Top interijer

Kozmopolitski duh u istarskom ljetnikovcu: kuća mladog para u kojoj je osjećaj kao kod kuće

 Duško Vlaović
Vodimo vas u Rovinjsko Selo, u kuću u kojoj se isprepliću svjetlo, umjetnost i priroda, a vrijeme jednostavno stane

PROFIL

  • INFO: kuća za odmor Casa Alba
  • LOKACIJA: Rovinjsko Selo
  • PROJEKT: Stairwell&Loft - studio za arhitekturu i dizajn interijera

Projekt njezina preuređenja potpisuju dizajneri interijera Boran Petljak i Duško Vlaović.

Rovinjsko Selo, rasuto po uzvisinama i u kanalu koji ide od brda Kanaštrak prema Rovinju, okruženo zelenilom, nudi sve potrebno za miran i ugodan život izvan grada, a opet blizu grada. Iako samo mjesto nosi naziv “selo”, riječ je zapravo o predgrađu Rovinja s čijih se brežuljaka pruža predivan pogled na rovinjski arhipelag.

image
Duško Vlaović

Vlasnike je privukla prostranost kuće, kao i intimnost parcele koja omeđena visokim zidom skriva imanje od znatiželjnih pogleda

image
Duško Vlaović

Upravo je ovdje mladi poslovni par, koji je proputovao brojne kontinentne, odlučio pronaći mjesto gdje će se najviše osjećati kao kod kuće i gdje će najčešće uzimati predah od lutanja svijetom. Par je pronašao objekt sagrađen prije nekoliko godina te uz pomoć stručnjaka odlučno pristupio potpunoj stilskoj preobrazbi njegova interijera i eksterijera. U ovom slučaju riječ je o dizajnerima interijera Boranu Petljaku i Dušku Vlaoviću iz studija Stairwell&Loft, koji su poznati po elegantnim i funkcionalnim interijerima, krajoliku i arhitekturi jer stvaraju prostore prilagođene kontekstu svake lokacije i karakteru pojedinog klijenta.

Natkrivena terasa i vanjska terasa s otvorenim zidanim kaminom, ljetnom kuhinjom i sunčalištem uz bazen ukupne su površine veće od 200 četvornih metara

U ovom istarskom ljetnikovcu oduševljava kontinuitet vizije autorskog tima. Svaki je kutak kuće sasvim drugačiji zbog prostora i konteksta, ali sastav, materijalni senzibilitet i duhovna elegancija primjetni su kroz cijeli prostor. Slikovito rečeno, ovo je mediteranska kuća u kojoj se isprepliću svjetlo, umjetnost i priroda, a vrijeme jednostavno stane.

image

U prizemlju je otvoreni prostor dnevnog boravka s kuhinjom i blagovaonicom, te manja kupaonica. Zidne umjetnine u boravku naslikala je akademska umjetnica Mia Maraković

Duško Vlaović

Podovi prizemlja obloženi su keramičkim pločicama koje podsjećaju na stare kamene ploče, a na katu su izvedeni hrastovi podovi. Time prostor cijele kuće djeluje toplo, udobno i starinski, ali ne i pretenciozno korišteni materijali u interijeru su staro neobrađeno drvo, beton, željezo, ratan i mramor bianco carrara, a zavjese, posteljno rublje i tkanina sjedeće garniture od stopostotnog su prirodnog lana

image
Duško Vlaović

Odmah na početku doznajemo kako je nove vlasnike na prvi pogled privukla prostranost kuće, kao i intimnost parcele koja omeđena visokim zidom skriva imanje od znatiželjnih pogleda i kontakta sa susjednim objektima. Dizajnerima su prilikom projektiranja dali otvorene ruke s potpunim povjerenjem, što je rezultiralo izuzetnim zadovoljstvom i krajnjim oduševljenjem.

