Međimurski bregi

Kuća bračnog para Kalšan u Međimurju: Ostvarili želju o kući i uredili je baš po svojem guštu

 BERISLAVA PICEK/CROPIX
Mladi i vrlo kreativni bračni par Kalšan ostvario je želju o kući za odmor, koju su osmislili i uredili baš po svojem guštu

Miroslav Kalšan i Lana Vojvoda Kalšan mladi su bračni par, žive u stanu u jednom međimurskom gradu, a kao veliki ljubitelji prirode dijelili su zajedničku želju o kući za odmor. Prije svega, dijelili su potrebu za bijegom u prirodu, mirom, čistim zrakom, provođenju vremena s obitelji i prijateljima uz roštilj... No, ujedno su razmišljali kako bi kuću, koju bi složili po svojem guštu, mogli ponuditi i za najam, kako bi i njihovi gosti u njoj mogli predahnuti i uživati.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Iako je Lana zaposlena u agenciji za nekretnine te je detaljno upoznata s ponudom, svaki slobodni trenutak sa suprugom je provela vozeći se međimurskim bregovima u potrazi za onom pravom kućom. Nakon šest mjeseci potrage odlučili su se za staru vikendicu u lošem stanju, zaljubivši se u njezinu poziciju, pogled koji ih je očarao i obližnju šumu kroz koju, kao da je nacrtana, teče potočić.

Uslijedili su mjeseci i mjeseci adaptacije. Od stare kuće ostali su samo temelji i vanjski zidovi, razmještaj prostorija kompletno je osmislio Miroslav, dok je unutarnje uređenje i namještanje kuće preuzela Lana. I nakon više od godinu i pol napokon mogu reći da su svoju želju i ostvarili.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX/
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX/
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX/

Donji kat je kompletno unikatan, kuhinju i kupaonice izradio je stolar po mjeri. Lana je htjela malu, ali praktičnu kuhinju bez gornjih elemenata

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX/
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX/

Rezultat je kuća za odmor koja se nalazi u selu Grabrovnik pokraj Štrigove u Međimurju. Površine je 120 kvadrata, a smještena je na parceli od 1853 kvadrata. Sastoji se od ulaznog prostora, dnevne zone koja obuhvaća kuhinju, blagovaonicu i dnevni boravak, u prizemlju su dječja igraonica i kupaonica, a na katu dvije spavaće sobe i još jedna kupaonica te galerija osmišljena kao mala knjižnica. U podrumu je, pak, mini spa zona u kojoj se nalaze finska sauna, opuštajuća kupka za dvije osobe, drvene anatomske ležaljke i prirodni bar za opuštanje nakon saune. Ispred je predivna terasa s pogledom iz snova, a na dvorištu jacuzzi i ležaljke, drvena ljuljačka i klupa za dodatna sanjarenja.

- Željeli smo postići topli, ugodni prostor koji djeluje umirujuće. Tako smo kuću nazvali Luria GREEN ne samo zbog zelenila kojim je okružena, nego i zbog zelene boje koja u kući prevladava uz kombinaciju drvenih tonova i nekih starina uz koje smo vezani - kaže nam Lana.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX/
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Cigla na zidu

Prepričava kako su se skoro svaki dan tijekom godine dana, nakon redovnog posla, vozili 25 kilometara u jednom smjeru do kuće, a vraćali se u svoj stan oko 23 sata. Razlog je to što su većinu toga odradili sami ili uz pomoć obitelji i prijatelja.

- S radovima smo počeli prije pandemije koja nam je na neki način poremetila dosta planova, ali nam je u jednu ruku to i pomoglo jer je suprug dva tjedna zabrane kretanja bez propusnice iskoristio za restauriranje starog namještaja kojeg smo onda zajedno bojali - kaže.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Kućom dominiraju starine iz kuće Lanine bake za koju je veže niz uspomena na djetinjstvo. Miroslav ih je osobno restaurirao, a najzanimljivija je zelena komoda koju je dva puta bojao ne bi li dobili željenu nijansu. Idejama su se dobro dopunjavali i zajedno bojali namještaj.

Na podovima kuće postavljeni su seljački pod i pločice, a ističu se cigle na zidovima dnevnog dijela i podruma, koje je postavljala Lanina majka, također kreativka u duši.

- Donji kat je kompletno unikatan, kupaonice nam je izradio stolar, kao i kuhinju. Htjela sam malu, ali praktičnu kuhinju bez gornjih elemenata. Komodu, stolce, stolić za TV i vješalicu restaurirao je suprug, a sam je izradio stoliće za dnevni boravak, prozorske klupčice... - ističe Lana, pokazujući nam i neke starinske sitnice, od šalice za kavu, nekoliko satova i fotoaparata do pisaće mašine, šivaće mašine, košarica i svijećnjaka. Manji dio detalja, dodaje, kupljen je na sajmovima ili u trgovačkim centrima.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Velik dio toga odradio je i suprug. Osim što je restaurirao namještaj kao što su komoda i stolci, izradio je stoliće za boravak, prozorske klupčice...

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

I na gornjem katu su planirani kreveti po mjeri. U međuvremenu su postavljeni Hemnes kreveti iz Ikee, koji su se odlično uklopili, a poslije će ih preselili u apartmane koje također iznajmljuju.

- U dječjoj igraonici ima nekoliko zanimljivih igračaka koje su još od mojih roditelja kad su bili mali, dosta je mojih i sestrinih omiljenih igračaka uz poneku kupljenu - kaže.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Zimski motivi

S obzirom na to da joj je božićno vrijeme omiljeno razdoblje u godini, kuću je dekorirala osmišljavajući pojedine kutke i manje zone s prigodnim ukrasima. Tako su u kući dva živa bora, koje poslije planiraju zasaditi u dvorištu, na jednom su ručno rađene kuglice, a na drugom samo lampice. Adventski vijenac sama je izradila, kao i vjenčić za vrata, vanjsku dekoraciju oko prozora i vanjske košare sa zimskim motivima. Budući da obožava Orašare, u kući ih je izloženo desetak. I francuski buldog Morris pozirao je tijekom snimanja prigodno odjeven.

- On je naša ljubav. Ima šest mjeseci i jako je zaigran. Najviše ga je zainteresiralo kad sam počela vaditi božićne poklone. Nakon što sam okitila bor, nekoliko ukrasa je uzeo s bora i potrgao, igra se češerima... Ne znam kako ćemo imati božićno drvce u stanu - kaže sa smiješkom.

Više informacija potražite na službenoj stranici Luria GREEN, Instagramu @luria_green

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. ožujak 2024 23:02