moj tata najbolje...

Kreativni tata u misiji: Kada tata Adam zasuče rukave detalja u Adamovoj sobi ne nedostaje

 BERISLAVA PICEK/CROPIX
Školsku ploču za pisanje po zidu, stol i stolić te betonsku lampu Martin je sam izradio, dok je Adam zaslužan za sliku na platnu

Supružnici Martin i Tea odličan su i uhodan tandem. Prvo su veći dio grubljih građevinskih radova izveli sami, zatim su kupili bazne komade namještaja te sve upotpunili ručno rađenim i naslijeđenim uporabno-dekorativnim detaljima, a podržali su i hrvatske brendove, čiji se proizvodi mogu pronaći u sobi. Neki od njih su Inivalu dreams i Lima baby, a predivni je baldahin iz dućana Evitas. “Šivati još ipak ne znam”, smije se Martin.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Teu Gligić možda već znate iz naših “uradi sam” rubrika, a stoji i iza inspirativnog Instagram profila tee_teeo, no danas je u prvom planu kreativni tata, točnije njezin suprug Martin s kojim je u vezi još od školskih dana. Martin i Tea uložili su velik trud u uređenje dječje sobe za svoje sinove, dvogodišnjeg Adama i dvomjesečnog Viktora.

- Prije šest godina smo se upustili u projekt uređenja doma i može se reći da je to za nas konstantni proces. Nikad ne završava, ali zato što mi tako želimo - kaže ovaj kreativni par.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Što se tiče dječje sobe, u njoj su najveći “uradi sam” projekti bili postavljanje knaufa, drvenog brodskog poda i kliznih vrata. Manji projekti su zidne vješalice, školska ploča za pisanje po zidu, stol i stolić, kao i betonska lampa. Martin kaže da oduvijek voli stvarati.

- S ocem sam uvijek ljeti bio u radioni pa sam naučio koristiti razne alate. Najbitnije je imati volju i interes za nešto jer tada je najlakše naučiti stvari. Tea je alat naučila koristiti jer je godinama bila moj ‘asistent’. Sad i sama odrađuje neke projekte bez ikakve pomoći. Naravno, istina je da uz vještinu treba imati i alat koji baš nije jeftin - kaže i dodaje kako je soba zapravo još u izradi.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

- Soba je vezana uz još jednu prostoriju koja će služiti kao igraonica i mali boravak za djecu. Ideja je bila stvoriti ugodnu atmosferu za djecu, a proces izrade zapravo još traje, kao i cijeli projekt uređivanja doma. Mi kao duo odlično funkcioniramo i već smo dobro uhodani za izradu i realizaciju projekata koje osmislimo. I zaista uživamo u tome. Gradimo naš dom zajednički i s guštom. Nikud nam se ne žuri - priča nam Martin, a nas zanima otkuda su ostali elementi sobe.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

- Krevetić, komoda i kuhinjica su iz Ikee i jako smo zadovoljni kako su se uklopili. Pogotovo krevetić, jer je produljiv, odnosno sad je kratak pa ne zauzima puno mjesta u sobi. Dekoracija lavića na zidu je predivan hrvatski proizvod i ručni rad Inivalu dreamsa, podloga za igranje u obliku lista je također kvalitetan domaći proizvod jedne divne i drage žene iz Vukovara koja stoji iza imena Lima baby, kofer u kojem su igračke je obiteljsko naslijeđe, a baldahin je iz Evitas dućana i stvorio je baš pravu bajkovitu oazu u koju se svi odmah zaljube. Šivati još ipak ne znam - smije se Martin, a na naše pitanje koji dio je najdraži djeci, tj. Adamu jer je Viktor još beba, par se smije i kaže da svi elementi imaju svoj “trenutak slave”.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

- Djeca kao djeca, Adamu je nadraže kredom povući crtu izvan ploče za crtanje, što se moglo i očekivati pa je ostatak sobe okrečen perivom bojom. Zatim slagati kockice na stoliću, skakati po krevetu, skrivati se iza baldahina i jastuka... Kad ga baš ulovi ludilo i bude tišina iz sobe par minuta, onda to znači da je digao madrac i izvadio podnice iz kreveta. Idealno pospremljena soba je zapravo samo na fotografijama - smiju se Martin i Tea, a za kraj ih pitamo imaju li pokoji savjet za ljude koji tek kreću u avanturu samostalnog uređenja dječje sobe.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

- Uvijek treba prvo gledati potrebe svog djeteta, kakve stvari voli i želi imati u sobi. Ovisno o dobi, bilo bi super i uključiti ih u izradu elemenata u sobi, kao što je npr. izrada dekoracija. Adam je sliku na platnu sam napravio, jest da je to obično šaranje, ali nama kao roditeljima ljepša je od bilo koje druge slike. Za samu izradu se ne brinite ako nije tvornički savršena; ipak je to ručni rad. Ono što ne znate, kupite, podržite naše male poduzetnike i ručni rad - zaključili su Martin i Tea.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. travanj 2024 09:41