- Opći pristup preuređenju bio je iskoristiti postojeći funkcionalni raspored kuće i zadržati stvari relativno jednostavnima. Htjeli smo da zgrada izgleda kao da je oduvijek bila takva kakva je sada. Podove prizemlja koje je bilo potrebno obnoviti obložili smo keramičkim pločicama koje podsjećaju na stare kamene ploče, a na katu smo izveli drvene hrastove podove. Time prostor cijele kuće djeluje toplo, udobno i starinski, ali ne i pretenciozno - ističe Boran Petljak.

image

Linijska je kuhinja od profiliranog drva mornarsko plave boje sa slavinom boje patiniranog zlata, a radne su površine i obloga zida od porculanske ploče

Duško Vlaović

Kuća ima jedan kat na kojemu se nalaze glavna spavaća soba, gostinska soba, dječja soba s krevetima na kat i prostrana kupaonica. S kata prema prizemlju vode stepenice s bijelim drvenim gazištima, a ograda u retro stilu izrađena je od čeličnih šipki i rukohvata. U prizemlju je otvoreni prostor dnevnog boravka s kuhinjom i blagovaonicom, te dodatna manja kupaonica. Blagovaonski prostor opremljen je okruglim betonskim stolom, kojem su pridruženi drveni stolci sa sjedištem od prirodnog pletiva.

image
Duško Vlaović

Linijska kuhinja s otokom bez očekivanih gornjih elemenata izrađena je po mjeri i skici dizajnera sva od profiliranog drva mornarsko plave boje s ručkama, slavinom i sklopivim zidnim svjetiljkama boje patiniranog zlata. Radne su površine i obloga zida od porculanske ploče s izgledom prirodnog kamena, čime je uvedena upečatljiva nota kontrasta. Zidne umjetnine u boravku naslikala je akademska umjetnica Mia Maraković.

image
Duško Vlaović
image
Duško Vlaović
image
Duško Vlaović

Za zidno opločenje kupaonica u ladanjskom stilu odabrane su pravokutne keramičke pločice u svijetlosivom tonu. Monolitni umivaonici s integriranim koritima i skrivenim ladicama izrađeni su bešavno od tehnološki naprednog materijala Coriana

image
Duško Vlaović

- Prirodni materijali prisutni su u svim elementima interijera, kao što su staro neobrađeno drvo, beton, željezo, ratan i mramor bianco carrara, a zavjese, posteljno rublje i tkanina sjedeće garniture od stopostotnog su prirodnog lana - dodaje.

Duh Mediterana provlači se kroz 120 četvornih metara interijera preko natkrivene terase sve do vanjske nenatkrivene terase sa sunčalištem uz bazen, ukupne površine dodatnih 200-tinjak četvornih metara.

Dnevni boravak u prizemlju kuće, opisuje dizajner, savršen je za popodnevno drijemanje i sanjarenje uz kamin. Uvečer postaje dražesno mjesto okupljanja vlasnika kuće s gostima i prijateljima.

image
Duško Vlaović
image
Duško Vlaović

Na katu su glavna spavaća soba, gostinska soba, dječja soba s krevetima na kat i prostrana kupaonica. S kata prema prizemlju vode stepenice s bijelim drvenim gazištima, a ograda je u retro stilu izrađena od čeličnih šipki i rukohvata

image
Duško Vlaović
image
Duško Vlaović

- Život u Rovinju vrlo je društven pa se u mirnim ljetnim noćima dijeljenja lijepih trenutaka nerijetko sele na vanjsku terasu uz bazen, u čijoj službi su izgrađeni otvoreni zidani kamin i ljetna kuhinja - kaže Petljak.

Za zidno opločenje kupaonica u ladanjskom stilu odabrane su pravokutne keramičke pločice u svijetlosivom tonu. Monolitni umivaonici s integriranim koritima i skrivenim ladicama izrađeni su bešavno od tehnološki naprednog i obnovljivog materijala Coriana, a iznad njih se nalaze zrcala s indirektnom rasvjetom.

image
Duško Vlaović

- Inspiraciju smo tražili u okolnim krajolicima i lokalnoj kulturi - kaže Duško Vlaović i dodaje kako je ideja prilikom uređenja ovog mediteranskog kompleksa u Rovinjskom Selu bila stvoriti živahni prostor nadahnut arhitekturom i dizajnom koji djeluje kozmopolitski i prizemno.

image
Duško Vlaović
image
Duško Vlaović

- Time smo postigli ‘seoski’ izgled mediteranskog odmarališta s naglaskom na vanjskom prostoru u čijoj je fokalnoj točki bazen sa sunčalištem i promišljeno odabranom hortikulturom - ističe Vlaović.

Ali ono što doista izdvaja projekt jest sofisticiranost suvremenog namještaja u kontrastu s tradicionalnom mediteranskom arhitekturom, postižući luksuzan, ali nenametljiv rezultat.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. ožujak 2024 09:06