku podršku.

image
Korčula projekti

POPUNJENOST OD 85%

- Na otoku je 400 osoba zaposlenih u građevini, što mnogo govori o njegovoj tradiciji i nije potrebna radna snaga izvan njega. Ima i razne tvrtke koje se bave arhitekturom, urede za urbanizam, geodete... Tako se većina izvođača radova može pronaći ovdje, čak i veće građevinske tvrtke - govori Dario Cocović.

Kupcima je sve atraktivnija južna obala otoka, osobito područje općine Blato, gdje javna infrastruktura uglavnom postoji, a za gradnju im se nudi podrška.

Što se tiče unutrašnjosti Korčule, ima nešto interesa i za starim kućama, u Blatu ili Žrnovi, iako se to smatra trendom koji će tek doći. No, ovisi i o riješenim imovinsko-pravnim odnosima.

I ova je turistička sezona dobra, ukupno je otok popunjen 85 posto u odnosu na 2019. godinu.

TOP PONUDA

image
Korčula projekti

IDEALNA LOKACIJA NA JUGU OTOKA ZA VILU

Južna obala otoka Korčula, Prižba. Nudi se zemljište i projekt lokalnog arhitekta, uz podršku tvrtke Korčula projekti. Lokacija za modernu vilu veličine 120 kvadrata s tri spavaće sobe, bazenom, na zemljištu od 590 kvadrata. Izvedba do kraja projekta uz nadzor.

image
Korčula projekti

Cijena zemljišta, projekta, ključ u ruke: 555.000 eura

image
Korčula projekti

KUĆA IZ 16. STOLJEĆA NA GLAVNOJ PROMENADI U GRADU KORČULI

Kamena stara kuća u gradu Korčuli na glavnoj promenadi i s pogledom na more. Rijetkost u ponudi, jedna od sačuvanih kuća iz 16. stoljeća. Kraj tornja Zakerjan. Nužna renovacija. Može biti nečiji dom ili boutique hotel. Građevina od 180 kvadrata, 32 kvadrata terase, s većim dvorištem. Prizemlje 52 m2, prvi kat je 38 m2, drugi kat 36 m2, a treći 36 m2.

image
Korčula projekti

Cijena: 995.000 eura

image
Korčula projekti

ZEMLJIŠTE NA NAJLUKSUZNIJEM DIJELU OTOKA

Jedno od najatraktivnijih zemljišta na otoku, novost u ponudi. Vidi se izlazak i zalazak sunca, udaljeno samo pet minuta od grada Korčule i 30 metara od mora. Smješteno u najluksuznijem dijelu otoka, gdje je ovih dana prodano nekoliko vrijednih vila. Površina zemljišta 886 kvadrata.

Cijena: 310.000 eura

image
Korčula projekti

TROSOBAN STAN U KOMPLEKSU KORČULA HILL

Trosobni stan u zgradi ''Ružmarin'' u sklopu kompleksa Korčula Hill, u Žrnovskoj Banji, uvali u blizini grada Korčule. S lokacije se pruža izvanredan pogled na more, brdo Sv. Ilija i okolnu prirodu. Plaže su u blizini, kao i centar mjesta. Kompleks ima dodatne sadržaje - teniski teren, poslovni dio, bazen. Površina stana je 113 m2, a površina balkona je 33 m2.

image
Korčula projekti

Cijena: 350.000 eura

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. ožujak 2024 14:56