Na rubu metropolitanske šume

“Kuća i Parazit” - zagrebačka arhitektonska čarolija studija UP arhitekata

Kuća koja vlasnicima nudi i iskustvo - biti izvan nje. Objekt ima mikrosvjetove. Ne postoji jedan dominantni prostor jer je dijagram kuće kao maskirno platno. Dojam u unutrašnjosti je jako topao, a dominiraju podne ploče bora koje su izvedene u punoj dužini kuće od čak deset metara

Zagrebačka “Kuća i Parazit” još je jedna od arhitektonskih čarolija izašla iz studija UP arhitekata Lee Pelivan i Tome Plejića. Bila je nominirana za godišnju nagradu “Drago Galić” UHA-e za 2019. godinu.

Na rubu metropolitanske šume zatečena je u startu projekta obiteljska kuća standardnog tlocrtnog gabarita 10x10 metara te je rekonstruirana prema novim zahtjevima korisnika u kuću “kocku” s tematskim ekstenzijama na svim svojim stranicama.

- Zatekli smo veliku kuću na parceli koja je bila vertikalno zonirana s tri autonomna stana. Potrebe naših klijenata su se promijenile i bilo je potrebno organizirati novu, cjelovito smišljenu cjelinu za obitelj s dvoje djece - kaže Lea Pelivan.

Nova kuća kocka izgleda kao da pulsira.

- Kocka, položena na tlo, pulsira kroz ekstenziju tornja vanjskog stubišta, garaže i mračne videosobe. Dodatno na razini prizemlja, nad padinom levitira prikvačeni volumen - parazit. Parazit je potpuno ostakljeni volumen nepoznate funkcije. Boravak u parazitu nudi osjećaj izbivanja iz kuće. Volumen je potpuno ostakljen i moguće ga je odvojiti kontinuiranom tekstilnom opnom od osnovnog volumena kocke - objašnjava Toma Plejić.

Na razini prizemlja, nad padinom levitira prikvačeni volumen- parazit, što je zapravo ostakljeni volumen nepoznate funkcije

SEGMENTI

Ekstenzije prvog kata čine potpuno samostalni moduli za dvoje djece i gosta. Drugi kat udomljava roditelje u prsten oko vertikalne jezgre. Krovovi nad izbačenim volumenima nižeg dijela koriste se za ispijanje kave. Krovna ploha se osjeća kroz volumene stubišta i servisne jezgre koji definiraju spa vrt s vodenom površinom. Prostor pod kockom koristi se kao time-out zona za različite programe, tu su wellness, bazenska pruga dužine 12,5 metara, prostor za stolni tenis, vinski podrum.

Kuća je potpuno obučena u drvene letve od ariša. Ima topao, plemenit prirodni dojam.

Pojedini segmenti, “dodaci” koji su se dograđivali u projekt, u drugom su materijalu - i obloženi su metalnim perforiranim pločama, kao, primjerice, gostinska soba, videosoba, vertikalni toranj sa stubištem.

Unutrašnjost kuće je jako topla u dojmu, dominiraju podne ploče bora koje su izvedene u punoj dužini kuće od čak deset metara!

- Zidovi su bijeli, crni i natur neobrađeni betonski. U fazi razrade projekta uključili smo umjetnika Silvija Vujičića i s njim i klijentima definirali niz tekstilnih obloga koje su tematizirale, na primjer, ulaznu “grafitti” urbanu zavjesu, pa krvavocrvenu zavjesu za “cocoon” prostor u podrumu, čokoladnu reljefnu zavjesu za videosobu ili tamnozelenu reljefnu zavjesu za roditeljsku sobu koja izgleda kao kora drveta. Čitav taj niz tekstilnih “koža”, ovojnica, stvorio je specifičan i mekan doživljaj boravka u kući - govori L. Pelivan.

Kuća ima 500 četvornih metara, na pet razina organiziran je atlas potpuno različitih prostora: bazenska dvorana s prugom, spa box, dvorana za stolni tenis, vinski podrum, crveni “cocoon” za druženje s prijateljima, salon za blagovanje s kaminom, kuhinja “u šumi”, crna videosoba (malo kino za projekcije), dječje sobe, roditeljski prsten, krovna terasa s prekrasnim pogledom na aerodrom i Sljeme.

Kuća ima 500 četvornih metara, a sastoji se, između ostalog, i od prostorija poput mini kino sobe, bazenske dvorane, spa boxa...

FOKUS

Kuća ima mikrosvjetove. Ne postoji jedan dominantni prostor jer je dijagram kuće kao maskirno platno. Programi se nadopunjavaju i ulazi se iz sekvence u sekvencu.

- Prostor parazita nam je intrigantan, konzolno izbačen nad padinom, fokusiran prema šumi, potpuno ostakljen, potpuno neutralan, potpuno omotan popelinskom zavjesom s packama od silikona. Nudi istovremeno iskustvo ‘biti u kući i biti izvan nje’ - kaže T. Plejić.

Komentiramo ime “Kuća i Parazit” kao zanimljivu koincidenciju s oskarovskim filmom.

- ‘Parazit’ je fantastičan! Jako nam se svidio film. Nadzemno-podzemno, suho-mokro… jako zanimljivi međuodnosi. Kuća protagonist je izgrađena kao stage set za film. Naša kuća je stage set za život obitelji na rubu šume - zaključuje T. Plejić.

Više na: studioup.hr

Foto: Robert Leš

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. travanj 2024 21:14