WOW!

Krenuli su u obnovu derutne kuće bez kanalizacije: ‘Otkrili smo da briga o maloj povijesnoj kući graniči s ludošću‘

 BOYSPLAYNICE/
Masná 130 je kuća stara preko 500 godina, koja danas sadrži kavanu i apartman

Petra Hanáková i Radek Techlovský odlučili su 2016. godine kupiti i obnoviti staru kuću koja je, desetljećima zapuštena, stajala u središtu Český Krumlova, malog grada u Češkoj čije je povijesno središte na UNESCO-ovom popisu mjesta svjetske baštine u Europi. Kuća stara preko 500 godina bila je u derutnom stanju, no oni su prepoznali njezin potencijal.

"Razmišljali smo kako je zanemarivanjem možda sačuvan i izvorni karakter prostora i njegovih prepoznatljivih elemenata poput originalnih podova. Tek smo postupno otkrili da briga o čak i maloj povijesnoj kući graniči s ludošću. Poplavom su stradali temelji kuće, nije bila priključena na kanalizaciju, krovište je bilo u potpunom raspadanju, a pritom su krovne grede povijesno puno vrednije nego što je itko slutio. Usput smo saznali što treba obnoviti, naučili smo osluškivati kuću, a i sami smo usvojili nekoliko vještina starih zanata", prepričavaju vlasnici.

image
BOYSPLAYNICE/
image
BOYSPLAYNICE/
image
BOYSPLAYNICE/
image
JAKUB SKOKAN GOLDEN EYE/

Htjeli su, kažu, sačuvati što više povijesnih elemenata, ali su u isto vrijeme željeli ažurirati kuću kako bi odražavala suvremeni život i nadopuniti povijesne interijere nečim što karakterizira njihovu ljubav prema suvremenom dizajnu i minimalističkom stilu.

"Nismo htjeli stvoriti povijesni "muzejski" interijer, niti dizajnerski showroom, htjeli smo organski povezati povijesne i suvremene slojeve. Arhitekti iz studija ORA dijele istu filozofiju u svom pristupu povijesnim obnovama i stoga su bili savršen izbor za ovaj projekt", ističu.

image
BOYSPLAYNICE/
image
BOYSPLAYNICE/
image
BOYSPLAYNICE/
image
JAKUB SKOKAN GOLDEN EYE/

Prve dvije godine renoviralo se prizemlje s ciljem da se iznajmljuje kao kafić. No, na kraju su vlasnici sami otvorili kafić pod nazivom Masná 130, iako nisu imali iskustva u vođenju takvog posla. Zatim su nastavili s preuređenjem sljedećeg kata, znajući da će zbog održivosti projekta i on biti poslovno korišten, ali ga nisu htjeli dijeliti na nekoliko hotelskih soba. Odlučili su tlocrt zadržati gotovo netaknutim jer su tu boravile generacije prije njih, a razmišljali su kako bi se i sami uselili u apartman. Tako su arhitekti i pristupili zadatku.

Jan Hora, Jan Veisser, Barbora Hora i Klára Mačková iz studija ORA kažu kako su od početka bili zaintrigirani pristupom investitora i očarani atmosferom kuće.

"Osobno poznajemo osjećaj zaljubljivanja u staru kuću i života u njoj. Ovdje je zadatak bio preurediti prvi kat kuće za stanovanje i samo povremeno iznajmljivanje. Dizajn stoga odražava životni stil vlasnika. Cilj je bio sačuvati i otkriti povijest kuće", kažu arhitekti.

image
BOYSPLAYNICE/
image
BOYSPLAYNICE/
image
BOYSPLAYNICE/

Stanom dominira salon s rezbarenim drvenim renesansnim stropom. Soba je nekada u prošlosti bila pregrađena zidom koji je srušen kako bi se u cijelosti oslobodio izvorni prostor. Otkrivena je i izvorna boja zida koja je otkrila duboku grimiznu nijansu.

"Odlučujući je čimbenik bio zatamnjeni prostor, koji stvara atmosferu u odnosu na ostale svjetlije prostore. U salonu su strop od drvenih greda i zidovi s tamnim, zasićenim tonovima. U spavaćoj sobi se otkriva samo fragment originalne komplicirane slike na stropu, dok je ostatak prostora u umirujućoj krem boji. Kupaonica je, pak, najsvjetlija prostorija i zbog toga su u njoj odabrani hladni tonovi. Atmosfera salona je svečana, a kupaonice poletna", opisuju arhitekti.

Dodaju kako se dizajnu interijera pristupilo kao kolažu motiva. Namještaj je "umetnut" u povijesni prostor u obliku zasebnih objekata koji stvaraju odmak od povijesnih elemenata. Kuhinja je poput ormarića koji skriva sve potrebne uređaje.

image
BOYSPLAYNICE/
image
BOYSPLAYNICE/
image
BOYSPLAYNICE/
image
BOYSPLAYNICE/

Krevet, spojen s ormarom, stoji u sredini sobe i okrenut je prema svjetlu i originalnoj stropnoj slici, kako bi pogled bio usmjeren na istraživanje detalja. No, krevet nije samo mjesto za spavanje, već i za čitanje, što je omogućeno svjetiljkama ugrađenim posebno za ovu namjenu.

Većina namještaja izrađena je po narudžbi od tamno bajcane brezove šperploče, dok mjedene noge zrcale okolinu, stapajući se s njom. Svjetiljka iznad stola postavljena je na nosač tako da je povijesni strop ostao nedirnut, stol ima integrirane zdjele spremne za gozbu, dok su na mjedenim policama izložene knjige.

image
BOYSPLAYNICE/
image
BOYSPLAYNICE/

Kavana u prizemlju u međuvremenu je postala živahno okupljalište, dok vlasnici apartman smatraju svojim domom kojeg tek povremeno iznajmljuju gostima.

"Cilj nam je razviti lokalnu zajednicu, organizirajući kvartovske ulične festivale sa živom glazbom. Tražimo mogućnosti suradnje s obližnjim poduzećima i gradskim organizacijama. Apartman je namijenjen za goste koji žele uživati u spoju starog i novog. Puno razmišljamo o održivosti i teretu koji pretjerani turizam stavlja na grad. Tražimo zdravu ravnotežu", ističu Petra Hanáková i Radek Techlovský.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 14:35