I to je moguće!

Kuća izgrađena od recikliranih betonskih blokova

 

Recikliranje je in i reciklirati se može gotovo sve. Plastika, staklo, tekstil, papir pa i odbačeni betonski blokovi s odlagališta mogu dobiti svoju novu namjenu te se ponovno vrlo lijepo iskoristiti baš poput cigla za zid. Australski arhitektonski ured Archier stoji iza ovog modernog doma izgrađenog upravo od korištenih betonskih blokova.

Riječ je o kući veličine 100 četvornih metara koja je u velikoj mjeri sagrađena ručno i to od 270 betonskih blokova. Smještena je na mjestu bivšeg rudnika zlata koji je postao pilana po kojoj je kuća dobila ime - Kuća Pilana. Sagrađena je na postojećim temeljima za mladu tročlanu obitelj, a uređena u industrijskom stilu.

Zanimljivo je da svaki betonski blok koji čini vanjski zid ima svoju priču - jedan je bio dio mosta, drugi staza, treći zgrada, a zajedno su stvorili kolaž boja i tekstura koji kući daju poseban šarm.



Još jedna od zanimljivosti kuće jest mogućnost transformacije prostora ovisno o klimatskim uvjetima i željama vlasnika. Velike staklene stijene na kući mogu se za sunčanih dana otvoriti i zasjeniti 'zastorom' izrađenim od trstike koja propušta zrak poput tende te dopušta povjetarcu da na prirodan način rashladi prostor, a za hladnijeg vremena velike staklene stijene se mogu zatvoriti te u svakom trenutku osiguravaju vlasnicima predivan pogled na prirodu koja ih okružuje. Osim toga, kuća je 2015. osvojila čak četiri prestižne australske nagrade za arhitekturu.

Foto: Ben Hosking

Više: arhitektonski ured Archier

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 07:01